• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 63 z 179
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 179
 #936279  autor: grzegi
 03 lip 2017, 16:06
Remington pisze:Włożyłem sobie kartę a2m do routera, stojącego stale w jednym miejscu, ustawionego na sztywno na LTE. Często są problemy z połączeniem, traci sygnał, jest brak usługi itp. Choć z kartą Plusa wszystko w tej samej konfiguracji i miejscu działało bez zakłóceń.
A próbowałes oprócz lte ustawić też 3G. A2 często zrzuca do H+, a to już nie lte, więc to może być przyczyna dziur w zasięgu.
 #936281  autor: TomLee
 03 lip 2017, 16:12
Doładowań promocyjnych na razie nie ma. Za tyle kupujesz co doładowujesz. Doładowujesz bez problemu przez stronę banku wybierając plusa na kartę lub przez stronę a2mobile (przekierowanie na stronę banku). Zdrapkami z plusa tez się da, ale ja nie używam
 #936283  autor: TomLee
 03 lip 2017, 16:23
Może a2mobile jest traktowany jako krajowy partner roamingowy w sieci Plus, ale ze sporymi uprawnieniami. Ja mam na telefonie cały czas literkę R, jakbym był w roamingu cały czas.
 #936286  autor: grzegi
 03 lip 2017, 16:40
Ja nie mam R nigdy, a w Play jak byłem to przy zasięgu T/Plusa R było. Zdaje mi się, że nadajniki aero2 mają inne wyróżniki sieci, może dlatego.
 #936337  autor: Rebeliant
 03 lip 2017, 19:34
TomLee pisze:Może a2mobile jest traktowany jako krajowy partner roamingowy w sieci Plus, ale ze sporymi uprawnieniami. Ja mam na telefonie cały czas literkę R, jakbym był w roamingu cały czas.
Nie może tylko na pewno. To jest celowe działanie, że A2 kupuje roamimg od Plusa albo Plus od Aero2 i tym samym mamy koszta, straty, zwroty podatku etc. Zależy jak tam księgowi tym pokierują i co z tego wycisną. :-D
 #936370  autor: Gregrin
 03 lip 2017, 22:02
GaduAirowiec pisze:Zamierzam siostrę przenieść do A2 Mobile z Orange po 10latach męczarni z zasięgiem. Do BTSa Orange ma 4,5km i w domu gubi zasięg (LTE nie istnieje właściwie przy takiej odległości). Do BTSa Plusa/Aero2 LTE ma 2,5-3km i na zewnatrz budynku pelen zasieg HSDPA+/ 3 kreski LTE. Myślę że A2 będzie dobrym wyborem. Czy są tu jakieś promocje z doładowaniem? Czy doładowania Plusa dają na konto A2 Mobile zawsze tyle ile nominalnie wydaję? Jak doładowuje się konto w A2 Mobile?Krótki kod USSD?
Jedynie konto email w domenie Orange jej chyba skasują...
Ja polecam wcześniej przenieść numer do testów (nowo kupiony za 5zl albo jakaś stara sim). Po przeniesieniu dostaje się 10zl. W sam raz na pakiet netu a rozmowy można sprawdzać przez odbieranie ;)
Patryk7588 pisze:Absolutnie w tym wątku nie wolno pisać o problemach z zasięgiem a2mobile w porównaniu do Plusa! :-D
Nie przesadzajmy. Wydaje mi się jednak ze problemy zasięgowe w a2 są marginalizowane bo dotyczą malej ilości użytkowników i są zakopywane zadowolonymi opiniami dla których problem nie istnieje.
Ale wiele wskazuje ze problem jest i twierdzenie ze "u mnie działa" nie znaczy ze problemu nie ma.

Ja będę mógł to potwierdzić bo mam miejsce w którym zasięg a2 znika (są dostępne tylko alarmowe) a plusa był. Jednak potrzebuje więcej czasu na przeprowadzenie dokładnych testów.

Tym czasem proszę nie pisać ze nie ma się problemu bo to zostało wielokrotnie potwierdzone.
Samej oferty a2 tez nie neguje bo sam chciałem ja polecić znajomej ale co jej po niej skoro w jej telefonie w domu i na podwórzu nie było zasięgu ? Chce tylko sprawdzić czy na tym samym telefonie w tym samym miejscu zgubi zasięg plusa...

