Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 7 gru 2017, o 20:11

Jeśli chodzi o sąsiadów to mam tylko kanały DCS PLAYa.

U mnie tak samo.
Czym to może być spowodowane?
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 482
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 7 gru 2017, o 20:34

f0ku5isko napisał(a):Z tego co wiem to na Androidzie też nie ma żadnych komunikatów...

Ja dwukrotnie widziałem taki komunikat. Tylko nie wiem czy to kwestia systemu czy producenta telefonu?
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 253
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Samsung S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kaspeed » 7 gru 2017, o 20:52

U mnie PLAY w Bełchatowie wszystkie nadajniki sprawdziłem 10mega downloadu w LTE maks. Nie wierze w to co widzę.
folx.com kod polecający:​68678939
1miesiac za darm​o aktywacja 9,99​ z tym kodem 1mi​esiac darmo.
kaspeed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3140
Dołączył(a): 9 cze 2012, o 17:49
Lokalizacja: Z domu
Pochwały: 11
Model telefonu: Huawei P8Lite
Sieć: Orange POP,Heyah

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez f0ku5 » 7 gru 2017, o 20:54

dagonPL napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Z tego co wiem to na Androidzie też nie ma żadnych komunikatów...

Ja dwukrotnie widziałem taki komunikat. Tylko nie wiem czy to kwestia systemu czy producenta telefonu?
Jaki konkretnie komunikat?
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1724
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez pakierhakierxd » 7 gru 2017, o 21:12

Sam sobie tak zmieniłem priorytety wcześniej ze względu na to tak wydaje mi się własnie ze najlepiej działa roaming krajowy
mam Play Orange Tmobile Plus ;)
Ogólnie poza moim domem nie narzekam na zasięg Orange
w 2 slocie używam karty Nju dla 9gb za 9zł tam gdzie Play czasem nie wydala ;)
Pozdrawiam :)
pakierhakierxd
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5874
Dołączył(a): 20 sty 2011, o 21:12
Lokalizacja: Supraśl
Pochwały: 60
Model telefonu: P1 lte ,S8,K10 2017 dual
Sieć: Play Aero2 Orange Nju Virgin

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 7 gru 2017, o 21:18

f0ku5isko napisał(a):
dagonPL napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Z tego co wiem to na Androidzie też nie ma żadnych komunikatów...

Ja dwukrotnie widziałem taki komunikat. Tylko nie wiem czy to kwestia systemu czy producenta telefonu?
Jaki konkretnie komunikat?


"Aktualizacja danych karty SIM"
Pierwszy raz dostałem taki komunikat jak zgłosiłem do BOK Playa żeby odblokowali mi roaming Orange.
Drugi raz chyba przed wczoraj. Po tym Orange wskoczyło mi na pierwsze miejsce na liście.
Ostatnio edytowano 7 gru 2017, o 21:20 przez dagonPL, łącznie edytowano 1 raz
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 253
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Samsung S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez f0ku5 » 7 gru 2017, o 21:19

Hmm, no to nieźle, ja osobiście się nigdy z tym nie spotkałem :) Chyba większość telefonów o tym nie informuje ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1724
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez goral2099 » 7 gru 2017, o 21:35

Gdzieś mi się przewinął taki komunikat kiedyś...chyba na Nokii 301.
goral2099
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1405
Dołączył(a): 16 lip 2013, o 14:39
Lokalizacja: GD/SZY
Pochwały: 8
Model telefonu: ASUS ZENFONE 3 ZOOM S, GPD G5A
Sieć: A2, Play, BDI, OFnK

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 8 gru 2017, o 23:16

Tutaj artykuł z marca 2017 o wdrażaniu przez Huawei nowej technologii dynamicznego współdzielenia pasma 900 pomiędzy GSM i UMTS:
https://www.telecomasia.net/content/max ... wei-gu5mhz

Z akapitu
"This year, the GU@5MHz deployment will also enter commercial deployment for operators in Egypt and Poland to accelerate MBB development with a limited 5 MHz spectrum"

wynika, że Play wdraża/będzie wdrażać te technologię. To zatem tłumaczy pojawianie się nowych stacji EGSM Playa :)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ron » 8 gru 2017, o 23:29

kozien70 napisał(a):wynika, że Play wdraża/będzie wdrażać te technologię. To zatem tłumaczy pojawianie się nowych stacji EGSM Playa :)

Jak to niby działa te E-GSM działa zamiennie na 5MHz z U900 czy jak do tej pory tam brzegowe 0,8MHz?
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 372
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: LG K8 2017 DS
Sieć: PLAY, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez kozien70 » 8 gru 2017, o 23:35

Nie znam szczegółów konfiguracji Play.
Ogólnie idea takiego dynamicznego współdzielenia jest taka: masz blok 5MHz. Z tego na przykład 3.8 MHz przydzielasz tylko dla UMTS, 0.8 MHz tylko dla GSM, a 0.4 MHz jest wspólne, dynamicznie przydzielane albo GSMowi albo UMTSowi, zależnie od obciążenia i ustawionego priorytetu (nie wiemy, czy w konfiguracji P4 priorytet miałby GSM czy UMTS). Proporcje podziału podałem przykładowe.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4741
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Ron » 8 gru 2017, o 23:50

Rozumiem, E-GSM pewnie na terenach mniej zurbanizowanych. U mnie jest ten nieszczęsny DCS, którego i tak co jakiś czas nie wykrywa i wyrzuca ostatnio często do roamingu. Tak samo mam z 3G, zasięg w okresie miesiąca pogorszył się i to bardzo.
Ron
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
Avatar użytkownika
 
Posty: 372
Dołączył(a): 1 sty 2015, o 13:52
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Model telefonu: LG K8 2017 DS
Sieć: PLAY, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dagonPL » 9 gru 2017, o 00:06

Ciekawa sprawa. Dzieki kozien70 . Niech testują to i wdrażają jak najszybciej. A zaraz po tym, wywalić DCS i całe 1800 w LTE... o U2100 juz nie wspomne:P
dagonPL
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 253
Dołączył(a): 29 cze 2017, o 23:40
Lokalizacja: Kuj-Pom, CSW
Model telefonu: Samsung S8+
Sieć: Play, Orange

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Młody.. » 9 gru 2017, o 13:02

Jeżeli chcą faktycznie taki manewr wykonać, to przede wszystkim muszą pomyśleć o VoLTE. A do tego czasu zostawić ostatnią nośną na U2100. E-GSM spoko, zasięg będzie - ale to i tak wszystko będzie leciało do roamingu.
Młody..
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 540
Dołączył(a): 16 kwi 2014, o 15:45
Lokalizacja: Suchedniów/Skar-Kam
Model telefonu: LG G6
Sieć: PLAY

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Spacedust » 9 gru 2017, o 15:28

Właśnie dostałem, ale nadal widzę Orange na ostatniej pozycji, a w sąsiadach tylko kanały DCS Play:

Obrazek
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4371
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości