Ostatnio miałem potrzebę przeprowadzenia rozmowy międzynarodowej z numerem znajdującym się na terenie Pjongjangu (sieć Koryolink, telefon pozwalający na połączenia międzynarodowe - Korea Północna prefix +850).
T-Mobile nie pozwoliło na realizację takiego połączenia komunikatem "Nie ma takiego numeru". Próbowałem różnie wpisywać numer, zamieniać + na 00 i dodawać 0 zaraz po kierunkowym, ale wszystko skutkowało opisanym powyżej komunikatem.
Wysłanie SMSa na taki numer skutkowało pobraniem opłaty za wiadomość międzynarodową.
Dodam, że fioletowa konkurencja od ledwo działającego Internetu w roamingu (chociaż w mojej okolicy to 1,5Mbit/s lepiej chodzi, niż macierzyste LTE

) bez problemu realizowała połączenie z +850(...). Nawet, gdy osoba w KRLD miała wyłączony telefon odzywała się centrala Koryolink z takim komunikatem
https://wills.co.tt/bitbucket/koryolink ... ed-off.mp3 , a zaraz po niej odzywała się Pani z automatu Playa, powtarzająca komunikat po polsku

. W takiej sytuacji opłaca za połączenie (10zł/min

) nie była pobierana.
SMSy w Play także były wysyłane, opłata była pobierana, ale wracała od razu zwrotka o nieudanym dostarczeniu (co się zgadza - numer w KRLD nie przyjmuje SMSów międzynarodowych).
Wie ktoś co może powodować taki stan rzeczy w T-Mobile? Jak realizowane są połączenia międzynarodowe (wymagana jest umowa z Koryolink?). Dzwonić z tym na partyline? Chociaż nie wiem, jaka będzie reakcja konsultanta który usłyszy, że mam problemy z połączeniami z Koreą Północną

...