• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#80596  autor: Cobra_JM
 19 cze 2006, 22:34
cadavre: u operatora nie zmieniasz softu tylko w serwisie. Wez gwarancje i idz.

pielgrzym: "Rzecz dotyczy pisania sms'ów. Jeśli wstawimy jakąś emotkę, która ma na końcu literę np. ":-P" lub ":-D", to..." nie potwierdzam, u mnie jest OK. Od dzisiaj mam ten soft i sprawdzilem.

Cobra JM

#80684  autor: cadavre
 20 cze 2006, 17:19
Serwis Nokii czy dowolny komis gdzie sim-locki m.in. ściągają? Bo z autoryzowanym Nokii będzie u mnie problem. :/

#80762  autor: Cobra_JM
 20 cze 2006, 22:41
Zaplacisz i tu i tu wiec wybieraj. Ktos tu gdzies pisal ze soft mu sie wieszal dlatego bo mu wgrywali w komisach na boxach albo czyms podobnym a gdy wgral w serwisie to mu sie klopoty skonczyly. Jak wiesz ze ci nie uznaja gwarancji to ci wgraja jak zaplacisz.

PS: Soft jak na razie bezproblemowy - jestem b. zadowolony.

[ Dodano: 2006-06-21, 22:54 ]
Wybieranie glosowe - OK :D (jest wiecej niz w 6310i )
Dzwonki - OK :D
Wspolpraca ze sluchawka Bluetotch - OK :D
Przesylanie danych przez Bluetotch w obie strony - OK :D
Przesylanie danych przez IRDA w obie strony - OK :D
SMS - OK :D
Zdjecia i filmy - OK :D
WAP - OK :D (ale jak sie wie jak ustawic opcje WAP-u to idzie zrestartowac fona, czyli jest mozliwosc nastepnego bezplatnego wgrania softu :lol: )

MMS - jeszcze nie testowalem

Bateria - :cry: - 1-2 dni (caly czas na Bluetotch)
Portfel - :cry: - dalej tylko 30 pozycji
JAVA - :D ( :cry: szkoda ze nie jest kompatybilna w dol - nie chodzi pare midletow ze starej 6310i :cry: )

[ Dodano: 2006-06-26, 01:01 ]
Kiepski plastik klawiatory - :( na dzoju juz sa odpryski i zarysowania, 6310i po 2 latach uzytkowania na klawiaturze nie ma zadnych sladow.

[ Dodano: 2006-06-26, 22:28 ]
BUG: podczas sluchania przez odtwarzacz przez sluchawke blutoch, gdy ktos do nas dzwoni to dzwonek fona jest OK a w sluchawce blutoch jest narastajacy od cichego. Sygnalizacja SMS jest w tych samych warunkach OK - Prosze O Potwierdzenie !!! W sofcie 3.62 bylo OK.

W chwili wolnej sprawdze to sluchajac radia.

[ Dodano: 2006-06-30, 22:16 ]
Podczas sluchania przez odtwarzacz lub radio przez sluchawke na kablu, gdy ktos do nas dzwoni to dzwonek fona jest OK a w sluchawce tez OK czyli tu bug nie wystepuje.

[ Dodano: 2006-07-04, 06:09 ]
BUG (niepoprawiony z 3.62): po zalogowaniu sluchawki Blutoch po odlanczeniu, 1-sze polanczenie glosowe (nie dzwonek) MOZE byc ciche i trzeba 1 raz nacisnac ciszej i 1 raz glosniej w telefonie zeby wrocilo do normy. Wczoraj tak mialem i sobie przypomnilem o wczesniejszych problemach.

Cobra JM
 #84029  autor: grisiek
 04 lip 2006, 10:30
Cobra a mógłbyś coś więcej powiedzieć o dzwonkach w tej wersji softu. Bo mnie najbardziej interesuje czy jeśli ustawisz dzwonek na najgłośniejszy poziom głośności 5 to podczas dzwonienia mimo iż powinien być ciągły narasta od jakiegoś chyba poziomu 4 przez pierwsze 3 sek i dopiero po 3 sek włącza się najgłośniejszy jaki może być. Sprawdziłem i tak samo jest z smsami na tym poziomie głośności. Czy możesz powiedzieć czy w sofcie 3.80 dalej jest ten problem czy może już go zlikwidowali bo zastanawiam się właśnie czy jest sens oddawania telefonu do serwisu żeby mi poprawili te dzwonki.

#84034  autor: Cobra_JM
 04 lip 2006, 10:55
Dzwonki dalej zaczynaja z poziomu 4 do 5 ale to jest wg mnie mniejszy problem. W SMS nie zauwazylem narastania (mam dzwiek standartowy i go nie zmieniam). Ciche dzwonki sprawialy problemy przy wybieraniu glosowym bo potrafily narastac od poziomu 1. Aktualnie ten problem jest wyeliminowany - na tym najwiecej wszystkim zalezalo. Problem ten opisywalem pare postow wczesniej. Sens wymiany cichych dzwonkow jest przy kozystaniu z wybierania glosowego. Sprawdz watek dotyczacy softu 3.70.

Cobra JM
 #84082  autor: grisiek
 04 lip 2006, 14:14
Hmm, o ile co do dzwonków telefonu się z Tobą zgodzę to już dźwięk smsa mnie wkurza i to bardzo bo też mam ustawiony na standardowy ale zauważyłem że przy moim sofcie 3.62 ustawiony na maksymalny jest za cichy z tym który powinien być. Zauważyłem że jest on jakby na poziomie albo 3 albo 4 ale dopiero jak ustawisz sobie jakąś melodyjkę to to zauważysz bo wtedy dźwięk ten jest dłuższy i słychać wyraźnie jak w pewnym momencie się przygłaśnia. Mnie osobiście to denerwuje bardzo bo czasem jak jestem na dole to nie słyszę jeśli ktoś mi przysłał wiadomość a telefon leży na górze w pokoju.

