• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #942413  autor: onifer2
 31 lip 2017, 11:24
Możecie polecić jaki prepaid opłaca się najbardziej w tym momencie kupić dla dziecka aby:

1. Jak najrzadziej trzeba było doładowywać, a konto było ważne jak najdłużej.
2. Jak najniższa kwota doładowania. Wystarczy ok. 50-100 minut miesięcznie, żadnych sms-ów, internetu itd. Głównie będą to rozmowy przychodzące.

Gdzie teraz się opłaca?
 #942420  autor: onifer2
 31 lip 2017, 11:35
a2mobile, to bardzo ciekawa opcja. Na jakich nadajnikach to działa? Jakiej sieci?

A jeszcze jakaś inna sięc, gdzie można byłoby sobie wybrać numer jakiś łatwy do zapamiętania dla dziecka?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 11:39 przez onifer2, łącznie zmieniany 1 raz.
 #942422  autor: jarekt
 31 lip 2017, 11:39
Może Virgin Freemium:
- RWK za darmo (co pół roku aktywujesz Freemium np. zdalnie przez WWW i otrzymujesz za to ważność konta na rok do przodu, która się nigdy nie skraca);
- co miesiąc dostępne za darmo 30 minut do wszystkich (oraz 30 SMSów i 300 MB ale rozumiem, że to nie potrzebne);
- na koncie zostawiasz powiedzmy 10zł (ładujesz 5zł, bo na starterze już jest 5zł);
- od razu albo w ramach potrzeb kupujesz dodatkowe minuty: 30 minut za 3zł, 60 minut za 5zł i 100 minut za 8zł.

Będą miesiące, że 30 minut pewnie wystarczy (koszt 0zł miesięcznie), będą, że skończy się na 130 minutach (30+100 za 8zł miesięcznie).
Średnio być może wyjdzie 60 minut miesięcznie (30 gratisowe + 30 płatne) czyli 3zł miesięcznie.

https://virginmobile.pl/oferty/karta/no ... r/freemium

Jeśli byłoby to regularnie 150 minut i więcej, to a2mobile za 10zł miesięcznie będzie lepsze.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 11:57 przez jarekt, łącznie zmieniany 5 razy.
 #942423  autor: vh
 31 lip 2017, 11:39
onifer2 pisze:a2mobile, to bardzo ciekawa opcja. Na jakich nadajnikach to działa? Jakiej sieci
A2 Mobile to podmarka Aero2/Polsatu/Plusa. Doładowania A2 Mobile lub Plusa.

T10s, OT-311, 1650, X501, P780, GT-C3322, E560, 3S, 4X, G7 Power, X7b
 #942425  autor: onifer2
 31 lip 2017, 11:44
To na Plusie to odpada, bo jako jedyna sieć ma u mnie minimalny zasięg?
W VM gdzie jest to 3 zł za 30min i 5zł za 60 min?
Na stronie te pakiety "półdarmo" wynoszą 6 zł za 30min i 10 zł za 60min? Chyba, że liczą z tego połowę?
 #942429  autor: jarekt
 31 lip 2017, 11:51
Jeśli chcesz łatwy numer to wybierz sobie starter z takim własnie łatwym numerem u dowolnego opa (albo nawet taki który już masz i jest zbędny ale łatwy) i przenieś po prostu do Virgin poprzez stronę WWW (kurier przyjedzie do domu).

Dostaniesz gratis starter i 5zł na koncie.
 #942433  autor: 24bis24
 31 lip 2017, 11:55
zapytanie pisze:
onifer2 pisze:gdzie można byłoby sobie wybrać numer jakiś łatwy do zapamiętania dla dziecka?
Na allegro masa starterów z fajnymi numerami.
zamawiając Virgin możesz sobie sam wybrać numer czasem można trafić fajny albo starter Orange wybierz numer lub jak masz numer w Orange to *660^# i za 4 zł zmieniasz na fajny

ZM we Freshu Darmowe rozmowy i SMSy w Play
 #942435  autor: onifer2
 31 lip 2017, 12:07
Ok dzięki za podpowiedzi. Faktycznie chyba z tym wybraniem samemu numeru i przeniesieniem do Virgin to będzie najlepszy pomysł.

Są jeszcze operatorzy którzy gratis wysyłają jeszcze karty sim przez neta? Chyba Lycamobile kiedyś było?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 12:08 przez onifer2, łącznie zmieniany 1 raz.
 #942436  autor: jarekt
 31 lip 2017, 12:08
Nie wiem jak duże jest to dziecko (ile ma lat) i jak bardzo jest już ukształtowane pod pewnymi względami ale numer w Virgin #Freemium będzie też miał (albo może będzie miał) aspekt edukacyjny.

Taki dzieciak - po wytłumaczeniu mu kilku kwestii i zachęceniu go pewnych działań - będzie się starał ograniczyć (i policzyć) minuty wychodzące aby nie przekroczyć bezmyślnie 30 minut czy kolejnego progu 60 minut (i kolejnych 90 minut, 130 minut), bo dzięki temu np. jego kieszonkowe od rodziców zwiększy się o odpowiednio 3zł czy 5zł.

