• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #925185  autor: WR841ND
 10 maja 2017, 20:27
Właśnie czy BTS podają dokładną lokalizację ?
Bo od technika sieci dowiedziałem się że nie zawsze jest to ustawiane przy uruchamianiu stacji i potrafią nadawać złą lokalizację.
I programy pokazują bzdury że np BTS-a mam 300m od ciebie a wiem że do najbliższego mam około 1.5 km..
 #925189  autor: harys
 10 maja 2017, 20:44
nOsurp pisze:Do sprawdzania lokalizacji stacji polecam strone: http://beta.btsearch.pl/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie załapałes o co koledze chodzi ;)
Co do tematu to jeśli jesteś w zasięgu jednego bts to niezbyt dokładnie sieć łapie Twoją lokalizację, jeśli masz koło siebie kilka to już można klienta naprawdę precyzyjnie złapać :)

Wysłano z Redmi Note 4x
 #925195  autor: WR841ND
 10 maja 2017, 21:11
Wiesz jest program np network cell info lite.
Zakładka mapa i on odczytuje z nadajnika BTS lolalizacje i niezłe kwiatki wychodzą np BTS w środku lasu :)

Dlatego pytanie jest bardzo precyzyjne a search BTS nie zawsze ma wszystko w swojej bazie danych...
 #925202  autor: harys
 10 maja 2017, 22:14
Czyli to jednak ja nie zrozumiałem :)
Mam tą apke. Pokazuje bzdury jeśli chodzi o lokalizację bts. Mało tego, przerobiłem kilka apek i każda pokazuje bzdury.
Co do BTSearch to jeśli chodzi o Orange i T-mobile to dane są aktualizowane na bieżąco. Wygląda na to że ktoś z Networks wrzuca coraz to nowe informacje. Nieraz CIDy są w bazie jeszcze przed uruchomieniem pasma

Wysłano z Redmi Note 4x
 #925215  autor: bed
 10 maja 2017, 23:24
Nie tak na bieżąco, bo niedaleko mnie stoi maszt na którym dowiesił się Orange już dobrych kilka miesięcy temu a danych w bazie niestety nie ma :( Aktualizują teraz chyba tylko bazę L800/2600.
 #925291  autor: kozien70
 11 maja 2017, 13:54
W BTSearch są duuże braki u wszystkich operatorów, Orange i T-mobile również. Mogę od ręki wymienić ileś nowych stacji N!, których na BTsearch brak. I to nie są stacje działające tydzień, dwa.
A lista nadawanych przez stacje pasm, których brak w bazie BTsearch to już w ogóle elaborat.
Ale gdy się nie ma co się lubi... ;-)
 #925292  autor: -Gosc-
 11 maja 2017, 14:01
kozien70 pisze:W BTSearch są duuże braki u wszystkich operatorów, Orange i T-mobile również. Mogę od ręki wymienić ileś nowych stacji N!, których na BTsearch brak. I to nie są stacje działające tydzień, dwa.
A lista nadawanych przez stacje pasm, których brak w bazie BTsearch to już w ogóle elaborat.
Ale gdy się nie ma co się lubi... ;-)
Masz wrażenie że na btsearch chłopaki położyli już laskę? Coś tam jest, lokalizacje, nie wiem kto to umieszcza ale u siebie znalazłem tyle błędów, powysyłałem im poprawki część skorygowali. Jeżeli tak jest dla każdego większego miasta to to jest amatorka którą trzeba brać z duuużą poprawką. Pasma i pozwolenia to samo.
 #925294  autor: -Gosc-
 11 maja 2017, 14:02
WR841ND pisze:Wiesz jest program np network cell info lite.
Zakładka mapa i on odczytuje z nadajnika BTS lolalizacje i niezłe kwiatki wychodzą np BTS w środku lasu :)
Te całe apki wszystkie jak jedna pokazują bzdury jeżeli chodzi o faktyczną lokalizację, przerobiłem kilka i wszystkie poszły do śmiecia.
 #925342  autor: f0ku5
 11 maja 2017, 18:43
Nie tak na bieżąco, bo niedaleko mnie stoi maszt na którym dowiesił się Orange już dobrych kilka miesięcy temu a danych w bazie niestety nie ma
Na bieżąco aktualizowane jest tylko T-Mobile, to właśnie ktoś z tej sieci musi wrzucać.
 #925357  autor: -Gosc-
 11 maja 2017, 19:16
A skąd pewność że akurat BTS wysyła błędną lokalizację? To te apki pokazują bzdury nie wiadomo skąd.
 #925362  autor: WR841ND
 11 maja 2017, 20:02
Watpię bo :
Apka pokazuje moją lokalizację przy włączonym GPS i się zgadza.
Odczytuje z BTS-a nadawany sygnał lokalizacji i tu w krzaki kieruje go BTS i pokazuje lokalizacje gdzie nie ma ma BTS-a
 #925398  autor: kozien70
 11 maja 2017, 22:48
-Gosc- pisze: Masz wrażenie że na btsearch chłopaki położyli już laskę?
Może nie aż tak drastycznie, ale rzeczywiście w niektórych rejonach zgodność ze stanem rzeczywistym pozostawia duużo do życzenia.
f0ku5isko pisze:Na bieżąco aktualizowane jest tylko T-Mobile, to właśnie ktoś z tej sieci musi wrzucać.
Nie do końca. Wrzuca ktoś tylko LTE i to nieraz ze sporym wyprzedzeniem, gdy stacja jeszcze nie świeci pasmem w eter.
2G i 3G T-mobile ma tyle samo nieścisłości w bazie BTSearch, co u innych operatorów.
 #925413  autor: Pawrzes
 12 maja 2017, 01:47
1. Stacje bazowe nie wysyłają swojej lokalizacji. Aplikacje pokazujące przybliżoną lokalizację korzystając z api Google lub innej bazy po odczytaniu CeII ID danej stacji. Przybliżona lokalizacja bazy CIDów jest obliczona wcześniej na podstawie siły sygnału i GPS.
Np. bez GPSu Google Maps nie jest w stanie pokazać przybliżonej lokalizacji w zasięgu nowo uruchomionej stacji lub o zmienionych CIDach czy nowych pasmach/sektorach.

