Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:27

Obrazek

Potwierdzenie moich słów ;)
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1101
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:30

Super! To chyba pierwszy telefon "niemarkowy" mający VoLTE w Orange. Przynajmniej pierwszy, o którym tu ktoś pisze. Ciekawe, czy Orange udostępniło swoje ustawienia VoLTE Google-owi, żeby dawał je producentom, czy też jest to efekt działania tego producenta "na własną rękę" :-)
Skąd masz ten telefon? Czy możesz podać linka "do niego"?
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4782
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:32

Telefon kupiłem tutaj: https://www.gearbest.com/cell-phones/pp_647665.html

Dzisiaj go dostałem i z automatu zainstalowały się 3 aktualizacje - przy 3ciej była informacja o voLTE.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1101
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:37

Z tego co widzę, to dual sim. Czy druga karta jest w trybie 3G/2G czy tylko 2G?
I czy jest HD Voice w 2G? :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4782
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:38

Druga karta jest 3G. Co do HDvoice w 2G, jak to sprawdzić :)?
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1101
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez harys » 17 lis 2017, o 14:39

OMG co tu się wyprawia ostatnio :)
To się nazywa prawdziwy postęp.
Chłopaki z miuipolska już dawno mówili że w sofcie są zrobione pliki pod VoLTE ale operatorzy jakoś to blokują i VoLTE nie dziala. Może to moment przełomowy :D

Wysłane z Le Pro 3
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1853
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 17 lis 2017, o 14:41

@muchakk - Ustaw kartę w tryb GSM (czyli 2G only) i zadzwoń na jakiś numer w tej samej sieci, z którym normalnie masz na 100% HD Voice. Jeśli ogólnie odczuwasz różnicę między HD Voice a zwykłą rozmową, to od razu powinieneś zauważyć obecność lub brak HD.

@harys - miejmy nadzieję, że to właśnie ten moment. Im więcej telefonów z VoLTE tym lepiej.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4782
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 17 lis 2017, o 14:56

To was zainteresuje:
Obrazek

Jest nawet T-mobile UE :)

Według mnie w 2G jest HDvoice.
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1101
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez muchakk » 18 lis 2017, o 11:49

Wiem, że nie powinno sie pisać posta pod postem za co sorry. Pobawiłem sie troche voLTE i zauważyłem, że działa ono e Orange bez problemu po wybraniu opcji IMS Orange bądź Ericsson. Jak macie mozliwość zarzadzania tymi ustawieniami u siebie i nie macie ustawień Orangr, a są te drugie to spróbujcie tych drugich. Może uda sie u was odpalić voLTE :)
muchakk
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1101
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 23:00
Lokalizacja: a kto pyta?
Pochwały: 15
Model telefonu: Xiaomi Mi Max3, Lenovo p2
Sieć: FAKTmobile, RBM, Orange BIZ, PLUS BIZ, a2mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Remington » 18 lis 2017, o 11:54

Dzisiaj Orange wyłączyło VoLTE i Wifi Calling w iPhonach. Ciekawe na jak długo.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2474
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Spacedust » 18 lis 2017, o 13:28

Nie wyłączyło, tylko tak badziewnie to działa. Przerzuć na "tylko dane" i potem na "głosowy i danych" i wszystko będzie działać. Właśnie przed sekundą sprawdziłem i połączenie poleciało przez LTE.

Co do VoWifi to też działa normalnie. Sprawdziłem w trybie samolotowym z włączonym Wi-Fi.
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4415
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 18 lis 2017, o 14:13

Ja z kolei wczoraj ponownie zgłosiłem problemy z VoLTE do T-Mobile.
Poniżej wklejam fragment mojego maila, gdzie opisuję co konkretnie się dzieje.

1. Nagle nie mogę wykonać połączenia, telefon od razu po wybraniu numeru wyświetla "rozłączono".
2. Biorę drugi telefon i dzwonię do siebie.
3. Mój telefon spada z LTE do 3G, aby odebrać połączenie.
4. Po zakończeniu rozmowy mój telefon wraca do LTE i aktywuje od nowa VoLTE.
5. Można z powrotem dzwonić przez VoLTE bez przeszkód, aż pojawi się kolejna sytuacja z 1 punktu i cała sytuacja zatoczy koło.


Dziś dostałem taką odpowiedź... Ręce mi opadły. Chyba trzeba sobie na dłużej dać spokój z tym VoLTE.

Witam Pana,
serdecznie przepraszam za niedogodności podczas korzystania z naszej usługi VoLTE. Faktycznie usługa ta jest w początkowej fazie testów i niestety zdarzają się spore kłopoty podczas jej używania.

Jako operator na pewno będziemy tę funkcję udoskonalać zatem proszę co jakiś czas aktywować ją w telefonie i sprawdzić czy działa poprawnie.

Jeszcze raz przepraszam za niedogodności.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1751
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Kryniczanin » 18 lis 2017, o 15:07

Jaki operator taka jakość:-)
Kryniczanin
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 3795
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 22:48
Lokalizacja: Krynica Zdrój
Pochwały: 37
Model telefonu: HP20
Sieć: W4 i dziewica

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Remington » 18 lis 2017, o 15:11

Spacedust napisał(a):Nie wyłączyło, tylko tak badziewnie to działa. Przerzuć na "tylko dane" i potem na "głosowy i danych" i wszystko będzie działać. Właśnie przed sekundą sprawdziłem i połączenie poleciało przez LTE.

Co do VoWifi to też działa normalnie. Sprawdziłem w trybie samolotowym z włączonym Wi-Fi.


Rano wyskoczył komunikat, że operator Orange zablokował usługę, samo przełączyło się na "tylko dane". Próba zmiany na "głosowy i danych" zakończona komunikatem, że operator zablokował usługę. Być może na niektórych kontach tylko.
Remington
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2474
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 00:39

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 18 lis 2017, o 15:17

Kryniczanin napisał(a):Jaki operator taka jakość:-)
Chyba Ci się coś pomyliło, nie jestem w Play'u.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1751
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone Xs
Sieć: Orange

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 18 gości