Rodzic oczywiście już na początku zakłada wydatki bez względu na wszystko np. 5zł miesięcznie, i jeśli dzieciak zmieści się w 30 minutach czy w 60 minutach to otrzymuje ekstra 3zł czy 5zł do skarbonki czy bezpośrednio do kieszeni.
 #942450  autor: bobiwr
 31 lip 2017, 13:05
jarekt pisze:jeśli dzieciak zmieści się w 30 minutach czy w 60 minutach to otrzymuje ekstra 3zł czy 5zł do skarbonki czy bezpośrednio do kieszeni.
No ubawiłeś mnie setnie tą metodą wychowawczą. Nie wiem jak Ty ale ja mam dziecko. Teraz już na studiach ale pierwszy telefon dostało mając 6 lat i i te naście lat temu motywacja dziecka kwotą 3 zł, to by był śmiech na sali...
A idea wyboru operatora dla dziecka jest dla każdego inna. Dla mnie nadrzędną zasadą było to aby ZAWSZE dziecko moglo się skontaktować z mamą, tatą i dziadkami. Wtedy funkcjonowały pakiety typu "rodzinka", kto leciwy to pamięta. Nie do pomyślenia było aby po mniej lub bardziej świadomym wykorzystaniu pakietu taki telefon został odcięty od rozmów wychodzących do rodziny. Ale jak mowie tu już rodzic musi się zastanowić mocno czego chce od telefonu dziecka. Ja nie ukrywam że była to forma bezpiecznika ale i smyczy...
 #942452  autor: jarekt
 31 lip 2017, 13:20
@bobiwr - gdzie Ty tam wyczytałeś, że to metoda wychowawcza?

Napisałem tylko i to podkreśliłem, że "może mieć" (czyli nie musi) "aspekt edukacyjny".

"Aspekt edukacyjny" to coś tak niewielkiego i nieistotnego w porównaniu do "metody wychowawczej", że z kolei Twój post mnie rozbawił :)

PS. Trójka moich dzieci studiuje, a w zasadzie kończy studia.
 #942454  autor: bobiwr
 31 lip 2017, 13:30
Widzisz ja mowie o wychowaniu ogólnie - w tym zawiera się wychowanie w szacunku do pieniędzy co dla Ciebie jest edukacją....
Jednak ten wątek był tylko wierzchołkiem góry lodowej o nazwie "telefon dla dziecka".
 #942458  autor: lluukk
 31 lip 2017, 13:46
24bis24 pisze:
zapytanie pisze:
onifer2 pisze:gdzie można byłoby sobie wybrać numer jakiś łatwy do zapamiętania dla dziecka?
Na allegro masa starterów z fajnymi numerami.
zamawiając Virgin możesz sobie sam wybrać numer czasem można trafić fajny albo starter Orange wybierz numer lub jak masz numer w Orange to *660^# i za 4 zł zmieniasz na fajny
super - nie znałem tego - właśnie zmieniłem jeden z 2 jakie mam w Orange i teraz mam takie same numery tylko inny początek 518 AXY BXY I 799 AXY BXY
DZIĘKI :)
byle mnie jakieś windykacje nie ścigały :D

lluukk
 #942461  autor: lluukk
 31 lip 2017, 13:51
24bis24 pisze:
lluukk pisze: 518 AXY BXY I 799 AXY BXY
Ale to pewnie ze złotych?
nie
ten 799 miałem przeniesiony z Virgin a w Orange na drugiej karcie miałem zwykły "namieszany" a znalazło mi ten 518 :) z całą końcówką jak 799
Ostatnio zmieniony 31 lip 2017, 13:55 przez lluukk, łącznie zmieniany 1 raz.

lluukk
 #942462  autor: jarekt
 31 lip 2017, 13:54
@bobiwr, ale mnie nie chodzi o szacunek do pieniędzy (nie przede wszystkim czy tylko) ale o to, że mając prepaida trzeba czasami policzyć, pogłówkować, zastanowić się nad strategią korzystania z pakietów i kasy na karcie, może przejrzeć inne oferty co jakiś czas, pogadać z kolegami co tam w prepaidze piszczy, gdzie jest teraz coś ciekawego, znowu policzyć, pogłówkować itd.

I najlepiej jak to sobie sam ten dzieciak będzie wszystko robił i się "wprawiał" (i tak jak napisałem - dużo zależy od jego wieku i wielu innych spraw, np. jakie podejście do życia w ogóle i różnych jego aspektów - nie tylko wychowywania dzieci - ma np. rodzic :) ).

Jak dzieciakowi kupisz no limit czy abonament to o niczym nie musi myśleć. Nie musi myśleć.
A teraz jest to tym bardziej kuszące (no-limit czy abo z wypasioną komórką), bo na każde dziecko masz ekstra 500zł...

Dużo osób wyznaje zasadę, że abonament czy no-limit trochę (czy bardzo) ogłupia (czy tylko głupi takie coś weźmie) i to w odniesieniu do dorosłych osób.
Tak jak no-limit czy abo ma nie-ogłupiać dzieciaka?

Oczywiście nie może też być tak, że oszczędzasz i dzieciak nie ma przez to kontaktu z Tobą (brakło na pakiet). To też trzeba jasno mu powiedzieć: kontakt z rodzicem, to jedna z najważniejszych spraw i nie liczą się żadne koszta - to musi być zapewnione.

Nie chcę się z nikim tutaj spierać. Prawie każdy rodzic wie najlepiej co wybrać i co dziecku jest czy będzie potrzebne. Jeśli wg niego najlepszy będzie abonament czy no-limit w prepaidze to niech tak będzie (z różnych powodów dzieciak może mieć abo, a rodzic prepaida i to bez no-limitów).