2. Baza BTSearch jest tworzona dzięki danym podsyłanym przez użytkowników serwisu i tylko kilku aktywnych lokalnych łowców BTSów - w kilku województwach nie ma takich osób w ogóle. Nikt nie jest w stanie być wszędzie i sprawdzić wszystkie stacje w każdym paśmie czy właśnie odpaloną nową stację, wychwycić błędy i braki a te zmiany są w ostatnich latach bardzo dynamiczne i zmienne (sama konsolidacja NetWorkS! oznaczała, że całą wieloletnią bazę Orange i T-Mobile szlag trafił, a w np. Aero2 w wielu lokalizacjach CIDy zmieniły się 3 razy...)
Tak tu piszecie, że znacie lokalizacje stacji i wszystkie aktywne pasma a ilu z Was zgłasza takie dane do BTSearch? Łatwo wytykać braki ale do pomocy to nie ma nikogo chętnego...

Pozdrawiam
 #925487  autor: -Gosc-
 12 maja 2017, 13:41
Pawrzes pisze:Tak tu piszecie, że znacie lokalizacje stacji i wszystkie aktywne pasma a ilu z Was zgłasza takie dane do BTSearch? Łatwo wytykać braki ale do pomocy to nie ma nikogo chętnego...
Wcale nie, sam zgłaszałem poprawki i... umieścili tylko jakoś mam wrażenie że im to zwisa, że robią to niechętnie, że są nieomylni i najmądrzejsi. Poza tym zauważ jak olewana jest rzecz najpotrzebniejsza, aplikacja BTSearch na androida... tam to już chyba wogóle nikt się tym nie interesuje. A szkoda, bo to dobra rzecz, zwłaszcza ten fragment który nie działa jak powinien czyli pokazywanie z którym BTSem jestem połączony, nikt tego nie ogarnia, raz pokazuje, 10 razy nie...
 #925515  autor: f0ku5
 12 maja 2017, 18:05
kozien70 pisze:Nie do końca. Wrzuca ktoś tylko LTE
Dokładnie o to mi chodziło, skrót myślowy ;)
 #925559  autor: BUCiu
 12 maja 2017, 23:16
-Gosc- pisze:Wcale nie, sam zgłaszałem poprawki i... umieścili tylko jakoś mam wrażenie że im to zwisa, że robią to niechętnie, że są nieomylni i najmądrzejsi.
A możesz to rozwinąć? Że co, że z opóźnieniem czy o co Ci chodzi? Może coś było nie kompletne...

Masz pojęcie ile w praktyce osób to ogarnia? Przyszło Ci do głowy, że robi to ktoś całkowicie non profit w wolnym czasie? Że chodzi do pracy, że może założył rodzinę czy cokolwiek? Masz pojęcie ile to jest pierniczenia się z cyferkami i jak łatwo o błąd? I ile tego może być w skali całego kraju...
-Gosc- pisze:Poza tym zauważ jak olewana jest rzecz najpotrzebniejsza, aplikacja BTSearch na androida... tam to już chyba wogóle nikt się tym nie interesuje. A szkoda, bo to dobra rzecz, zwłaszcza ten fragment który nie działa jak powinien czyli pokazywanie z którym BTSem jestem połączony, nikt tego nie ogarnia, raz pokazuje, 10 razy nie...
Jeżeli myślimy o tej samej apce to o ile mi wiadomo, nie ma nic wspólnego z osobami z BTSearch. Ktoś inny "napisał" apke, która "zasysa" dane z BTSearch.

Pawrzes
Masz wiedzę kto klepie dane do bazy, tylko KN czy ktoś jeszcze?
 #925579  autor: plk. Mortimer
 13 maja 2017, 09:43
Widze, ze zebralo sie juz tu kilku "polakus malkontentus" i marudza. Proponuje im zalozyc alternatywna baze. Nie palcie komitetow, zakladajcie nowe - jak mowil kiedys nieodzalowany Jacek. A przy okazji wielkie dzieki dla Krzyska Niemczyka za wspaniala, dlugoletnia robote z baza, jak ktos wspomnial kompletnie non-profit.
 #925607  autor: -Gosc-
 13 maja 2017, 13:29
BUCiu pisze:Masz pojęcie ile w praktyce osób to ogarnia? Przyszło Ci do głowy, że robi to ktoś całkowicie non profit w wolnym czasie? Że chodzi do pracy, że może założył rodzinę czy cokolwiek?
No i co z tego? Albo się temu poświęca i robi to dobrze albo wcale, półśrodki i starzyzna.