@reboot, nie pisałeś prędzej o tym. Chyba, że przeoczyłem post. A wiesz jakie to ważne

Ok, trochę pisania będzie, więc zaczynam.
Obecnie używam kartę pre-paid VM,mam również RBM, ale zgubiłem, więc poszedłem do Play po duplikat abym mógł gdzieś przejść z ta kartą na mnie, na pre-paid z wysoką opłatą, aby mieć GB, a w zanadrzu karta LTE dla domu, na żonę z 4GB, żeby się nie gryzło.
Wchodzę do Play, dwie laski,myślę, że o roamingu nie ma co zaczynać(wezmę duplikat i uciekam), bo widzę że nie będą kumate.
Ale zacząłem gadać z jedną, właśnie o tym ,,i'''.
Mówię, że Play i Orange dało ,,i'' a T-Mobile dało ,,lub''. Uśmiechnęła się:-)
Jako że byłem( jestem ) po nocce, wiedziałem o co mi chodzi, ale jakoś szare mendy nie działały dobrze.
Ale zakumała, i tłumaczy, że w ciągu 4 miesięcy suma nie może być większa niż 2 miesiące na nadajniku zagranicznym ,,i'' wykorzystanie sms-ów/danych/rozmów nie może być większe w roamingu jak w kraju.
Jak jeden spełnimy, to drugi już nie musi być.
To ja jej mówię, że można ten FUP ominąć, uśmiechnęła się po raz kolejny, i powiedziała, że nie może o tym oficjalnie rozmawiać. Mówię, że myślimy podobnie, a ona - tak, myślimy o tym samym.
Więc ja zaczynam, jak to ominąć a ona przytakuje.
Mamy 10 GB w kraju i 3 GB za granicą, zużywamy 3GB w roamingu, wracamy na jeden dzień w ciągu 4 miesięcy i zasysamy 6 GB, FUP ogarnięty, a że mamy ,,i'' to druga opcja nie wchodzi, czyli ta z czasem zalogowania się do nadajnika.
A ona daje drugą przykład z rozmowami, kładziemy się do łóżka będąc w PL i 2 godziny leci połączenie z jakimś numerem, tak aby nadrobić roaming.
Mówię do niej, że jak miną 4 miesiące, Play się z tego wycofa, odpowiedziała, że na razie Play-a nie interesuje ile siedzimy w roamingu, aby było spełnione wykorzystanie roaming/kraj i oczywiście na odwrót, czyli logowanie się.
To nie koniec, udaję się do Orange, jest gość i wiem, że jest kumaty, bo już mi mówił o roamingu, że w Orange jest tak, że trzeba raz lub dwa razy zalogować się do nadajnika, że u nich nie ma sumy dni, tylko nie możesz być zalogowany 2 miesiące non-stop. Dziś, to po raz drugi mi to potwierdza na 100%.
Mówię mu o tym ,,i'' że jeżeli jedno spełnimy, to drugiego już nie musimy, a on, że wie o tym. Więc prosty temat jest.
Orange 1/2 razy zalogować się do nadajnika Polskiego a druga opcja, czyli większe/mniejsze wykorzystanie w roaming/kraj już nas nie obowiązuje.
Play, ma sumę 60 dni w ciągu 120 dni, jak to ogarniemy, to wykorzystanie większe/mniejsze w roamingu/kraju nas nie interesuje i odwrotnie, czyli jak ogarniemy większe zużycie danych/sms-ów/minut w kraju, to logowanie nas nie interesuje, bo jest to ,,i''.
Plus ma tylko jeden FUP, logowanie z tą ,,sumą''
T-Mobile ma najgorzej wg mnie, ma ,,lub'' więc obie opcje muszą być spełnione.
To tyle. Może jeszcze dziś będę dzwonił do Orange z apki ,,mój orange'' o ten FUP czy mają czasowy, czy może 1/2 razy zalogować się do krajowego nadajnika,bo jakoś za pięknie to wygląda.