• Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
Wszystko o roamingu zagranicznym, operatorach zagranicznych oraz ofertach eSIM z internetem na podróże
  • Strona 7 z 23
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23
 #926030  autor: kaspeed
 15 maja 2017, 18:16
Wychodzi że Orange Biurowy daje mi 4,07 gb miesięcznie. Dla usługi mobilnej.+ 3,32 dla usług głosowych dla kazdej sim. Słabo jak tylko 4gb ale coż styknie na 2dni ;)Tero tylko potwiedzić prosze:D bo nie chce rachunku wielkiego:D

Powitać po wielu latach ;) :mrgreen:
 #926031  autor: Rogi
 15 maja 2017, 18:19
Ja nie będę zgadywać, ale możesz podpytać na nasz.orange.pl. Potem będziesz mógł sprawdzić SMSem.
Mogą Państwo sprawdzić ile GB pozostało z Limitu GB do wykorzystania w danym okresie rozliczeniowym, wysyłając bezpłatnego SMS-a o treści
ILE na numer 8095.
 #926041  autor: kaspeed
 15 maja 2017, 19:01
No będzie cza zaczekać i smsa wysłac po 15 czerwca

#926069  autor: Wosiu96
 15 maja 2017, 20:47
Troszkę się wczytałem i już wiem co nieco ale wolę zapytać dla pewności. Mianowicie:
1. Posiadając plan nju buzz za 29 zł i przebywając dajmy na to w Hiszpanii (Strefa 1) mam: - Nielimitowane połączenia/smsy/mmsy z Hiszpanii (Strefa 1) do Polski?
2. Co miesiąc odnawia mi się przyznany pakiet 1.46 GB do wykorzystania w Hiszpanii (Strefa 1)?
3. Odbierane połączeń z polski, kiedy ja przebywam w Hiszpanii (Strefa 1) jest u mnie darmowe?
4. Jeżeli ktoś będzie do mnie dzwonił z Hiszpanii to ja za odebranie takiego połączenia w polsce będę miał jakieś opłaty czy nie?
 #926079  autor: Remington
 15 maja 2017, 21:50
Komisja Europejska dla money.pl: roamingowe cenniki polskich operatorów mogą być niezgodne z rozporządzeniem

http://www.money.pl/gospodarka/unia-eur ... 18766.html

Jakie zapisy nowych cenników mogą być niezgodne z rozporządzeniem? Komisja Europejska wymienia trzy przesłanki:

1. Nielimitowane w kraju połączenia i SMS-y powinny być nielimitowane także w roamingu, więc jakikolwiek limit ilościowy (np. 500 minut rocznie) nie jest zgodny z nowymi zasadami.

2. Nielimitowane dane (lub dane w konkurencyjnej cenie) mogą mieć ograniczenia ilościowe w roamingu. Po przekroczeniu tego limitu mogą być naliczane drobne opłaty (ale nie wyższe niż stawki hurtowe 7,7 euro za gigabajt plus VAT). W przypadku miesięcznego planu taryfowego limit ten powinien także być miesięczny, a nie roczny. Powinien być także skalkulowany zgodnie z wprowadzaną regulacją.

3. Opłata za minutę, którą ogłosił jeden z operatorów (29 gr/min, czyli 7 eurocentów) jest powyżej dozwolonego poziomu 3,2 eurocenta plus VAT. Opłata powinna być naliczana tylko w przypadku wykrycia nadużycia za pomocą mechanizmu kontrolnego.
 #926106  autor: adziu82
 15 maja 2017, 22:45
muchakk pisze:Musisz jednak pamiętać, że telefon w okresie 4 miesięcy chociaz 2 miesiące musi byc zalogowany w kraju
A dziś w Orange gość powiedział mi, że jak jestem na weekendy w Polsce czy urlopy,to nic nie naliczą.
Chyba miał na myśli, że w ciągu czterech miesięcy, dwa miesiące ,,ciągiem'' za granicą jak będzie się, to wtedy naliczą.
I komu tu wierzyć.