#84235  autor: Cobra_JM
 04 lip 2006, 22:33
Jezeli masz soft 3.62 to polecam Ci wymiane bo jest tam popieprzony WAP (problem znany przez NOKIE, lubi restartowac fona). Moze nie teraz, ale potem WAP moze Ci sie przydac.

Cobra JM

#84343  autor: WISNIA0709
 05 lip 2006, 17:11
powidzcie mi na jaki najlepiej zmienic soft?? zeby nie było błedów.mam teraz 03.30 :? wiec chiałem zmienic i co bende miał jak zmienie??

#84385  autor: karolzet
 05 lip 2006, 20:08
Najlepiej na najnowszy, czyli 3.80 :P

#84402  autor: ywis
 05 lip 2006, 21:15
WISNIA0709 pisze:powidzcie mi na jaki najlepiej zmienic soft?? zeby nie było błedów.mam teraz 03.30 :? wiec chiałem zmienic i co bende miał jak zmienie??
Jeden Ci powie że na taki, a drugi na taki. Jeden będzie mam problem z softem starszym, a drugi będzie miał problem z softem nowszym. Ja osobiście mam 3.40 i żadnych problemów nie ma :)

#84493  autor: Cobra_JM
 06 lip 2006, 13:53
Decyzja o wymianie softu powinna byc poprzedzona analiza potrzeb i obslugi tych potrzeb lub niedociagniec w danym sofcie. Mi przeszkadzaly ciche dzwonki i troche wieszajacy sie WAP wiec wymienilem.

Cobra JM
 #84654  autor: grisiek
 07 lip 2006, 19:15
Panowie, właśnie wróciłem z autoryzowanego serwisu nokii i oto co mi powiedzieli ciekawego. podobnież te wszystkie problemy, lub znaczna większość z nich występuje tylko w sieci orange gdyż Ci idioci z Orange postanowili sobie nawalić do tych telefonow mnostwo swojego softu przez co występuja później przeróżne problemy i konflikty i dlatego też dzwonki na przykład działają tak. a odnośnie tego że niektórym działa wszystko dobrze a innym kiepsko mimo że te seme ustawienia dzwonków to też wina softu. Koleś powiedział mi że na przykład w sofcie 3.40 nie ma jeszcze tak nasranego przez orange dlatego dzwonki smsów są ok a już w nowszym sofcie orange dorzucił od Siebie o wiele więcej przez co urodziło się kilka nowych problemów i powiedział też że w innych sieciach jak era czy plus z tym telefonem nie ma takich problemów które głównie spowodowane są przez operatora i jego soft. Jutro idę odebrać mój telefonik z nowym softem i mam nadzieję że koleś wypieprzy wszystko co od orange jest niepotrzebne i będzie gites :)

#84662  autor: karolzet
 07 lip 2006, 19:56
Moim zdaniem operator, oprócz nakładania simlocków, nie powinien moieć prawa do ingerencji w oprogramowanie telefonu :?

#84704  autor: znal
 07 lip 2006, 23:13
mam fona kupionego w wolnej sprzedazy (mpunkt) i w 3.50 tez byly opisywane bugi (patrz topic o sofcie 3.70)
napewno nie wszystko to wina operatora

#91072  autor: pajorro
 02 sie 2006, 23:08
Dla mnie najistotniejszą rzeczą w stosunku do softu 3.62 jest to, że wreszcie połączenie gprs z wykorzystaniem Bluetootha nie rozłącza się już po chwili od wejścia na dowolną stronę bądź przesłania z/do komutera więcej niż 1 MB danych... :)
Pozatym nie zauważyłem jeszcze znaczących róznic.. może dwie ikonki, dzwięki i jakaś jeszcze są inne niż w poprzednim sofcie, chyba że coś mi się przywidziało :)

#91081  autor: Krisu6230i
 02 sie 2006, 23:25
@grisiek
niemozliwe ze to wina orange bo w erze tez mam klopoty a w autoryzowanym serwisie nie wywala ci pierdol od orange a ni locka przed uplywem zobowiazania, odnosnie smoka bo softu czystego to nawet wtedy nie daja chyba, chociaz gdyby miec znajomego w autoryzwoanym serwisie nokii... :twisted: <marzyciel>

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#91122  autor: Cobra_JM
 03 sie 2006, 05:41
pajorro: Ja na 3.62 tez mialem problemy z netem a glownie na WAPie mimo ze to Plus. Aktualnie tez mozna wymusic zrestartowania fona na WAPie i przez to miec darmowa wymiane softu :wink:

Cobra JM

#91124  autor: pajorro
 03 sie 2006, 06:58
Cobra- wszystko można wymusić jak się naściemnia dobrze w serwisie :D
Mnie się przy wapie nic nie działo, ale telefon miał czasem restarty... Zobaczymy jak będzie teraz...

#91517  autor: Cobra_JM
 03 sie 2006, 22:13
pajorro: "wszystko można wymusić jak się naściemnia dobrze w serwisie :D " ja nic nie musze sciemniac :wink: ja im moge zademonstrowac :mrgreen:

Cobra JM

#91557  autor: pajorro
 04 sie 2006, 07:14
Mnie najpierw w serwisie Pani powiedziała " to trzeba przynieść Bluetooth tutaj i się zobaczy"- no, ale serwisanci byli dużo bardziej zorientowani i odrazu jak powiedziałem o tych problemach z gprs i BT to powiedzieli, że trzeba soft wymienić :-) Więcej mieli takich przypadków...