• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #919967  autor: Brunero
 09 kwie 2017, 22:24
Dzisiaj miałem taką przygodę. Zadzwonił do mnie znany mi numer z Wielkiej Brytanii. Po odebraniu usłyszałem obcy głos w słuchawce. Sytuacja powtórzyła się jeszcze raz przy połaczeniu tego tel. Zinnym numerem. Czyli A dzwoni dzwoni do B, ale zestawia się połączenie pomiędzy B a nieznanym C. Tymczasem A ma sygnał jakby B nie odbierał! A i C są z Wlk, Brytanii ( trudno powiedziec czy z jednej sieci) B z polskiego orange? Czy ktoś spotkal sie z takim przypadkiem?
 #920002  autor: _aston_
 10 kwie 2017, 07:52
Ja spotkałem się z taką sytuacją.
Też mam numer w Orange, tylko, że dzwoniono do mnie z Danii.
Czyli "A" z Danii dzwoniło do Polski do "C", a "B" dzwoniło z Danii do Polski do "D" a połączenie zestawiono "A"->"D" i "B"->"C"

Do tej pory myślałem, że to wina Duńskiego operatora który wg moich informacji korzysta z VoIP do tych połączeń, ale teraz już nie jestem pewny.
 #920010  autor: Romlen
 10 kwie 2017, 08:52
Dziwna sytuacja mnie spotkała bodaj 2 tyg temu. Numer mam w Orange (dokładnie w NJU abonament i NJU dodatkowy na żonę). Kontaktowałem się z pewną osobą poprzez SMS (był za granicą). Kiedyś potrzebował zadzwonić w pilnej sprawie. Zestawiło połączenie do żony a ta wielkie oczy kto i co. Telefon do mnie, ja tłumaczę że gość miał do mnie dzwonić, jej numeru nie znał. Jakim cudem połączyło do niej?
 #920017  autor: lordbyd
 10 kwie 2017, 09:20
Czy Wasze numery są przeniesione?
Jeśli tak, to może mieć to związek z trasowaniem połączeń, które dla zagranicznych połączeń przychodzących "przechodzą" przez operatora dawcę (na podstawie tablicy rutingowej) do operatora biorcy (tryb OR)
 #920082  autor: Romlen
 10 kwie 2017, 14:40
Moje oba numery pochodzą z Orange, do NJU przeszliśmy kodem, nawet kart SIM nie wymienialiśmy.