Czy można gdzieś w PL oficjalnie kupić kartę sim od ukrainskiego operatora? Ewentualnie może jakas aukcja. Karta musi być doładowana na ok godziny rozmów do Polski i tamtejsze iejscowe gdy już bedzie w Ukrainie. Chodzi o to ze szukam karty dla ojca który tam się wybiera a nie poradzi sobie z kupnem, doładowaniem na miejscu wiec chcę mu kupić to w PL i żeby tam sobie wsadził i rozmawiał z tego na miejscu. Myślę ze byłaby to dobra opcja dla niego, ale nie wiem gdzie to kupić.
Co znaczy oficjalnie? Nie jest to produkt powszechnie dostępny w Polsce. Nic mi o tym nie wiadomo żeby któryś ukraiński operator wysyłał takie karty, tym bardziej za granicę.
Ale karty na Ukrainie są dostępne bez rejestracji, więc nie powinno być problemu z nieoficjalnymi sposobami - znajomy Ukrainiec, ogłoszenia, Allegro, jeśli znajdziesz. Nikt nie mówi że będzie łatwo. Najłatwiej znaleźć na ebay'u od Ukraińców, którzy wysyłają z Ukrainy. Więc po pierwsze możesz poczekać kilkanaście dni, a po drugie zapłacisz około 10USD, gdzie na Ukrainie taka karta kosztowała by cie na przeliczenie dajmy na to 3zł.
Jeśli chodzi o doładowania przez internet przy użyciu karty płatniczej to nie zawsze jest łatwo. Ja z doładowaniem przez stronę operatora Kyivstar nie miałem problemu, ale już Vodafone UA tak. Dopiero się udało w jakimś serwisie oferującym doładowania różnych sieci i inne płatności na Ukrainie. Dodatkowo mają nietypowy i z pozoru podejrzany sposób weryfikacji karty - oprócz nr karty i cvv musisz podać kod, który pojawia się w tytule blokady na karcie, którą będziesz widział w serwisie transakcyjnym banku.