• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #96314  autor: szczeka
 18 sie 2006, 20:04
Mam takie pytanie- czy jak bateria nie jest calkiem rozladowana i sie podlaczy do ladowania to moze to zmniejszyc jej zywotnosc? W dalszym czasie bedzie krocej trzymac itp.. mozliwe to? Bo tak przeczytalem w jakiejs instrukcji telefonu, nie pamietam juz jakiego, bo ostatnio sporo ich czytalem z nudow. Tylko dziwne, ze na tyle instrukcji, co przeczytalem to w zakladce o baterii tylko w jednej instrukcji byla taka wzmianka. Jakby to byla rzeczywiscie prawda to chyba wszyscy producenci powinni uprzedzac, tak jak uprzedzaja, zeby nie uzywac nieoryginalnych akcesoriow.

#96315  autor: ywis
 18 sie 2006, 20:05
Możliwe, niby najlapiej jest jak się rozładuje na maksa i wtedy dopiero ładować, podobno to daje dłuższą jej żywotnośc i pracę po naładowaniu.

#96321  autor: Knight_Rider
 18 sie 2006, 20:09
No raczej nie powinno sie ladowac bateri przed rozladowaniem chyba ze w ostatecznosci.

#96333  autor: szczeka
 18 sie 2006, 20:23
tez tak myslalem, ale nie bylem pewien.

z ladowaniem jest tak samo chyb? trzeba naladowac do pelna?

#96337  autor: orB
 18 sie 2006, 20:28
Teraz to producenci zachwalają jakie to oni mają baterie, że można ładować jak się chce. W praktyce to nie jest wcale obojętne jak i kiedy je ładujesz.

Na chłopski rozum: ładujesz wcześniej = marnujesz czas przez który mógłby jeszcze pochodzić = ładujesz częściej = szybciej bateria się zużywa.

Każda bateria jest obliczona na ileśtam ładowań.

Ja zawsze ładuję całą noc na wyłączonym i rozładowuję do końca.

#96342  autor: lukasm
 18 sie 2006, 20:42
Straszne jest zamieszanie w necie nt. ładowania baterii. Ja wysłałem zapytanie w tej sprawie do SE i otrzymałem odpowiedź, aby przy pierwszych 3 ładowaniach nie dopuszczać do całkowitego rozładowania baterii - ładować, kiedy telefon zasygnalizuje, że bateria się wyładowała. Później mozna ładować jak się chce. Tak też zrobiłem, jak to wpłynie na żywotność baterii - pożywiom, uwidim.

#96467  autor: kosaz
 19 sie 2006, 07:41
lukasm pisze:Straszne jest zamieszanie w necie nt. ładowania baterii. Ja wysłałem zapytanie w tej sprawie do SE i otrzymałem odpowiedź, aby przy pierwszych 3 ładowaniach nie dopuszczać do całkowitego rozładowania baterii - ładować, kiedy telefon zasygnalizuje, że bateria się wyładowała. Później mozna ładować jak się chce. Tak też zrobiłem, jak to wpłynie na żywotność baterii - pożywiom, uwidim.
o to widzisz ja calkowicie cos innego slyszalem ze trzeba do konca i pierwsze 3 razy po 12 godzin a potem jak sie chce to tez i tak robie i jakos narazie nie stwierdzilem zeby cos siadalo - trzymaja tak jak powinny - nawet nowke baterie do samsunga n100 [NiMH] tak ladowalem i jak jest podane 3 dnio przez producenta to 3 dni trzyma :) ale mowie tu o oryginalnej baterii samsunga

#96543  autor: Dragon
 19 sie 2006, 12:58
z tego co ja wiem to rozladowywanie baterii li-ion i li-poli na maxa szkodzi i zalecane jest wlasnie doladowywanie

#96548  autor: ywis
 19 sie 2006, 13:03
Dragon pisze:z tego co ja wiem to rozladowywanie baterii li-ion i li-poli na maxa szkodzi i zalecane jest wlasnie doladowywanie
Co osoba, to inaczej mówi, więc nie wiadomo dokładnie co szkodzi, a co pomaga....

#96562  autor: Gela
 19 sie 2006, 13:39
Ja tam jak kupuje telefon (nówke oczywiście) To dbam o baterie tylko na początku tzn formatowanie tzw. Później to raz doładuje raz całkiem rozładuje a jak bateria trzyma już wyjątkowo krótko to akurat przysługuje wymiana aparatu i jedziemy od nowa. Stary phon opylam i sie nie martwie :D

#96640  autor: Vieslav
 19 sie 2006, 17:55
Lit-jon i lit-pol możesz ładować jak chcesz. Ni-mh musisz całkowicie rozładować przed ładowaniem bo szybciej ci padnie...

#96765  autor: Gela
 20 sie 2006, 01:08
hellracer pisze:Lit-jon i lit-pol możesz ładować jak chcesz. Ni-mh musisz całkowicie rozładować przed ładowaniem bo szybciej ci padnie...
Człowieku kto ma teraz w komórce "paluszki" :lol: Chyba że w innym urządzeniu owszem.

#96769  autor: orB
 20 sie 2006, 02:36
1. Dla lepszej trwałości baterii używamy telefonu aż się rozładuje.

2. Nie dopuszczamy do całkowitego rozładowania baterii.

1. to nie to samo co 2.

AMEN

#96771  autor: Irek
 20 sie 2006, 02:40
Gela pisze:
hellracer pisze:Lit-jon i lit-pol możesz ładować jak chcesz. Ni-mh musisz całkowicie rozładować przed ładowaniem bo szybciej ci padnie...
Człowieku kto ma teraz w komórce "paluszki" :lol: Chyba że w innym urządzeniu owszem.
Znam ludzi, którym jeszcze działają Motorole c120. Więc nie wiem w czym problem. :wink:

"And one more thing..."