Kryniczanin pisze:Ostatnio trochę korzystałem z Lajta po Polsce. Mogę powiedzieć tyle - Plus na terenach wiejskich po montażu gdzie się da LTE 1800 ma potężną przewagę nad N.
Stacje N na wsiach 10mhz (nie zawsze i wszędzie) 800 LTE, Plus 20mhz 1800 i 5mhz 800 no i Play (gdzie jest) 10mhz 1800 5mhz 2100 i 5mhz 800.
U mnie Plus ma na zewnątrz sygnał 1800 prędkości po 30mb dl, wewnątrz 800 odciążona zamiast 5 jak dawniej 25 teraz w szczycie.
Ostatnio sobie chodziłem koło Odry w okolicach Brzegu Dolnego i nawet w głuchym lesie dobry sygnał 1800 Play i Plusa. N niestety tylko 800.
Takie są efekty oszczędzania na sieci.
Jak tak przeglądałem mapę BTS-ów, w różnych miejscach Polski, to rzeczywiście wydawało mi się, że Orange i T-Mobile mają ich większe zagęszczęnie, niż Plus, ale być może, tak jak pisze Kryniczanin Plus ma lepszą, niż obie sieci jakość tych nadajników. W każdym razie również mogę potwierdzić lepszą stabilność połączeń i dostępność zasięgu z lajta, nawet gdzieś na odludziu, aniżeli np. z Orange, choć zapewne u każdego może być różnie.