Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 gru 2017, o 22:59

Nie robili MIMO 4x4 w L800 być może z tej prostej przyczyny, że Huawei nie ma RRU pod L800 z MIMO 4x4. Jest tylko MIMO 2x2.
W mapie drogowej Hua sprzed roku nawet nie ma nawet planowanego takiego RRU, a co dopiero released czyli gotowego do sprzedaży.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 15 gru 2017, o 23:06

Hmmm, a @Pawrzes wspominał tutaj o MIMO 4x4 ready: viewtopic.php?f=24&t=82629&start=4665#p966284
Tylko ile to "ready" tak właściwie oznacza?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5131
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 gru 2017, o 23:11

No właśnie też się nad tym zastanawiałem, ale to MIMO 4x4 ready może oznaczać, że na stacji jest podwójna antena pod L800.
W ten sposób to i stacje N! z dwoma nowymi tribandami Huawei na sektor są L800 MIMO4x4 ready.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 15 gru 2017, o 23:19

Chyba raczej nie chodzi o anteny, bo @Pawrzes określił to jako "wypas", tak jakby to było coś wyjątkowego, a przecież w Play'u też są zwykle dwie takie anteny Huawei, tylko inny model. Może mają już jakieś RRU z 4-ma portami dla LTE800, ale siedzi w nim soft na MIMO 2x2?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5131
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 gru 2017, o 23:28

Nie wiem, co autor miał na myśli ;) Może chodziło o baseband i anteny. W każdym razie takiego RRU pod L800 Huawei nie ma w ofercie.
RRU z MIMO 4x4 są w ofercie Hua dla 1800, 2100, 2600 (mowa o częstotliwościach wykorzystywanych w Polsce).
Uprzedzając: RRU dla 1800 zamontowane na stacjach N! są również tylko MIMO 2x2.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez ja.michal » 15 gru 2017, o 23:29

Marens napisał(a):Mogliby zacząć pracować nad tymi lokalizacjami, bo jest ich trochę wbrew pozorom.

Zobaczymy jak ten zapowiadany 2020. Ciekawe czy Orange będzie wycinał dostęp do własnej sieci dla Playowców np. rejonami, w których Play ma wystarczającą własną siatkę.

bed napisał(a):Właśnie! Któregoś razu miałem o to zapytać, bo uznałem że to błąd btserach... Przeglądając jakąś okolicę zauważyłem, że są stacje gdzie istnieje U900/G900/L800 i L2600. Nie było ani U2100, ani L1800 a zweryfikowane było L2600. Skąd może być taka decyzja, czym podyktowana i dlaczego nie pasmo które jednak lepiej poradzi sobie z pokonywaniem przeszkód w postaci L1800? :shock:

Stawiam, że chcą uniezależnić się od wspólnego LTE1800. Przy agregacji to w sumie niewielka różnica. Z sygnałem jest problem nie od strony stacji bazowej, a klienta. Mały modem/router/telefon nie przebije się tak jak sygnał ze sprzętu na stacji bazowej. Przy agregacji nawet słabe LTE2600 jako dodatkowe pasmo obok LTE800 pewnie będzie dawać radę.
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2375
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 gru 2017, o 23:34

p2225 napisał(a): Może mają już jakieś RRU z 4-ma portami dla LTE800, ale siedzi w nim soft na MIMO 2x2?


W ofercie Huawei widzę tylko RRU pod L800 mające dwa porty. Raczej im nie dolutowali kolejnych dwóch ;-)


@bed - które to konkretnie stacje z L800 i L2600 a bez L1800?
Swego czasu było w btsearch sporo baboli na stacjach T-mobile pt. istniejące L800/L2600 a brak L1800i innych pasm. Ktoś po prostu "z automatu" wrzucił samą bazę odpaleń L800/L2600.
Ostatnio edytowano 15 gru 2017, o 23:37 przez kozien70, łącznie edytowano 1 raz
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 15 gru 2017, o 23:36

@kozien70 jedno co mają w ofercie, a drugie co testują w "żywej" sieci komórkowej. Play akurat trzyma się blisko z Huawei i bardzo sprawnie wprowadzają nowe technologie. Zresztą, nie ten wątek żeby gadać o Play.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5131
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 15 gru 2017, o 23:40

Napisałem Ci przecież, ze widziałem mapę drogową z modelami RRU w sprzedaży i dopiero planowanymi. Nawet w planowanych nie było żadnych RRU pod B20 z MIMO4x4.
Mapa była sprzed roku do końca 2017. Myślisz, że takie nowe RRU robi się w tydzień? Śledząc poprzednie mapy drogowe: czas od Planning RRU do Release to nawet lata.

Może jest możliwość uruchomienia MIMO 4x4 wykorzystując dwa RRU z MIMO 2x2 - nie wiem. Tu musiałby wypowiedzieć się ktoś znający się na SIngleRAN Hua czy tak w ogóle się da.
A jeśli taka możliwość jest, to może z niej właśnie Play będzie chciał skorzystać.
Ostatnio edytowano 15 gru 2017, o 23:45 przez kozien70, łącznie edytowano 1 raz
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 15 gru 2017, o 23:45

kozien70 napisał(a):@bed - które to konkretnie stacje z L800 i L2600 a bez L1800?
Swego czasu było w btsearch sporo baboli na stacjach T-mobile pt. istniejące L800/L2600 a brak L1800i innych pasm. Ktoś po prostu "z automatu" wrzucił samą bazę odpaleń L800/L2600.

Właśnie nie kojarzę kompletnie, która okolica mnie wtedy interesowała i gdzie takie akcje miały miejsce, stąd potraktowałem to jako błędy w bazie. A napisałem o tym teraz z racji podania przykładu planowanego uruchomienia L2600 bez L1800.

edit: znalazłem:
- http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 41&zoom=12
- http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 41&zoom=12
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1725
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 gru 2017, o 00:08

Faktycznie, brak zarówno jakiegokolwiek 3G jak i pasma 1800, za to jest pasmo 2600 :shock:
A stacja jest w N!, bo są na niej obydwaj operatorzy z identycznym zestawem.
Ciekawe, czy faktycznie tak to wygląda czy też jest to babol w btsearch.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez tomi81 » 16 gru 2017, o 00:22

Moim zdaniem babol - w Białymstoku też mamy takie stacje, np. Antoniukowska 11 (L2600 doszło ostatnio) - L1800 jest na niej od samego początku, zaś w btsearch tylko L800.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 673
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 16 gru 2017, o 00:28

kozien70 napisał(a):Faktycznie, brak zarówno jakiegokolwiek 3G jak i pasma 1800, za to jest pasmo 2600 :shock:

Jest U900 w obu przypadkach, a ja nierozważnie nie wyłączyłem sortowania stacji tylko z L2600. Mój błąd, ale nadal dziwnym jest brak L1800 i U2100 przy takiej konfiguracji, chyba że to błąd - ja też kilka razy już dodałem stacje, które miały realnie L1800 a nie było tego w bazie.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1725
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez piotrzet » 16 gru 2017, o 13:07

Według tego co piszą w temacie o play lejek w 3G w RK w Orange powrócił także podejrzewam że mieli jakiś problem techniczny albo były testy jak ktoś ma LTE w RK niech sprawdzi czy tak samo i czy na 3G lejek faktycznie jest. Mam nadzieję że tak zostanie a nie powróci na dłużej
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2849
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 gru 2017, o 14:17

kozien70 napisał(a):OK. Dla potwierdzenia jutro obskoczę na Ursynowie kilka najświeższych zmodernizowanych stacji T-mobile.


Sprawdziłem na kilku stacjach T-mobile z kompletem L800+L1800+L2600, modernizowanych w ciągu ostatnich 5 miesięcy. Wszędzie prędkość transmisji LTE identyczna na S7Edge XEO i S8 XEO.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4627
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 33 gości