• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #963981  autor: andrewkaru
 03 gru 2017, 01:28
Przenioslem dzis sie z Virgin do Tmobile na kartę. Nie podobał mi sie brak Roam like at Home.
Powiedział mi facet w sklepie ze powinno to byc ale czy ten Tmobile ma roaming krajowy? Jak nie to wtopa. Jak to uaktywnić? Dziekuje
A jesli nie to dokąd spieprzac? Zależy mi zeby za ok 30 zł miesieczńie miec min 10GB netu, nielimitowane rozmowy, rlah, możliwe ze mmsy tez w abonamencie No i zasięg nie gorszy niż w Virgin
 #963986  autor: piotrzet
 03 gru 2017, 09:07
RK masz tylko w pseudo sieciach typu play, vm itd Inne sieci mają dobry zasięg swój i RK nie potrzebują

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #964015  autor: jarekt
 03 gru 2017, 12:45
To pytasz w końcu o "Roaming Krajowy" czy o "Roaming" (nie krajowy, czyli ten którego dotyczy RLaH), bo to dwie zupełnie różne sprawy?

A może o obydwa rodzaje roamingów? Tylko jeszcze doprecyzuj czy je rozróżniasz :)
Ostatnio zmieniony 03 gru 2017, 13:11 przez jarekt, łącznie zmieniany 1 raz.
 #964018  autor: kaspeed
 03 gru 2017, 13:09
W pakiecie za 25zł z 10gb będzie od 1 stycznia 2018 dokładnie 1,62gb.*jest 1,26)

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #964019  autor: ReVoLTEa
 03 gru 2017, 13:09
andrewkaru pisze:Przenioslem dzis sie z Virgin do Tmobile na kartę. Nie podobał mi sie brak Roam like at Home.
Powiedział mi facet w sklepie ze powinno to byc ale czy ten Tmobile ma roaming krajowy? Jak nie to wtopa. Jak to uaktywnić? Dziekuje
A jesli nie to dokąd spieprzac? Zależy mi zeby za ok 30 zł miesieczńie miec min 10GB netu, nielimitowane rozmowy, rlah, możliwe ze mmsy tez w abonamencie No i zasięg nie gorszy niż w Virgin
Kolego chyba nie rozróżniasz roamingu międzynarodowego od roamingu krajowego.
RLAH o którym wspominasz dotyczy roamingu MIĘDZYNARODOWEGO.
Natomiast roaming krajowy polega na tym że dana krajowa sieć może korzystać z sieci innego (innych) operatorów w danym kraju. (jak np. play i wszelkie MVNO na nim działające który niby ma sieć ale musi korzystać z innych zwłaszcza poza dużymi miastami)

T-mobile to operator infrastrukturalny który nie potrzebuje roamingu krajowego bo ma własną rozbudowaną sieć. Zgodnie z rozporządzeniem UE dostosował się do RLAH.
W oferci na kartę masz opcję "nolimit/25zł" który jest rozliczany w roamingu międzynarodowym także wg RLAH.
 #964030  autor: andrewkaru
 03 gru 2017, 13:29
Dziękuję bardzo za porady. Powodem dla ktorego sie przesiadlem z Virgina byl brak RLAH.
Ale druga sprawa ze w Virgin czasem w miejscach jakichs dziurach w Polsce mialem zasieg rowniez innych sieci w roamingu krajowym. To jest sprawa ktorej teraz nie bedzie.
Pytanie jeszcze czy (bo iPhone ma tam jakąs opcje tzw rozmowy przez WIFI) i podobno Tmobile to udostepniac ma, czy to dziala w ofercie na karte

3.Jakim kodem wlaczyc polaczenia konferencyjne?
Ostatnio zmieniony 03 gru 2017, 13:47 przez andrewkaru, łącznie zmieniany 1 raz.
 #964031  autor: ReVoLTEa
 03 gru 2017, 13:31
VoLTE i VoWiFi są niedostępne dla klientów prepaid w T-mobile (niestety). Może się kiedyś zmieni ich polityka.
 #964036  autor: andrewkaru
 03 gru 2017, 13:50
Dziekuje jestecie cudowni. Tak w ogole ten romaing krajowy srednio dzialal w Virgin, zrywalo polaczenia itd. Moze tu przynajmniej w ogole bedzie dzialac OK. Jest jakas opcja by wlaczyc polaczenia konferencyjne?
 #964045  autor: ReVoLTEa
 03 gru 2017, 13:59
Od stycznia będzie 1,62GB (przy opcji nolimit/25zł+10GB), tak będzie żarło złotówki z konta po wykorzystaniu 1,62GB w roamingu międzynarodowym.
 #964051  autor: andrewkaru
 03 gru 2017, 14:13
Dziekuje, to ponawiam dwa pytanie bo do BOK nie da sie dodzwonic:(
1. Da sie wlaczyc polaczenia konferencyjne?

