• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 27 z 33
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 33
 #929964  autor: kaspeed
 07 cze 2017, 11:16
Brawo Fioletowy :-)tak naprawdę może oszczędności przyniosą nowe maszty?

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #929966  autor: piotrzet
 07 cze 2017, 11:20
Raczej to oszczędności dla RLAH a nie dla nowych masztów albo zobaczymy kolejne reklamy z celebrytami

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #929968  autor: habish
 07 cze 2017, 11:32
piotrzet pisze:Zasięg orange już nie do włączenia nawet przez BOK jeszcze chwila i zapewne to samo będzie z T-Mobile.
T-Mobile to główny partner więc raczej mało prawdopodobne.
 #929969  autor: piotrzet
 07 cze 2017, 11:34
No i jaki to problem? Że główny. Nie sądzę żeby T-Mobile trzymał ich jak nie będą odpowiednio płacić. A podobno jakieś problemy są w komunikacji między nimi. Więc nigdy nic nie wiadomo.

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #929978  autor: marcin19883
 07 cze 2017, 12:07
Play ma dobry zasięg w miastach i dużych wsiach. Tylko co z małymi wsiami, gdzie networks i plus, ale nadal brakuje Play? Sorry, ale 1.5Mb nie nadaje się do niczego. Mam tyle bonusów, ale co z nimi robić, jeśli mieszka się na wsi?
 #929985  autor: Pawrzes
 07 cze 2017, 12:18
- wczoraj zgłosiłem przy okazji rozmowy z Konsultantem zleciłem zmianę priorytetów sieci na PLAY > Plus > T-Mobile > Orange (pomarańczowa sieć jest nadal z możliwością zalogowania) bo w miejscu gdzie jeszcze potrzebuję roamingu jakość sieci N! jest tragiczna a wszystkie inne moje karty, rodziny i znajomych nadal preferują w roamingu T-Mobile

- może docelowo chcą przerzucić ruch do Plusa ale zielona sieć zastrzegła że nie wytrzyma zwiększonego ruchu?
- może chcą pozbyć się klientów ssących roaming tam gdzie własna sieć jest ale nie da się ograniczyć szybkości w wybranych miejscach i ucierpieli też ci którzy nie mają w ogóle fioletowego zasięgu?
- może teraz drożej płacą ale wreszcie wygasł zakaz budowy sieci P4 w niektórych gminach i obszarach tych gmin wyszczególnionych w tajnych umowach roamingowych tam gdzie inni operatorzy nie zgodzili się odebrać dochodowych klientów?
- od czasu podjęcia decyzji o budowie własnej sieci na terenie całego kraju teraz każdy zaoszczędzony milion wydany na roaming jest na wagę złota bo będzie wydany na nowe BTS-y
- wiadome jest, że znane są statystyki każdej stacji partnerów ile przeszło przez nie ruchu roamingowego generowanego przez klientów Play

Pozdrawiam
 #930001  autor: as1as
 07 cze 2017, 13:32
piotrzet pisze:Zasięg orange już nie do włączenia nawet przez BOK jeszcze chwila i zapewne to samo będzie z T-Mobile.
Wczoraj jeszcze dało radę, zgłoszenie 5.06
Szanowna Pani,
dziękuję za miłą rozmowę. Powiedziałem Pani, że włączyłem na Pani koncie roaming sieci Orange. W ciągu 24 godzin będzie miała Pani możliwość łączenia się z nadajnikami tej sieci.
W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z Obsługą Klienta za pośrednictwem portalu Play 24 (http://www.play.pl). Jesteśmy także do Pani dyspozycji pod numerem 790 500 500 z telefonu innego operatora lub stacjonarnego lub *500 z telefonu Play.
 #930002  autor: marcinek243
 07 cze 2017, 13:40
W najgorszym przypadku będzie regulaminowe 8kbit/s ale zablokować nie mogą. Jest umowa do 2020 i trzeba jej przestrzegać. Jakby ją rozwiązali to play dostałby dostatecznie dużo kasy aby zbudować ogólnopolską sieć :lol:.

Ps. Roaming orange odblokowywany rok temu - nadal działa
 #930026  autor: Dorotea
 07 cze 2017, 14:59
Pawrzes pisze:- może chcą pozbyć się klientów ssących roaming tam gdzie własna sieć jest ale nie da się ograniczyć szybkości w wybranych miejscach i ucierpieli też ci którzy nie mają w ogóle fioletowego zasięgu?
Jaki sens przełączać się na roaming jeśli transfer w Play byłby lepszy? Chyba żaden. Z roamingu korzystają ludzie głownie przy braku zasięgu sieci macierzystej albo w przypadku jak nadajnik Play daje im gorsze wyniki niż konkurencja w roamingu.

