Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Widocznie nie ma sensu, ze względu na wspomniane osłonięcie przez góry, i cały teren i tak pokrywa pojemniejsze U2100.p2225 pisze:Największy sens to miałoby GSM/U900, bo dałoby największy zasięg. Nie wydaje mi się żeby jeszcze uruchomili U900. Przy tak nietypowych stacjach raczej wszystko robi się od razu.
Zapewne Orange ma jakieś specjalne warunki, a jeszcze bardziej możliwe, że własne zasoby wykupione na jakimś satelicie telekomunikacyjnym. Na dachu widać dwie anteny łącza satelitarnego. Jedno łącze obecnie to koło 20 Mbps (różni dostawcy łączy satelitarnych). Na U2100 i GSM jak znalazł. Dawniej TP/Orange sprzedawało łącza stałe satelitarne, nawet dla osób fizycznych. Link do satelity był/jest bodajże gdzieś koło Kielc.p2225 pisze:@ja.michal pewnie nie mniej niż 1000-1500zł o ile takowy w ogóle istnieje.
Psary koło Kielc. Kiedyś jedna z najnowocześniejszych stacji satelitarnych na świecie. Poszła parę lat temu "pod kilof i palnik".ja.michal pisze: Dawniej TP/Orange sprzedawało łącza stałe satelitarne, nawet dla osób fizycznych. Link do satelity był/jest bodajże gdzieś koło Kielc.
Smutne.kozien70 pisze:Psary koło Kielc. Kiedyś jedna z najnowocześniejszych stacji satelitarnych na świecie. Poszła parę lat temu "pod kilof i palnik".
Przy tej cenie, to pewnie pociągnięcie światłowodu by się zwróciło po roku. Jakoś dwa lata temu Orange chciało ok. 50-70 tyś zł za pociągnięcie 1 km światłowodu + infrastruktura. 37 tyś $ miesięcznie, to jakieś 135 tyś zł, więc po roku wychodzi 1 620 tyś zł. Licząc 70 tyś zł za 1 km, to lekko wychodzi, że za roczny koszt utrzymania łącza satelitarnego można pociągnąć 23 km światłowodu. Wydaje mi się, że do najbliższego węzła nie będzie aż tak dalekoja.michal pisze:Cena 37031,25 USD miesięcznie i to pewnie netto
p2225 pisze:Hmm tak patrzę na mapę nowych pozwoleń od @lzur - http://www.btsmap.one.pl/uke/btsnowe/ i w obu sieciach jest bardzo dużo pojedynczych lokalizacji z pozwoleniami na wszystkie pasma. Taka sytuacja jest dopiero od dwóch wykazów UKE (dzisiejszy + sierpniowy). Wcześniej było takich stacji zdecydowanie mniej. N! zamierza aż tyle budować czy odnawiają pozwolenia radiowe dla istniejących stacji? U mnie wszystkie takie pozwolenia to zupełnie nowe stacje, więc może to jakiś większy projekt? Najlepiej wyfiltrować GSM+UMTS+LTE1800.
tomi81 pisze:@p2225 - jak spojrzysz na lokalizacje tych nowych stacji to pasuje to do pokrywania obecnych dziur w zasięgu. Moim zdaniem są to zupełnie nowe stacje, co tym bardziej cieszy. Dobrze to też widać na BTSearch po wybraniu opcji pokazania nowych stacji - tam prezentowane stacje N to tylko nowe lokalizacje (brak lokalizacji w których dodawane są nowe pasma). Podobnie tam jest w przypadku Play. Tylko Plus ma inaczej
Na btsearch wygląda to inaczej. Sprawdziłem kilka stacji N! wyrywkowo przez google earth filtrując przez GSM i są to już istniejące stacje. Nie sprawdziłem całości.p2225 pisze:Ciekawe ile z tych stacji to maszty własne Orange/T-mobile, a ile z nich to stacje Play'a?
Wersja dla leniwych:
Kolejne miesiące od kwietnia do września.
W końcu to park narodowyzajadacz pisze: A puścić potokiem (IMO najtańsze rozwiązanie, są takie kable do wody) pewnie się nie da ze względów środowiskowych.
Jak napisałem wyżej, w przypadku Btsearch mamy różne zachowanie w zależności od sieci (oczywiście moim zdaniem):Mixiorek pisze:Na btsearch wygląda to inaczej. Sprawdziłem kilka stacji N! wyrywkowo przez google earth filtrując przez GSM i są to już istniejące stacje. Nie sprawdziłem całości.
Porównaj sobie btsearch - "wyświetl najnowsze" i earth. Różnica bardzo duża. Btsearch wyświetla nowe pozwolenie/ lokalizację. Np: tylko na nowe pasmo ale stacja już jest lub na całkiem nową stację. Trzeba się przyjrzeć za każdym razem.
Coś tam budują, rozgrzebali z pół jak nie większość parkingu i zlikwidowali stację na pylonie reklamowym. Nowe pozwolenie to pewnie będzie odtworzenie, na razie trudno powiedzieć gdzie dokładnie.Mixiorek pisze:Orange to obiekt na centrum handlowym Janki (już tam były stacje, więc może to nowe piko albo instalacja zewn.).
Dowieszają się do stacji Plusa, więc droga może być ciut krótszaMixiorek pisze: TMobile Janczewice wygląda na całkiem nowe pozwolenie ale czasem jak wiemy do budowy stacji jeszcze daleka droga.
Zdradzisz parametry tego łącza satelitarnego i dostawcę?Marcin_ pisze: @zajadacz z pewnym przybliżeniem można powiedzieć że trafiłeś z kosztami łącza - są nieco wyższe co do budowy światłowodu bardzo długo trwały przymiarki i papierki ale jednak obostrzenia budowy w tym terenie i szacowane koszty zupełnie się nie kalkulowały.