RawStyle
 #926109  autor: Gregrin
 15 maja 2017, 23:03
adziu82 pisze:Chyba miał na myśli, że w ciągu czterech miesięcy, dwa miesiące ,,ciągiem'' za granicą jak będzie się, to wtedy naliczą.
I komu tu wierzyć.
Wyjdzie w praktyce jak oni to technicznie ogarną. Licze ze nie będą się trzymać zasady dwóch miesięcy w ostatnich czterech tyko (leniwie) będą sprawdzać czy były logowania do polskich nadajników w ostatnich 4rech miesiącach. Chociaż mamy dużo migrujących ludzi i może (żeby ograniczyć koszty) będą to jednak sprawdzać dokładnie...
 #926111  autor: reboot
 15 maja 2017, 23:59
Wosiu96 pisze:wolę zapytać dla pewności
1. tak
2. tak, jednocześnie pobiera Ci te 1,46 GB z Twoich krajowych gigabajtów
3. tak
4. nic nie płacisz za połączenia odebrane w Polsce

WKS
 #926168  autor: piotras
 16 maja 2017, 12:06
Szacun dla orange/nju, fakt mieszkania przy granicy w Zgorzelcu sprawia że ma się nielimitowane międzynarodowe do całej Unii, wystarczy się przelogować do niemieckiej sieci ;-).
 #926170  autor: klimasz
 16 maja 2017, 12:15
kaspeed pisze:Wychodzi że Orange Biurowy daje mi 4,07 gb miesięcznie. Dla usługi mobilnej.+ 3,32 dla usług głosowych dla kazdej sim. Słabo jak tylko 4gb ale coż styknie na 2dni ;)Tero tylko potwiedzić prosze:D bo nie chce rachunku wielkiego:D
Mieszasz w poprzednich postach niemiłosiernie. :P

Mam to samo co Ty, czyli
Orange LTE Biurowy= 500GB w strefie biurowej +60GB poza nią (można zamówić sobie oddzielną kartę sim) :)
Każda karta sim z Orange Biz Krajowy = nielimitowane wszystkie połączenia+sms/mms + paczka danych 10GB (podstawowa 0,5GB+9,5GB tak mam w umowie), nie ma żadnego łącznenia z dwóch sim

Czyli na Orange Biz Krajowy wszelkie połączenia będziesz miał za free. Co do netu mobilnego wg. mnie powinno być 4,07GB - super starczy na kilka dni urlopu lub wyjazdu. Tym bardziej, że w jakimś hotelu/kurorcie zazwyczaj ratujesz się Wi-Fi - nie wiem o co płacz

Jedyne moje obawy budzi net - każdy mówi co innego. Jedni, że darmowy pakiet będzie 0,5GB, to on jest jako podstawowy w tej taryfie, inni, że zgodnie z tabelą powinno być 3,09GB (na każdą kartę) zapisane w nowym cenniku roamingu dla Firm

Nie sumuj żadnych GB z różnych kart bo jest to mega mylące. Przykładowo, jeżeli okaże się, że jest te 3,09GB na kartę, to nie masz do dyspozycji razem 3,09*2, tylko każda karta ma po 3,09GB. Bo jak na jednej karcie wykorzystasz łącznie 6,18GB, a na drugiej nic, to za dane powyżej 3,09GB zapłacisz 90,27zł netto :)
 #926171  autor: Kryniczanin
 16 maja 2017, 12:25
Płaczki nie dostały.

Mi nie zależało wcale, dostałem NO LIMIT w abo orange i NO LIMIT w T-Mobile na Blueconecie z umową sprzed 8.12.2016.

Jako ciekawostka abonament za tego BC to 10 pln :-)

Ba dodatkowo z racji zamieszkania przy granicy i zasięgu w domu T-Mobile SK mam no limit na cały eurokołchoz.
 #926172  autor: kaspeed
 16 maja 2017, 12:27
Zasugerowałem sie kolejna rozmowa z bok.Powiedzieli ze mobilny wg.cennika.4cos gb zas obie.komórki po3 cos.gb.I taki dodatek jako ze ma pan wspolny limit 10gb per sim to lacznie mam 20gb do.tych 60 na.mobilnej karcie internetowej sumuje do80gb i konsultant powiedział ze z tych dwoch sim telefonicznych 3cos z kazej moge wykorzystać w tym roamingu na.karcie internetowej.Tak zamieszal ze zglupialem.

