• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
  • Strona 5 z 18
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18
 #932350  autor: kaspeed
 17 cze 2017, 20:42
I pwoinno stykać;)No u mnie napewno 4,07 jest w abo na firme 1,76 w prepaid orange.Jescze jedynie prepaid Tmobile* heyah mnie martwi jedynie na dziś w mojej usłudze.Ile będzie.

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #932354  autor: matisi
 17 cze 2017, 20:53
Ja testuję RLAH w Grecji z na karcie Play Internet na kartę. Mam włączony pakiet Weekendy bez limitu za 10 zł i przysługuje mi 0,5 GB w UE, ale tylko w weekend. :-) Po wykorzystaniu pakietu i w tygodniu bardzo korzystna stawka 2 gr/MB czyli ok. 20 zł/GB.
Sieci do wyboru: Vodafone, Cosmote i WIND, ale łączy mnie tylko z ostatnim, reszta zakazana.
W trybie 3G prędkości są przyzwoite, LTE dostępne tylko w Vodafone, ale nie zezwala na połączenie :-/
Spróbuję jeszcze w innych miejscowościach, może uda się połączyć z innymi sieciami. Obrazek

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
 #932358  autor: ja.michal
 17 cze 2017, 21:15
adziu82 pisze:@ja.michal mam.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/c44f1fd735b6745c
Tak, o to chodzi. Dzięki. Czyli leci przez operatora krajowego.
adziu82 pisze: Ale teraz wiadomo dlaczego na karcie o2 ( tchibo ) w LTE ping jest poniżej 40, a na Orange w o2 LTE, ping jest 150-200.
Dlatego o to pytałem. Stawiam na zapchany punkt styku Orange z sieciami zagranicznymi. Każdy z naszych operatorów ma inny i podobno najbardziej zapchany właśnie Orange. Zobacz traceroute do tej samej strony na różnych polskich SIM (Orange, Play, Plus, T-Mobile) zalogowanych do tej samej sieci roamingowej.