2. TO juz jakas dziwna rzecz, nie skorzystalem nic z internetu prawie (caly czas zasieg wifi) a juz pierwszego dnia ilosc pozostalych danych to 7,2GB, co jest grane?
Jest niemozliwe zebym tyle zuzyl
 #964056  autor: cyanoone
 03 gru 2017, 14:29
andrewkaru pisze: TO juz jakas dziwna rzecz, nie skorzystalem nic z internetu prawie (caly czas zasieg wifi) a juz pierwszego dnia ilosc pozostalych danych to 7,2GB, co jest grane?
W ustawieniach masz użycie danych.
andrewkaru pisze:Da sie wlaczyc polaczenia konferencyjne?
http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... onferencja
Z opisu wynika, że działa to chyba inaczej niż w Virgin.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #964058  autor: kaspeed
 03 gru 2017, 14:40
Ja dodam ze poza 25zł jak dokupisz pakiety krajowe gb to w UE będzie większy limit niz 1,62gb;) będzie sumowało.przy dodatkowych 25zł na pakiety gb będzie to 1,62+ 1,62;) 3gb za 50zł;)
Oczywiście te 3gb praktycznie bedzie pobierane z tych xxx krajowych gb.Pomniejsza pakiet krajowy ale o tym mozna było poczytać.

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #964064  autor: andrewkaru
 03 gru 2017, 14:55
Sluchajcie to jest cos nieprawdopodobnego, obsluga BOK z kart prepaid jest tak kompletnie niekompetenta. Zadalem pytanie co znaczy w Aplikacji MojTMobile w ustawieniach Mapy-Zgoda na zuzycie danych. Mam to wylaczone. Dzwonilem dwa razy, musze powiedziec ze to jest jakas zenada. Te panie tam nic kompletnie nie wiedzą, mowilem ze nie moge dodac mojego numeru do panelu klienta ze strony t-mobile.pl a pani odpowiada ze ona wlasnie mi wlaczyla prezentacje numeru bo byla nieustawiona. Pytam o opcje Mapy zgoda na zuzycie danych - jest to jakas kompletna zenada, pani mi odpowiada (i to dwie pod rzad) ze to oznacza ze zgadzam sie zeby nawigacja prowadzila mnie z punktu A do punktu B....
 #964065  autor: jarekt
 03 gru 2017, 15:20
andrewkaru pisze:2. TO juz jakas dziwna rzecz, nie skorzystalem nic z internetu prawie (caly czas zasieg wifi) a juz pierwszego dnia ilosc pozostalych danych to 7,2GB, co jest grane?
Musisz się przyzwyczaić (i pisać ewentualnie reklamacje) albo zmienić sieć.

System bilingowy T-Mobile dla prepaida to najbardziej oszukańczy, cwaniacki, niedopracowany i zabugowany system nie tylko w Polsce ale i na świecie.

Pozostaje tylko kwestia czy T-Mobile robi to od kilku lat z premedytacją (nie naprawia tych "błędów") czy sieć i jej specjaliści (oraz firmy współpracujące) to totalni nieudacznicy nie potrafiący naprawić/poprawić błędów zgłaszanych od kilku lat poprzez tysiące reklamacji (sam złożyłem ich ponad setkę w T-Mobile - wnoszone rekompensaty otrzymywałem ale "błędów" dalej nie naprawiano, mimo że setki razy mi to obiecywano).

Czeka Cię albo ciągłe pisanie reklamacji albo pogodzenie się z sytuacją (mam nadzieję że tej opcji nie wybierzesz) albo oczywiście ucieczka z prepaida T-Mobile.

Prepaid owszem, ale tylko nie z T-Mobile.