#926173  autor: klimasz
 16 maja 2017, 12:38
Tak, ale nigdy nie łącz tych GB, bo są one na każdą kartę sim oddzielnie, jak tych GB nie wykorzystasz z danej karty, to nie przechodzą one na inną :) Czyli potwierdzili, że w Orange Biz Krajowy bez telefonu lub Orange Biz Krajowy z telefonem na raty jest te 3,09GB - luzik, można zatem jechać na wczasy w UE, bez żadnych obaw, że zapłaci się cokolwiek ponad abo - to mi się podoba :) Ponadto pozostaje zabrać dodatkową kartę sim z LTE Biurowego i na wczasach mam 3,09GB z abo głosowego + 4,07GB z LTE Biurowego, co da łącznie ponad 7GB danych na wczasach - nie mówcie, że nie wystarczy ;)
 #926175  autor: lary504
 16 maja 2017, 12:59
Ja mam 10GB na 4 numery w planie LTE wspólnym i dodatkowo 60 GB z planu LTE dla domu. To w roamingu jak to będzie wyglądać? Bo końcem czerwca wyjazd na wakacje.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
 #926187  autor: kaspeed
 16 maja 2017, 14:12
Kazda karta ma glosowa 3,cos gb i net ma 4coś.To dla.firm prywatnych nie wiem ale wyglada ze podobnie.W zależności od kwoty abonamentu

#926190  autor: klimasz
 16 maja 2017, 14:15
lary504 pisze:Ja mam 10GB na 4 numery w planie LTE wspólnym i dodatkowo 60 GB z planu LTE dla domu. To w roamingu jak to będzie wyglądać? Bo końcem czerwca wyjazd na wakacje.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Bodajże 5,57GB wspólny pakiet, przy LTE dla Domu wstawiony jest pakiet 4GB.
Tylko podobno karty dodatkowe nie działają w roamingu? Niech mnie ktoś poprawi, czyli na wczasy musiałbym zabierać kartę główną z LTE Biurowym bądź jak ktoś ma LTE domowy?
 #926194  autor: kaspeed
 16 maja 2017, 14:29
Zrobie tak po16czerwca wysle.smsa.odpisza ile faktycznie mam limit

#926208  autor: garfield-
 16 maja 2017, 15:40
@klimasz: na FB kierują do tego regulaminu. Może znajdziesz tam swój plan.

http://www.orange.pl/ocp-http/PL/Binary ... 320996.pdf

zresztą okazuje się, że Orange'em nie jest tak ekstra jak się szumnie mówi:

plany abonamentowe nie ujęte w tabeli w punkcie 13-tym regulaminu: http://www.orange.pl/.../PL/Binary2/200 ... 320996.pdf nie posiadają pakietu danych do wykorzystania w roamingu.

opłaty za usługi w roamingu w Strefie 1 dla klientów poszczególnych taryf na kartę będą następujące:

cena za minutę wykonanego połączenia głosowego we wszystkich planach: 0,29 zł,
cena za minutę odebranego połączenia głosowego we wszystkich planach: 0,00 zł,
cena za wysłanie wiadomości SMS:
- w Orange Yes i Orange One - 0,15 zł,
- w Nowe Orange Go - 0,18 zł,
- w Orange Free, Orange Smart i Orange POP - 0,20 zł,
cena za wysłanie wiadomości MMS:
- w Orange Yes, Orange One i Orange POP - 0,20 zł,
- w Nowe Orange Go - 0,30 zł,
- w Orange Free i Orange Smart - 0,40 zł,
cena za 1 MB: 0,10 zł.

Jak masz nolimit na kartę to w roamingu i tak zapłacisz. Za granicą nie będziesz miał nolimit choć masz go w PL. I to jest właśnie niezgodne z rozporządzeniem UE. Tak samo jak cena 0.29 groszy za minutę.

jak to zwykle z operatorami - niedopowiedzenia, gwiazdki.
 #926214  autor: Gregrin
 16 maja 2017, 15:56
garfield- pisze: Tak samo jak cena 0.29 groszy za minutę.
Cena czy oplata po FUP ?
  • Strona 7 z 23
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 23
  • 1
  • 5
  • 6