Cześć! Czytając forum widzę różne opinie, że MVNO mają niższy priorytet niżeli operatorzy MNO. Chodzi mi głównie o Virgin Mobile/Viking Mobile. Czy ktoś robił faktycznie testy i może potwierdzić lub zaprzeczyć?
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
W przypadku MVNO Playa nie ma zauważalnej różnicy zaś różnie bywa z a2mbile i lajt
To ciekawe, bo niedawno ktoś tu się wypowiadał, że w sieci Polkomtel nie ma priorytetyzacji, bo poskąpili kasy na ten projekt.
Ja robiłem 2 lata temu. Virgin vs Play. Na nadajnikach własnych Play lepszy (sporo), na roamingu krajowym bez różnic.
Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
Mam akurat karty Plush i a2mobile.
Zasięg identyczny jak i transfery.
To jest mit i bajka co opowiadają przynajmniej jeśli chodzi o sieć Polkomtela.
Plush to sumbarka i rodzina taryf Plusa, więc zasięg, platforma billingowa i opcje usług dodatkowych należy do jednego operatora - Plusa.
Identycznie z Red Bull Mobile, Fakt Mobile, nju od Orange czy też Heyah od T-Mobile.
A2mobile to submarka Aero2, tutaj, to bym też określił jako osobnego operatora MNO, mimo, że jest z Polkomtelem powiązany, ma swoje nadajniki, więc to nie jest MVNO.
Drodzy, nie mylcie tego, wiele osób dalej tego nie wie.
Identycznie z Red Bull Mobile, Fakt Mobile, nju od Orange czy też Heyah od T-Mobile.
A2mobile to submarka Aero2, tutaj, to bym też określił jako osobnego operatora MNO, mimo, że jest z Polkomtelem powiązany, ma swoje nadajniki, więc to nie jest MVNO.
Drodzy, nie mylcie tego, wiele osób dalej tego nie wie.

a2mobileto nie MVNO , to całkowicie osobna sieć o innym kodzie działająca najgorzej ze wszystkich Polskich operatorów.
Kilku kodach.Kryniczanin pisze:a2mobileto nie MVNO , to całkowicie osobna sieć o innym kodzie działająca najgorzej ze wszystkich Polskich operatorów.

Czemu najgorzej?Kryniczanin pisze:a2mobileto nie MVNO , to całkowicie osobna sieć o innym kodzie działająca najgorzej ze wszystkich Polskich operatorów.
Nieprawda. Aero2 to MNO, sami ustawiają własne priorytety na kartach SIM, w tym zakresie żadnej części wspólnej z Plusem nie mają.adacomp pisze:Mam akurat karty Plush i a2mobile.
Zakup kartę lub przenieś się do A2 Mobile to zobaczysz jak to działa. Trzyma się jak najdłużej własnego U900 i L1800.
Możesz być kilkadziesiąt metrów od stacji U2100/GSM 900 Plusa np. Muszyna, Żegiestów, Andrzejówka a telefon będzie do usr...... śmierci trzymał sygnał -118db U900 z Jaworzyny Krynickiej (wymienione stacje nie mają U900 powyżej z wyjątkiem Jaworzyny).
Możesz być kilkadziesiąt metrów od stacji U2100/GSM 900 Plusa np. Muszyna, Żegiestów, Andrzejówka a telefon będzie do usr...... śmierci trzymał sygnał -118db U900 z Jaworzyny Krynickiej (wymienione stacje nie mają U900 powyżej z wyjątkiem Jaworzyny).
Przeniosłem dwie osoby w rodzinie do a2 mobile i nikt na nic nie narzeka dlatego pytam. Może dlatego że to normalni ludzie,którzy nie wgapiają się całymi godzinami w to jaki zasięg mają jak my 
Zasięg jest, net działa spoko. I tyle

Na tym forum czytałem, że klucz mobile lub lajt mobile ma wyższy priorytet niż klienci Plusa, głównie chodziło o prędkość internetuRemington pisze:To ciekawe, bo niedawno ktoś tu się wypowiadał, że w sieci Polkomtel nie ma priorytetyzacji, bo poskąpili kasy na ten projekt.

Jest - ale w subtelny i ukryty sposób (bez kodu).
Oczywiście ze nie ma.
Niby po co miałby być? Aby a2mobile mogło świrować?
a2mobile widzi całą sieć Plusa jako macierzystą albo całą jako roaming krajowy.
mam tak samoadacomp pisze:Mam akurat karty Plush i a2mobile.

To akurat łatwo wprowadzić, ale można też "bęcki" wprowadzić jako FUP. Aero2 ciekawie wypowiadało się o BDI - rekordy podbieraczy - raczej doskonale mają policzoną opłacalność.Remington pisze:To ciekawe, bo niedawno ktoś tu się wypowiadał, że w sieci Polkomtel nie ma priorytetyzacji, bo poskąpili kasy na ten projekt.
Oni są tak ekstremalnie zintegrowani iż właściwie to wszystko PLUS, a2 jest "demonem" na platformie bilingowej i tyle... Kwestia fizycznej własności - koszty/podatki/zyski...Karlos20 pisze:A2mobile to submarka Aero2, tutaj, to bym też określił jako osobnego operatora MNO, mimo, że jest z Polkomtelem powiązany, ma swoje nadajniki, więc to nie jest MVNO.
Nie mam takich problemów, a może tylko mam zasięg normalny, a nie wyszukuję w nim dziur? A jeśli nawet a2 tak lubi U9oo, to fajnie, mam go wymuszonego na stałe i luz bluesKryniczanin pisze:Zakup kartę lub przenieś się do A2 Mobile to zobaczysz jak to działa. Trzyma się jak najdłużej własnego U900 i L1800.

heh, też znam takie osoby - tel, do dzwonienia i .harys pisze:Zasięg jest, net działa spoko. I tyle
Zależy jak to PLUS zrobił - co mu się chciało, rozgłasza tylko 26001, wcześniej aktualizując SIM "reszty" LUB rozgłasza kilka kodów...Patryk7588 pisze:Oczywiście ze nie ma.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2017, 12:20 przez zwariowany.kurczak, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak można się do niej dostać?Kryniczanin pisze:Jest - ale w subtelny i ukryty sposób (bez kodu).
Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Jak 99% Kowalskichharys pisze:Przeniosłem dwie osoby w rodzinie do a2 mobile i nikt na nic nie narzeka dlatego pytam. Może dlatego że to normalni ludzie,którzy nie wgapiają się całymi godzinami w to jaki zasięg mają jak my

dokładnie
nie ma czasu na bezmyślne gapienie się w ekranik jakieś speedtesty monitory nośne wymuszania częstotliwości i inne pierdoły
działa dobrze jest zasięg net śmiga tanio i oto chodzi
nie ma czasu na bezmyślne gapienie się w ekranik jakieś speedtesty monitory nośne wymuszania częstotliwości i inne pierdoły
działa dobrze jest zasięg net śmiga tanio i oto chodzi