• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #914823  autor: nieludzki
 09 mar 2017, 10:41
Witam.
Od wieków byłem w Heyah, ale oferta Vikinga mnie zachęciła do zmiany operatora. Doczytałem w necie że Viking działa na infrastrukturze Play, ale tez i T-mobile czyli to samo co Heyah. Jednak po przejściu do Vikinga mam problem z zasięgiem. Mieszkam w Warszawie i tu w mieście problemu nie widzę, jednak pracuję pod miastem niedaleko i tam też nie ma chyba różnicy w zasięgu. Problem sie pojawia w budynku mojej pracy. Tam gdzie na Heyahu spokojnie rozmawiałem to na Vikingu mam zerowy zasięg. Czy może być tak że Viking korzysta tylko z części infrastruktury T-mobile i dlatego te problemy?
 #914830  autor: Gregrin
 09 mar 2017, 11:13
nieludzki pisze: Tam gdzie na Heyahu spokojnie rozmawiałem to na Vikingu mam zerowy zasięg. Czy może być tak że Viking korzysta tylko z części infrastruktury T-mobile i dlatego te problemy?
Pewnie telefon siedzi w zasięgu play. Spróbuj ręcznie zmienić na zasięg t-mobile.
 #914841  autor: Remington
 09 mar 2017, 11:39
Play zmusza Twój telefon, by w pierwszej kolejności korzystał z ich nadajników. Dopiero przy najsłabszym zasięgu, przełącza na TM. Spróbuj pójść za radą Gregrina i ręcznie wybrać sieć (możliwe, że Plusa też złapiesz), chociaż Play i tak będzie próbował Ci to przestawić - zależnie od telefonu, z lepszym lub gorszym skutkiem.
 #915000  autor: nieludzki666
 10 mar 2017, 09:08
Hej. Dzięki. Zmieniłem z palca na T-Mobile 4G i jeśli chodzi o rozmowy to jest znaaaaaczna poprawa :). Natomiast internet wchodzi z EDGE i koniec - ślimak nieprzeciętny. Do kitu z tym Playem.
 #915023  autor: Remington
 10 mar 2017, 11:33
Na pewno masz TM 4G, a nie 3G? Roamingu LTE w Vikingach chyba nie ma.

Internet raczej nie schodzi do edge, bo TM tak nie zrzuca, to Play przycina prędkość w roamingu.
 #915697  autor: biotyt
 13 mar 2017, 20:13
Play ma zasięg właściwie 4 sieci, ale tylko w teorii pięknie to wygląda. Telefon z automatu trzyma się zasięgu własnego Play. Powoduje to często problemy i nie obywa się bez ręcznego ustawienia sieci. Z tego co wiem Orange nie jest wszędzie dostępny, głównie chyba przy wschodniej granicy. Różnie też jest z transmisją danych w sieciach roamingowych, są różne ograniczenia co do technologii czy prędkości. Ja osobiście nie polecam żadnego operatora korzystającego z Play jeśli ktoś sporo podróżuje i bywa na terenach słabo zaludnionych lub górzystych.

biotyt
 #915702  autor: Remington
 13 mar 2017, 20:55
Ale to nie jest wątek o Playu, tylko o MV, a oni mają wjazd tylko do TM i nieoficjalnie do Plusa. Ograniczenia nie są różne - brak LTE, prędkość do 3Mbps. Reszta się zgadza.
 #915908  autor: Pawrzes
 15 mar 2017, 00:43
1. Viking nie loguje się do LTE (4G) T-Mobile czy Plusa w roamingu krajowym więc jak niby masz zasięg 4G?
2. Jeśli w tym budynku Play nie ma własnego zasięgu to jakim cudem nie masz żadnego w Viking? Od tego jest roaming w ustawionym automatycznym wyborze sieci. Czy T-Mobile ma tam instalację wewnętrzną do której nie ma dostępu również Orange?
3. Zrzucanie ze słabego UMTS (3G) na silniejszy GSM EDGE jest nagminne w T-Mobile.

Pozdrawiam
 #916036  autor: ManiacGSM
 15 mar 2017, 16:30
nieludzki666 pisze:...Do kitu z tym Playem.
Obrazek
[/img]

i'm so sad :twisted: :twisted: :smt025 :smt077

U mnie na starym dwuzakresowym Samsungu zasięg skacze niemiłosiernie, ,także aby porozmawiać wewnątrz mieszkania trzeba stać przy oknie. Jak na razie więcej grzechów MobileVikings nie pamiętam.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.