• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #958885  autor: goral2099
 01 lis 2017, 17:37
Witam, dziś po prawie jedenastu latach wyszedłem z abo Play. Jak na razie do oferty na kartę. Na dniach chcę przenieść ten nr, do którejś z wymienionych w tytule marki. Wybór ograniczyłem do tych trzech ze względu na aplikacja do rozmów przez WiFi. Z moich testów wynika, że jakiejś kolosalnej różnicy w jakości u mnie w domu nie ma. I teraz kilka pytań, które ułatwią podjęcie decyzji.

1. Czy zasięg, dostęp do sieci i jakość rozmów/internetu są takie same dla A2 i ofert Plusowych?
2. Czy apka VoWiFi Nju to to samo rozwiązanie co w Orange. Ogólnie analogiczna sprawa jak w pierwszym pytaniu, tylko dotycząca Nju-Orange.
3. Z tego co wiem to sprawa z kosztami wygląda tak:
- A2 20PLN za NL i kilka GB
- OFnK 28PLN za NL i kilka GB
- Nju 29PLN za NL i kilka GB (z możliwością podłączenia drugiego nr i wtedy niecałe 20PLN)

Piszę o kilku GB wszędzie, bo potrzebuje może z 5-6 i większe ilości nie mają znaczenia. Te ceny, które wymieniłem są aktualne? A może są jakieś myki, które pozwalają zmniejszyć koszty?
 #958888  autor: Gregrin
 01 lis 2017, 17:48
goral2099 pisze:Te ceny, które wymieniłem są aktualne? A może są jakieś myki, które pozwalają zmniejszyć koszty?
Aktualne. Polecam zajrzeć [Zestawienie] Opcje FULL No-Limit w ofertach na karte ~30zl Generalnie w orange skarbonka i ładowanie większymi nominałami.
Co do VoWiFi to orange ma to natywnie i trzeba mieć odpowiedni tel z softem a a2 specjalna apke niezależną od telefonu.
 #958889  autor: goral2099
 01 lis 2017, 17:55
Właśnie się przebijam przez twój post. :) I wygląda na to, że A2 wypada najtaniej bez kombinacji. Ewentualnie Nju z rachunkiem jakbym np nr żony podpiął.

Orange /Nju ma też apkę, a ja mam telefon, którego nie zamierzam zmieniać. :)

No to teraz jeszcze jak jakieś dobre duszyczki na dwa pierwsze pytania by odpowiedziały...

Edit: a właśnie, w A2 nie ma HDV i MMSów chyba?
Ostatnio zmieniony 01 lis 2017, 18:12 przez goral2099, łącznie zmieniany 1 raz.
 #958893  autor: Remington
 01 lis 2017, 18:12
Ładując Plusha 4 razy po 30 zł w czasie promocji +50% (powtarza się dość często), no limit kosztujący 25 zł wychodzi po ok. 14 zł.
 #958894  autor: adacomp
 01 lis 2017, 18:12
Odp.1
Identyczne.
Mam kilka kart a2mobile i jedną Plush.
Zasięg jest identyczny.
Jakość rozmów i netu także.
Sprawdzone w mieście 0,5mln mieszkańców oraz w terenie.
Prywatnie jednak wolę a2mobile niż Plush bo jest tańszy 19,90zł za pełny NL i osobne pakiety NL rozmowy, SMS, net za 9,90zł bez kombinowania, sztuczek i głupich pakietów 5/10 doładowanie "gratis"itp.
 #958897  autor: goral2099
 01 lis 2017, 18:15
Remington: no ale w Plushu brak apki do VoWiFi. Tzn jakieś testy tam są w Plusie, ale co i kiedy z tego wyniknie to chyba nikt nie wie.

Edit: czy może się w Plusie coś ruszyło z WiFi Calling, a ja nic nie wiem?
 #958912  autor: goral2099
 01 lis 2017, 19:14
Dobra, poczytałem trochę wątek A2 i część wpisów jest o gorszej jakości/szybkości i ograniczonym dostępie do sieci, część o braku różnic....także niczego się nie dowiedziałem . :) Nju to niby taryfa Orange więc różnic być nie powinno. Także przeboleje brak HDV i przenosze nr do A2. Jak będą problemy, to zmiatam do Nju. Zalety braku cyrografu. :)

Edit: a właśnie, są jakieś plany odnośnie HDV w A2? Jakieś ploteczki ktoś słyszał? Czy nie ma i nie będzie i tak ma być?
 #958913  autor: TomLee
 01 lis 2017, 19:24
Ja mam a2 na kilku kartach i jest ok. Nawet netflix można oglądać na lejku 512 kb. Ale to powyżej 15 GB ( lejek 512), więc ciebie to nie dotyczy. Proste taryfy. płacisz od 9,90 do 19,90 za to czego portrzebujesz. Zero kombinacji. Kontakt z bok godny polecenia, dbają o klienta, nie tak jak w Plushu. Polecam
 #958916  autor: Gregrin
 01 lis 2017, 19:41
goral2099 pisze:Edit: a właśnie, w A2 nie ma HDV i MMSów chyba?
MMS'y przecież są. W moim zestawieniu widzę jedynie ze nie zaktualizowałem ceny netu którą teraz jest chyba 40zl za 1GB zamiast 10zl. Zaraz poprawie.
goral2099 pisze:Dobra, poczytałem trochę wątek A2 i część wpisów jest o gorszej jakości/szybkości i ograniczonym dostępie do sieci, część o braku różnic....także niczego się nie dowiedziałem . :)
Różnice MOGĄ się pojawić w zależności od miejsca. Na razie tylko parę osób o nich donosiło.
goral2099 pisze:Edit: a właśnie, są jakieś plany odnośnie HDV w A2? Jakieś ploteczki ktoś słyszał? Czy nie ma i nie będzie i tak ma być?
To bidna siec i jakiś czas temu wprowadzili MMS, kto dzwonił i apke do podglądu konta. Zmiany wprowadzają ale na aż taką bym nie liczył skoro brakuje im bardziej podstawowych rzeczy jak np poczta głosowa...
 #958918  autor: goral2099
 01 lis 2017, 19:49
Nie ma poczty głosowej? To jedna rzecz mniej do wyłączenia. ;) Póki co testowałem sieci na starterach z kiosku, ale tylko w domu, bo za daleko nie chodzę po operacji kolana. I dalsze okolice też będę musiał sam testować później. Dobra, dzięki wszystkim za pomoc. :)
 #958919  autor: adacomp
 01 lis 2017, 19:55
Dla mnie zaleta podstawowa brak poczty.
Pierwsza rzecz co robię po aktywacji nowej karty to wyłączenie poczty, wszystkich usług typu premium/SPAM oraz przekierowań warunkowych itp. a telefonie dźwięku klawiszy
 #958926  autor: Gregrin
 01 lis 2017, 20:10
To jeszcze takie info ze jak masz numery testowe to do a2 można przenieść online i wtedy na koncie masz 10zl czyli w sam raz na jeden pakiet testowy :) W orange jest jeszcze 14dni promocji zaproś znajomego ale nie wiem czy online da się wyrobić. http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 8&start=60
A poczta była przykładem usługi która wszędzie jest a w a2 nie wprowadzono żeby ciąć koszty przez co mniej podstawowe usługi jak HDVoice są mało prawdopodobne.
 #958932  autor: goral2099
 01 lis 2017, 20:30
Chciałem kliknąć "pomógł", czy coś w tym stylu, ale nie ma takiej opcji... :(