Tak, o to chodzi. Dzięki. Czyli leci przez operatora krajowego.
adziu82 pisze: Ale teraz wiadomo dlaczego na karcie o2 ( tchibo ) w LTE ping jest poniżej 40, a na Orange w o2 LTE, ping jest 150-200.
Dlatego o to pytałem. Stawiam na zapchany punkt styku Orange z sieciami zagranicznymi. Każdy z naszych operatorów ma inny i podobno najbardziej zapchany właśnie Orange. Zobacz traceroute do tej samej strony na różnych polskich SIM (Orange, Play, Plus, T-Mobile) zalogowanych do tej samej sieci roamingowej.
Taki jeszcze inny pomysł przyszedł mi do głowy. Próbował ktoś użyć APN lokalnego operatora?
viggen pisze:Jak to możliwe, że TMobile i Play dają roaming w Watykanie oraz na Wyspach Kanaryjskich a Orange nie?

Przynajmniej te państwa nie są wymienione w regulaminie....
Wyspy Kanaryjskie należą do Hiszpanii, a w Watykanie operują i tak czterej włoscy operatorzy, Watykan nie ma własnego.
viggen pisze:Gujana Francuska i Gwadelupa (Ameryka Południowa) należą do Francji i są jakoś wymienione u wszystkich operatorów...
Bo to są obszary UE, ale mają inny status prawny (często własne rządy, nie są w strefie Schengen, i trochę innych spraw).
matisi pisze:Sieci do wyboru: Vodafone, Cosmote i WIND, ale łączy mnie tylko z ostatnim, reszta zakazana.
Męcz Playa. Z tego co widać w sieci mają umowę roamingową ze wszystkimi w Grecji.