PS. Jakość obsługi na infoliniach jeśli chodzi o prepaida jest u opów tragiczna. Wyjątkiem są oczywiście operatorzy, którzy oferują tylko prepaida (albo abo dołączyło niedawno) albo generalnie mali operatorzy.
 #964066  autor: ReVoLTEa
 03 gru 2017, 15:26
Ja dodam jeszcze że największy rozpiździaj w regulaminach, na stronie internetowej, nie działające kody i aplikacje to właśnie T-mobile. Tam nic nie działa tak jak powinno, na wszystko trzeba pisać reklamacje. To wygląda na totalną amatorke z ich strony bez woli i chęci tego naprawiania.
Od czasów Ery jest znacznie gorzej jeżeli chodzi o obsługę u nich.
 #964069  autor: jarekt
 03 gru 2017, 15:43
@ReVoLTEa, nie chciałem kopać leżącego ale to wszystko prawda co napisałeś.

Przykład: nawet jeśli odnajdziesz plik z regulaminem potrzebnej Ci promocji, to dla ułatwienia (bo korporacje zawsze są dla klienta, szczególnie T-Mobile :) ) plik z regulaminem nosi nazwę:

D_007_0013926.pdf

czyli jak łatwo się domyślić chodzi o:
- regulamin
- usługi RWK
- za zgody marketingowe
- z grudnia 2016 roku :)
 #964076  autor: ReVoLTEa
 03 gru 2017, 17:41
@jarekt I chyba tylko ich korpołby wiedzą (albo i nie) jak po tych kodach dojść co jest do czego.
Mamy też odpowiedź dlaczego mają najmniej klientów a w każdym razie robią wszystko żeby mieć ich jak najmniej...
To właśnie z takich niby szczegółów składa się obraz operatora i jego wybór.
Osobiście mam wrażenie że klientów prepaid to oni nie chcą wogóle mieć, więc czemu nie podejmą decyzji o zaprzestaniu świadczenia usług w tej formie? Jak to ma tak wyglądać jak obecnie...
 #964105  autor: jarekt
 03 gru 2017, 20:03
Nie chcę eskalować konfliktu ale może go zakończę...
(@Remington wysłał kilka postów do kosza; w każdym razie dyskusja kolegów zeszła trochę na temat tego, że Play to pseudosieć).

Po pierwsze: sporo moich znajomych i osób w rodzinie, jedzie od 4 lat na DILu (Darmowy Internet LTE) - najpierw w Play, a potem i teraz w RBM. A jak wiadomo DIL działa tylko na własnej sieci P4 (zwanej popularnie jako Play/RBM).

Więc nadajniki na 100% mają :)

Po drugie: na sieci P4 działa obecnie 12 operatorów (i pod tym względem tylko Polkomtel/Plus ma tak dużo opów; T-Mobile ma 4, a Orange ma 3).
Ale w przeszłości żaden nigdy nie zamknął działalności z jakiegokolwiek powodu (np. splajtował czy po prostu uciekł, bo za mało kasy zarabiał).
Ci działający operatorzy to:
1.Play 2.RBM 3.FaktM
4.Virgin 5.Vikings
6.Netia 7.Inea 8.Vectra 9.IZZI 10.TruPhone 11.nc+
12.Folx

Więc nadajniki na 100% mają :)

Po trzecie: MVNO, które zlikwidowały działalność z różnych powodów:
- bazujące na sieci Polkomtel/Plus: 6 (GaduAIR, Carrefour, FreeM, DobryTel, mBank, Lebara);
- bazujące na sieci Orange: 5 (WPmobi, MyAvon, Hyperfonia, Aster, Simfonia/MobilkingMobi);
- bazujące na sieci T-Mobile: 2 (Mobilking, Vectone);
- bazujące na sieci P4/Play: 0 (ZERO).

Więc z powodu słabej infrastruktury żaden op z P4/Play nie uciekł, no bo żaden nie uciekł.
Natomiast z jakiego powodu uciekli pozostali operatorzy z Plusa, Orange i T-Mobile to nie wiem.
Może infrastruktura była za słaba :) ?

Więc zaryzykuję i jednak stwierdzę, że P4 jednak sieć - jakąś - ma :)

---edit---
@Remington, właśnie zauważyłem Twoją prośbę :)
Czy mój komentarz może zostać czy mam go usunąć?