Taki jeszcze inny pomysł przyszedł mi do głowy. Próbował ktoś użyć APN lokalnego operatora?
viggen pisze:Jak to możliwe, że TMobile i Play dają roaming w Watykanie oraz na Wyspach Kanaryjskich a Orange nie? :shock: Przynajmniej te państwa nie są wymienione w regulaminie....
Wyspy Kanaryjskie należą do Hiszpanii, a w Watykanie operują i tak czterej włoscy operatorzy, Watykan nie ma własnego.
viggen pisze:Gujana Francuska i Gwadelupa (Ameryka Południowa) należą do Francji i są jakoś wymienione u wszystkich operatorów...
Bo to są obszary UE, ale mają inny status prawny (często własne rządy, nie są w strefie Schengen, i trochę innych spraw).
matisi pisze:Sieci do wyboru: Vodafone, Cosmote i WIND, ale łączy mnie tylko z ostatnim, reszta zakazana.
Męcz Playa. Z tego co widać w sieci mają umowę roamingową ze wszystkimi w Grecji.
 #932360  autor: garfield-
 17 cze 2017, 21:21
@matisi: a ta stawka 2gr/1MB to skąd ? z jakiegoś regulaminu , czy na podstawie bilingu w p24 ?
 #932361  autor: tyre23
 17 cze 2017, 21:22
ja.michal pisze:. Zobacz traceroute do tej samej strony na różnych polskich SIM (Orange, Play, Plus, T-Mobile) zalogowanych do tej samej sieci roamingowej.
Pytanie po co, skoro trasa będzie taki sama jak w polskim zasięgu? Cały ruch jest tunelowany od operatora roamingowego do sieci operatora w kraju, więc traceroute nie pokaże trasy od operatora do operatora, tylko pokaże od sieci Orange/Play/Plus/T-Mobile dalej w świat.
 #932365  autor: viggen
 17 cze 2017, 21:28
ja.michal pisze: Dlatego o to pytałem. Stawiam na zapchany punkt styku Orange z sieciami zagranicznymi. Każdy z naszych operatorów ma inny i podobno najbardziej zapchany właśnie Orange. Zobacz traceroute do tej samej strony na różnych polskich SIM (Orange, Play, Plus, T-Mobile) zalogowanych do tej samej sieci roamingowej.
Jeżeli światełko do stacji N! idzie od Orange to TMobile pewnie wyjście na świat ma również zapchane?
 #932375  autor: matisi
 17 cze 2017, 21:50
garfield- pisze:@matisi: a ta stawka 2gr/1MB to skąd ? z jakiegoś regulaminu , czy na podstawie bilingu w p24 ?
Stawka wynika z regulaminu ze strony Play o roamingu http://promocje.play.pl/roaming/pdf/Zmi ... _karte.pdf
oraz z billingu. Taka stawka jest też w cenniku w Polsce. :-)
Jest to starsza taryfa z nolimitem za 45 zł i pakietem 250 MB/500 MB co miesiąc.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
 #932391  autor: ja.michal
 17 cze 2017, 22:41
tyre23 pisze:Pytanie po co, skoro trasa będzie taki sama jak w polskim zasięgu? Cały ruch jest tunelowany od operatora roamingowego do sieci operatora w kraju, więc traceroute nie pokaże trasy od operatora do operatora, tylko pokaże od sieci Orange/Play/Plus/T-Mobile dalej w świat.
Będzie widać którędy idzie z Polski.
viggen pisze:Jeżeli światełko do stacji N! idzie od Orange to TMobile pewnie wyjście na świat ma również zapchane?
Nie bo światełko od stacji do Orange leci do T-Mobile łączem krajowym między Orange-T-Mobile, a potem dalej łączami T-Mobile w inne miejsce kraju/świata i niekoniecznie tą samą drogą. Poczytaj jak wygląda czy tam wyglądała sprawa YT w Orange i u innych operatorów. N! to współdzielenie głównie infrastruktury sieci radiowej, serwery rozliczeniowe i łącza międzyoperatorskie (krajowe i międzynarodowe) są niezależne.
 #932398  autor: viggen
 17 cze 2017, 23:16
ja.michal pisze: Poczytaj jak wygląda czy tam wyglądała sprawa YT w Orange i u innych operatorów. N! to współdzielenie głównie infrastruktury sieci radiowej, serwery rozliczeniowe i łącza międzyoperatorskie (krajowe i międzynarodowe) są niezależne.
Z tego co się orientuje, to z YT na Orange nie ma już problemów (Google cache)
Natomiast jak widać wyżej - u każdego operatora w roamingu jeden grzyb. No może tyle, że Plus padaka a TMobile najlepiej z tej słabizny (pewnie też ma wpływ godzina i szczęście)
ja.michal pisze: światełko od stacji do Orange leci do T-Mobile łączem krajowym między Orange-T-Mobile, a potem dalej łączami T-Mobile w inne miejsce kraju/świata i niekoniecznie tą samą drogą
Jeśli TMobile korzysta ze szkieletu GTS, to zakładam, że w tej sieci wyjście na świat będzie najlepsze jakości.
Choć nie wykluczam jeszcze Play, który korzysta z Netii, pomimo ze gdy nie ma Netii to telia.net im nie obca
Plus nie wiem a Orange pewnie jak zwykle - ścisk na telia.net :x
 #932417  autor: adziu82
 18 cze 2017, 09:38
ja.michal pisze:Zobacz traceroute do tej samej strony na różnych polskich SIM (Orange, Play, Plus, T-Mobile) zalogowanych do tej samej sieci roamingowej.
Oj tylu kart SIM to nie będę posiadał :-) w przyszłym tygodniu sprawdzę Jak to leci na Play-u. I to będzie wsi, bo po miesiącu z Play-a przejdę do Nju.

RawStyle
 #932438  autor: adziu82
 18 cze 2017, 11:07
Dalej problemy techniczne, czy już tak będzie z lejkie :-)
Wczoraj gadałem z gościem w Orange, mówił, że to powinny być problemy techniczne, to działa kilka dni, coś nowego i może dlatego problemy.
Poczekamy, zobaczymy.

RawStyle
 #932457  autor: adziu82
 18 cze 2017, 11:43
Może nie rozumiem, mam 4GB, to te 4 GB zjem w ciągu 1 godziny na LTE z prędkością 30 Mb/s czy w LTE na lejku 1Mb/s chyba powinno być obojętne.
Czy się mylę, większa prędkość=większe koszta.

RawStyle
 #932460  autor: adziu82
 18 cze 2017, 11:58
@Kryniczanin, ale ja i tak zużyję te 4GB więc na mnie nie przytną, chyba że prędkość.
Zresztą 1Mb/s dla ludzi za granicą w telefonie, chyba wystarczy do przejrzenia, tego co potrzebują. Przecież, nie zarzucę filmu sobie do ściągania ( w sumie i tak nie oglądam ) ważący ze 2 GB.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 12:02 przez adziu82, łącznie zmieniany 1 raz.

RawStyle
 #932461  autor: viggen
 18 cze 2017, 12:01
Kryniczanin pisze:Orange Polska abo za 69,99 po zniżkach zalogowane do O2 Slovensko LTE lejek v max 1mb dl...
Masz tyle kart to sprawdź jak w TMobile oraz jak w Play.
Kryniczanin pisze:Mniejsza prędkość - odstraszanie od korzystania - niższe koszta
Ta teoria miałaby sens gdybyś miał paczkę neta nie wiadomo ile. A przy najwyższych abo to jest ok 4-5GB maks w zależności od operatora.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 12:02 przez viggen, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Strona 5 z 18
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5