Jedyne o co apeluje to o uczulanie na test przed przeniesieniem nowych użytkowników bo wiele wskazuje ze sam test z karta plusa nie jest miarodajny dla a2.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 22:19 przez Gregrin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #936376  autor: ja.michal
 03 lip 2017, 22:11
TomLee pisze: Może a2mobile jest traktowany jako krajowy partner roamingowy w sieci Plus, ale ze sporymi uprawnieniami. Ja mam na telefonie cały czas literkę R, jakbym był w roamingu cały czas.
Tak.
Rebeliant pisze:Nie może tylko na pewno. To jest celowe działanie, że A2 kupuje roamimg od Plusa albo Plus od Aero2 i tym samym mamy koszta, straty, zwroty podatku etc. Zależy jak tam księgowi tym pokierują i co z tego wycisną. :-D
Ciekawostka jest, że jeśli chodzi o LTE to gro ruchu Plus kupuje głównie od Aero2 bo do nich należy LTE1800, podobnie jak U900. LTE800 należy do zależnej od grupy CP Sferii, ale sieć i tak buduje Aero2. Z LTE tylko 2600 (FDD) należy do Polkomtela.

Tak swoją drogą może to wyjaśniać dosyć mocne trzymanie się karty A2Mobile LTE1800 pomimo słabego zasięgu i dobrego zasięgu LTE800. To jednak tylko przypuszczenia, nie mam SIM Plusa do porównania.
 #936380  autor: habish
 03 lip 2017, 22:18
@ja.michal
przecież te wszystkie firmy istnieją tylko na papierze, dla ruchów księgowych których i tak jest coraz mniej, no i to one mają pasma, i na tym kończy się ich rola.
Sieć buduje Ercisson lub NSN wraz z podwykonawcami, według tego co zamówi Polkomtel.
Jeśli chodzi i sprzęt, to sieć jest jednolita, nie jest tak że dziś przyjeżdża ekipa Polko, jutro Sferii a za tydzień Aero2 - takie myślenie jest błędne.
 #936383  autor: Gregrin
 03 lip 2017, 22:22
Rebeliant pisze:Gregrinie, ale po co przenosić numer? Nie lepiej zamówić simkę? :)
Nie wiem jak wygląda sprawa z zamawianiem startera wiec mowie o sposobie z którego sam korzystałem. Jest coś na takim starterze żeby można było przetestować neta ?
 #936385  autor: ja.michal
 03 lip 2017, 22:28
To, że robi to jeden podmiot to sprawa jasna, podobnie jest z N! w przypadku Orange/T-Mobile. Sprawa z A2Mobile jest nieco inna bo Aero2 ma inne MNC niż Plus i podobno jest wykorzystywane faktycznie co widać na niektórych urządzeniach jak przytoczył m.in. TomLee. Jest to jakoś głęboko zintegrowane, że karta loguje się do Plusa, ale nie ma jego MNC. Dobrym testem byłoby włożenie karty A2Mobile do telefonu, który ma SIMlock Plusa.
Gregrin pisze:Nie wiem jak wygląda sprawa z zamawianiem startera wiec mowie o sposobie z którego sam korzystałem. Jest coś na takim starterze żeby można było przetestować neta ?
Zamawiasz starter, płacisz online 10 zł (nie da się kartą zapłacić), przyjeżdża kurier z SIM i potwierdzeniem danych, na starterze masz 10 zł do wykorzystania.
 #936390  autor: habish
 03 lip 2017, 22:40
Ogólnie a2mobile ma 3 różnie MNC:
Plusowe, Aero2, E-Telko
I właśnie tutaj upatrywał bym problemy.
Podejrzewam że te z Plusowym mogą działać normalnie, a pozostałe dwa jako roaming krajowy choć telefon nie zawsze pokazuje to info.

Możliwe że za jakiś czas zamówię kilka kart do testów i sprawdzę jak to wygląda w praktyce, jedną już mam. :-)
 #936397  autor: grzegi
 03 lip 2017, 22:59
Ale karta z sim lockiem Plusa loguje się do 268-08, czyli chyba Aero2.
 #936399  autor: Gregrin
 03 lip 2017, 23:05
Patryk7588 pisze:Ogólnie a2mobile ma 3 różnie MNC:
Jak to sprawdzić ?? I jak sprawdzić do jakiego nadajnika i z jaka silą sygnału jesteśmy zalogowani ?
Pewnie jakąś apką, może ktoś coś polecić ??
 #936400  autor: grzegi
 03 lip 2017, 23:09
Możesz netmonitorem ale trzeba to robić często, bo nigdy nie wiesz z jakim nadajnikiem się łączysz.
  • Strona 63 z 179
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 179
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63