Pawrzes pisze: - od czasu podjęcia decyzji o budowie własnej sieci na terenie całego kraju teraz każdy zaoszczędzony milion wydany na roaming jest na wagę złota bo będzie wydany na nowe BTS-y
- wiadome jest, że znane są statystyki każdej stacji partnerów ile przeszło przez nie ruchu roamingowego generowanego przez klientów Play
P4 ma kilka miliardów zł długu. Na obsługę tego długu raczej muszą kierować te zaoszczędzone miliony. Na reklamy, celebrytów idzie im rok w rok kupę kasy: http://www.telepolis.pl/wiadomosci/wyda ... 37558.html

Na roaming krajowy wydali w I kwartale 2017 roku 45 milionów złotych: http://www.telko.in/play-w-fazie-stabilizacji
I na tym robią oszczędności kosztem klientów.

Blokują klientom Orange: http://gsmonline.pl/artykuly/play-roami ... ada-orange
Polega to na tym, że już raz trzeba było prosić o włączenie roamingu Orange w BOK, a teraz sobie wyłączyli i znowu trzeba pisać zgłoszenia, które nie wiadomo kiedy i jak rozpatrzą. Dla mnie niepoważna sieć.
 #930053  autor: Młody..
 07 cze 2017, 17:21
Dorotea pisze:Jaki sens przełączać się na roaming jeśli transfer w Play byłby lepszy? Chyba żaden.
Nie taki żaden, bo wiele osób przechodziło do Play z doskonała wiedzą o tym, że będzie można skorzystać z partnera roamingowego, który ma już sprawdzony schemat zasięgu i ludzie wiedzą jak sobie ustawić takowego ręcznie - nie bez powodu można było poczytać o sprytnym "odświeżaniu kart sim", które powodowało kopniaka do zasięgu macierzystego. Teraz to już może być mniej aktualne, bo Play zafundował prędkości w roamingu dla jaskiniowców.
 #930145  autor: -Gosc-
 08 cze 2017, 00:35
Dorotea pisze:Zasięg orange już nie do włączenia nawet przez BOK jeszcze chwila i zapewne to samo będzie z T-Mobile.
Z Orange jako ich klient się cieszę - pasożyt plej odciąży moją sieć, lepsze parametry dla mnie:-)
Z T-m to fioletowy glut ma umowę do 2020 na roaming - i tylko to go ratuje od klęski.
 #930146  autor: -Gosc-
 08 cze 2017, 00:39
Dorotea pisze: Dla mnie niepoważna sieć.
To coś trudno nazwać siecią, sieć to jest jakiś oraganizm który działa. A plej to takie pół mvno pół nie wiadomo co. Taki przykład marnotrawstwa częstotliwości które powinny być rozdysponowane pozostałym opom. Plej wchodzi do roamingu krajowego obciążając sieć która go przyjmuje (nie wnosi zasobów radiowych), korzysta z nie swoich zasobów radiowych które trzeba współdzielić dla obsługi własnych abonentów i pasożyta roamingowego plej.
 #930148  autor: Kryniczanin
 08 cze 2017, 04:49
Gosc

Skończ opowiadać swoje bajki. Play za darmo wchodzi? Płaci ciężkie pieniądze za to a udostępniają chętni nikt ich do niczego nie zmusza.
 #930186  autor: Ramirez
 08 cze 2017, 10:50
Mixiorek pisze:Rzecznik Gruszka: Przeprowadzić się do miasta
Chyba kilku największych miast. U mnie w mieście tez play ma słaby zasięg. Wystarczy porównać ilość lokalizacji stacji. Tmobile/Orange gdzieś po 12 , plus z 9, Play chyba 5. I to widać bo miałem telefon w każdej sieci.
 #930189  autor: 0kti
 08 cze 2017, 10:59
U mnie gdziekolwiek się nie ruszę to zawsze Max LTE. W Inowrocławiu właśnie Play ma najwięcej nadajników. Już dawno nie widziałem by mi telefon w roaming przeszedł.

Tapatalk - Redmi Note 4 MKT
  • Strona 27 z 33
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 33
  • 1
  • 25
  • 26