• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #919779  autor: Duke
 08 kwie 2017, 19:36
Patryk7588 pisze:To że LTE Play działa na kilku częstotliwościach nie jest żadnym atutem.
LTE800/1800/2100 Play = LTE1800 Plusa.
Zapomniałeś o Sferii o jej nadajnikach LTE 800, z których korzystają abonenci PLUS-a.
 #919781  autor: piotrzet
 08 kwie 2017, 19:38
A sferia to spólka Cyfrowego Polsatu czyli to samo co i plus. Więc nie wiem jaki problem z tym masz?

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #919782  autor: Duke
 08 kwie 2017, 19:47
piotrzet pisze:Ale moment moment chwilę temu piszesz jakiego to play LTE nie ma i w ogóle a teraz co. Nie mówię tylko o wynikach speedtest tam nawet przed ograniczeniem były najmniejsze. Jakość sieci którą badał UKE bodajże czyli testy niezależne i play wypadł najgorzej.
To to napiszę, chyba już po raz 3: "Tam gdzie sieć Play-a jest, działa bardzo przyzwoicie i jest chwalona za dobrą konfigurację." O szczegółach poczytaj w Technikaliach.

Ostatnie badanie UKE jakie czytałem jest z końca ubiegłego roku i dotyczy tras kolejowych. Nie wynika z niego że Play zawsze wypada najgorzej.

Dla mnie EOT. Trzymam kciuki że N! ostro weźmie się do roboty i nie będę żałował swojej przeprowadzki do Orange.
 #919789  autor: piotrzet
 08 kwie 2017, 20:09
Jeśli chodzi o N to lepiej wypada T-Mobile dużo lepiej. Orange jakoś nie szczegołnie. Ale jeśli chodzi o całokształt w Polsce to od najlepszej T-Mobile, Orange, Plus i Plasy daleko daleko od Plusa.

#919796  autor: habish
 08 kwie 2017, 21:21
Duke pisze:
Patryk7588 pisze:To że LTE Play działa na kilku częstotliwościach nie jest żadnym atutem.
LTE800/1800/2100 Play = LTE1800 Plusa.
Zapomniałeś o Sferii o jej nadajnikach LTE 800, z których korzystają abonenci PLUS-a.
Nie zapomniałem.
Chodziło mi tylko o pokazanie że samo L1800 w Plusie ma taką samą prędkość jak L800+L1800+L2100 w Play.
 #919812  autor: Kryniczanin
 09 kwie 2017, 07:03
piotrzet

Play zgniata jakością sieci macierzystej N i Plusa. Jest najnowocześniejszy i w dodatku spójny technologicznie pod względem dostawcy sprzętu. Dodatkowo konfiguracja LTE <> 3G jest wzorcowa.

N i Plus są mieszaniną różnych sprzętów.

Np. N w większości jest z Huawei, jednak mniejszość to NSM.

To tak jakbyś przyjechał na przegląd techniczny z 3 kołami Michelin, i jednym Pirelli.

Żaden uczciwy diagnosta nie podbije Ci wtedy dowodu bo samochód nie nadaje się do ruchu.

Podobnie jest z siecią N.

Różni dostawcy powodują poważne problemy w użytkowaniu tej sieci.

Np. Słynne PL 34 na części kraju na nowych terminalach gdzie jest NSM a nie Huawei, 5mhz 800 na stacjach NSM...

Jakby N było w całości z Huawei to by była inna jakość sieci (na poziomie macierzystej Play).
 #919818  autor: piotrzet
 09 kwie 2017, 09:19
Play zagniata jakością a to dobre więszej bzdury nie słyszałem takiego syfu jak play to nikt nie ma. Na roamingu krajowym ograniczenia, oferty nolimits internetu to pseudo nolimits do tego można korzystać tylko na zasięgu macierzystym, brak rozwoju wprowadzenia VoLTE, sieć 5G pewno ograniczenia będą do 20 Mb/s i tak to nazwą 5G super ekstra hiper jak to było z LTE, oferta obecnie najdroższa na rynku, problemy z przełączaniem pomiędzy macierzysta a partnerami, zrywanie połączeń można tak wymieniać dalej. Ale jak ktoś jest fanboyem play jak ty Kryniczanin to tego nie zrozumie. Play jest najgorszą technoligcznie siecią z całej reszty są lata świetlne za innymi. Sieć owszem macierzysta jest ok ale jest tak mało nadajników, więc normalne korzystanie nie wchodzi w grę. Przynajmniej na razie.

#919821  autor: pakierhakierxd
 09 kwie 2017, 09:42
Od ponad 5 lat uzywam i nie narzekam na Playa.
Ale zobaczymy jak bedzie sie konczyc umowa czy bedzie sie oplacac przedluzac poki co mysle nad przejsciem do A2 Mobile :P
chodzi tylko o cene ;)

Pozdrawiam :)
 #919831  autor: piotrzet
 09 kwie 2017, 10:03
Ależ oczywiście że nie polecam zapoznać się z mapką zasięgu jak i regulaminem punkt 4.1.. A co do nolimits w T-Mobile oferta max nie ma polecam również zajrzeć do regulaminu. Owszem abonament głosowy po 20 GB jest 1 Mb/s ale nie oferta max internetu mobilnego.

#919842  autor: Ruben
 09 kwie 2017, 11:48
Dla przypomnienia: temat dotyczy ograniczenia do 3Mb w roamingu krajowym Play.
Najlepiej jakby pisały o tym osoby, które podjęły próbę uzyskania rekompensaty za degradację usługi "internet", którą bez wątpienia jest limitowanie prędkości do 3Mb.
Można też jakieś porady udzielać dla zainteresowanych odnośnie formy i treści reklamacji.
Dla pisania peanów pochwalnych dla Play możecie założyć nowy wątek.

@pakierhakierxd, postaraj się nie przenosić swojego codziennego słownictwa na forum, ponieważ tutaj wymagane jest zachowanie min. kultury.
O tym, że Ty jesteś zadowolony z Play, to pisałeś setki razy i chyba już wszyscy wiemy więc możesz sobie darować, przynajmniej w tym temacie ponieważ nic nowego to nie wnosi do dyskusji.
 #919930  autor: Jestem_Janek
 09 kwie 2017, 18:28
Odpowiedź Play na reklamację dotyczącą lejka 3Mb/s:
"Ograniczenie prędkości transmisji danych do 3Mb/s w roamingu krajowym zostało nałożone odgórnie, przez operatora. Ograniczenie w najbliższym czasie będzie podtrzymane, ma ono na celu poprawę działania sieci i optymalizację konfiguracji sieciowej Play oraz partnerów roamingowych."
 #919932  autor: piotrzet
 09 kwie 2017, 18:33
Nie wydaje mi się żeby w ogóle to ograniczenie zdjęli. Aczkolwiek faktem jest to że jak nawet był dobry zasięg play to telefon trzymał się innej sieci i dlatego to zmieniają no i chcą ograniczyć koszty teraz mniej na pewno płacą niż normalnie jak nie było żadnych ograniczeń.