Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Ale w przypadku 5G użytkownicy to już właściwie taki dodatek. To ma być rozwiązanie do IoT (Smart City, autonomiczne samochody) gdzie potrzeba bardzo małych opóźnień i dużych prędkości. Pomysł z samochodami autonomicznymi i 5G jest taki, że część danych zbieranych przez osprzęt była analizowana w chmurze, a nie na pokładzie samochodu. Potrzeba do tego gigantycznych przepustowości (obraz z kamer i radarów) i niskich opóźnień (pojazdy w ruchu).lord_kr pisze:A ja się zastanawiam czy ta cała "gonitwa" z 4g, 5g ma sens... teoretycznie rzecz ujmując nawet sprawnie działające HSPA zapewnia prędkość wystarczającą dla większości użytkowników.
Szczerze? Nie chciałbym znalezc sie w samochodzie ktory czegos nie przetworzyl bo siec byla przeciążona lub zasieg zginąłja.michal pisze:Ale w przypadku 5G użytkownicy to już właściwie taki dodatek. To ma być rozwiązanie do IoT (Smart City, autonomiczne samochody) gdzie potrzeba bardzo małych opóźnień i dużych prędkości. Pomysł z samochodami autonomicznymi i 5G jest taki, że część danych zbieranych przez osprzęt była analizowana w chmurze, a nie na pokładzie samochodu. Potrzeba do tego gigantycznych przepustowości (obraz z kamer i radarów) i niskich opóźnień (pojazdy w ruchu).lord_kr pisze:A ja się zastanawiam czy ta cała "gonitwa" z 4g, 5g ma sens... teoretycznie rzecz ujmując nawet sprawnie działające HSPA zapewnia prędkość wystarczającą dla większości użytkowników.
Pomyśl o tym co napisałeś.ja.michal pisze:Pomysł z samochodami autonomicznymi i 5G jest taki, że część danych zbieranych przez osprzęt była analizowana w chmurze, a nie na pokładzie samochodu.
Poczytaj jak to ma działać potem jak się w to wpisuje 5G. Autonomia samochodu ma polegać na tym, że kierowca go nie prowadzi, a samochód sam ma możliwość przejechania z miejsca na miejsce. Np. Volvo testuje system parkowania (bez kierowcy) gdzie samochód sam znajduje miejsce na parkingu, ale... parking musi być odpowiednio przygotowany i samochód się z nim praktycznie łączy. Docelowo samochody mają same łączyć się ze sobą wymieniając się sytuacją o ruchu na drodze (korki, wypadki). Wszystko bez ingerencji kierowcy. Autonomicznie samochód "podejmuje decyzje" o wyborze trasy, itp, ale część procesów analizy sytuacji jest przerzucana na zewnątrz._aston_ pisze:Pomyśl o tym co napisałeś.
Co to znaczy że samochód jest autonomiczny ?
Oznacza, że jest niezależny i sam potrafi pojąc działania na podstawie danych jakie sam zbiera - jeśli cześć rzeczy będzie się odbywało poza samochodem, albo będzie uzależnione od dostarczanych na bieżąco danych to już nie będzie to autonomiczny samochód.
lord_kr pisze:Ja bym wolał mieć w Londynie SPRAWNIE działające 3g (niech będzie np stabilne 10 Mbps) niż liche 4g na LTE800 które często po prostu nie działa. Wczoraj wściekałem się nie mogąc przeprowadzić ważnej rozmowy przez Skype bo transfer był na poziomie 0.2 Mbps przy pełnym zasięgu. Jeśli 2g sprawdza się w zastosowaniach do których zostało stworzone to po co je ruszać ?
Małe sprostowanie, na budynkach światełka + wifi, sieć zewnętrzna/mobilna LTE/GSM.lord_kr pisze:Czyli to o czym mówi się w UK, wyłączenie 3g i pozostawienie 4g i 2g. Wydaje się to niezłym wyjściem o ile na rynku będzie odpowiednia liczba terminali wspierających VoLTE
Ludzie ciągle mają stare telefony, kupione, przed "erą smartphone'ów" i nie zmieniają ponieważ obecnie nie ma już dobrych telefonów nie smartphone'ów - jednak w końcu i oni będą musieli zmienić telefon, ponieważ nawet te stare modele nie są wieczne. Sam znam osoby, które mają jeszcze stare Nokie i chcieli by zmienić, ale nie są zdecydowani na smartphone i decydują się zostać z obecnym, do czasu aż padnie, a w końcu to nastąpi.p2225 pisze:Ostatnie 2 lata to średnio 3% co pół roku. W połowie roku pewnie będzie to 70% smartfonów. Utrzymując to tempo, 2020 będzie rokiem 91% penetracji. Pewnie po drodze gdzieś to wyhamuje do 1-2% na osobach "nie, bo nie".
Od jakiegoś czasu mam nawigację z LTE (2G/3G/LTE)userTOR pisze:Tym samym, likwidacja 2G stała by się dla mnie upierdliwa.
2G nadaje się do:Patryk7588 pisze:Połączenie internetowe po 2G?
Masz na myśli aktualizację pogody?
Jest mi to potrzebne do pobierania danych o natężeniu ruchu dla nawigacji - http://www.automapa.pl/pl/wsparcie/baza ... amtraffic/Patryk7588 pisze:Połączenie internetowe po 2G?
Ja tam na tym słuchałem stabilnie streamu o próbkowaniu 128kbps, więc jakieś tam zastosowanie maPatryk7588 pisze:Połączenie internetowe po 2G?
O tym możesz zapomnieć, obecnie od jakiegoś roku, obserwuję (przynajmniej w Orange, ale w innych podobno podobnie jest) ruchy w stronę zwiększenia zasięgu i wydajności LTE, podczas gdy 2G i 3G są traktowane drugorzędnie, przez co sygnał jest słabszy niż był wcześniej, a prędkości są niższe.userTOR pisze: A do tego czasu - mam nadzieję - pokrycie 3G się poprawi.