• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #903992  autor: Gregrin
 07 sty 2017, 14:32
Witam. Do tej pory myślałem ze podawanie 30 czy 31dni ważności pakietu wynika z innej interpretacji (wliczają niepełny dzień aktywacji do liczby ważności lub nie) a każdy pakiet w każdej sieci jest ważny tyle samo czyli 30dni + dzień aktywacji.

Teraz zwróciłem uwagę ze pakiet 120min w orange na jednym numerze odnawia się co 2 miesiące kolejnego dnia miesiąca (tj. 4-tego dnia, później 5-tego, 6-tego itd.).
Wynika z tego ze w orange pakiety rzeczywiście są ważne 31dni i w miesiącach w których jest 30dni następuje to przesuniecie.

Wiem ze to mało istotna kwestia ale mimo wszystko zastanawia mnie jak to jest dokładnie w poszczególnych sieciach i później submarkach.

W orange wychodzi ze niektóre pakiety są ważne 31dni ale nie wiem ostatecznie do kiedy. Aktywowane np o 12:00 to ważny jest do 11:59 31-szego dnia ??

Ktoś zwrócił uwagę jak to jest dokładnie w poszczególnych sieciach ??
 #904005  autor: jarekt
 07 sty 2017, 15:49
Ja zwróciłem :) Chcę napisać dłuższy post na ten temat ale nie wiem czy ktoś go przeczyta i nie wiem czy znajdę tyle czasu :)

Zauważyłem, że niektórzy tutaj przepraszają gdy napiszą więcej niż 30 wyrazów :) ale zauważyłem również że są i tacy co czytają moje "krótkie" posty do końca :)
 #904007  autor: -Gosc-
 07 sty 2017, 16:05
Ważność zawsze podają, jest to 30 albo 31dni (dób) od momentu aktywacji, w Orange dosyć dokładnie się tego trzymają, jak biorę pakiet elastyczny np. na 10 dni (dób) to dokładnie od godziny aktywacji jest ważny do tej samej godziny 10 dób późnej. Proste i oczywiste.
 #904012  autor: Morvius
 07 sty 2017, 16:39
Na pewno są tu miłośnicy szerszych artykułów, spróbuj. Ja również lubię wieczorem czytać różnego rodzaju felietony i inne artykuły związane z telekomunikacją. :)

Klasyczny obserwator wątku.
 #904017  autor: tytoos
 07 sty 2017, 17:08
Gregrin pisze: Ktoś zwrócił uwagę jak to jest dokładnie w poszczególnych sieciach ??
Zauważyłem, że Plus podaje liczbę godzin a nie dni. Np. 720 godzin zamiast 30 dni/dób. Cytuję "Promocja jest aktywowana na 720 godzin, co odpowiada 30-stu dniom".
 #904020  autor: Niezgodna7
 07 sty 2017, 17:18
Ja mam Klucz-a, i niby jest on na ,,Plus-ie'', ale internet wyliczany jest (bez podawania sumy godzin) co do dnia i minuty (jak Elastyczny w Orange) .

Co do Orange - to większość usług jest ważna do konkretnego dnia i g.23:59.
••
Zdarzają się wyjątki, ale tak mało razy, że nie ma co o tym wspominać.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #904075  autor: Gregrin
 07 sty 2017, 20:19
Calm7 pisze:Co do Orange - to większość usług jest ważna do konkretnego dnia i g.23:59.
Kros wie jak jest np z pakietem dla przenoszących za 28zl ?? Ktos sprawdzał w normalnej wersji (nie cyklicznej)?
 #904134  autor: biala1991
 08 sty 2017, 08:23
Z pakietów jednorazowych w Orange korzystałam jedynie z "pakietu" rejestracyjnego i denerwowała mnie niejasna informacja: ważność do dnia.. Tzn. do końca tego dnia czy do konkretnej godziny o której został uruchomiony (a której przecież możemy nie pamiętać).
W Plusie nawet ważność bonusu za rejestrację jest podawana z dokładnością co do minuty, podobnie jak ważność zwykłego pakietu. I przy pakietach cyklicznych ma to znaczenie, bo jeśli chce go wyłączyć to dobrze wiedzieć do której godz. mam czas. Nie wiem czy Plus nie jest jakimś wyjątkiem informującym o godz. W pakietach TM też jest podawany tylko dzień
 #904139  autor: Niezgodna7
 08 sty 2017, 10:18
Biala.
jak napisali w Orange:
ważny do dnia 8.01.17r,

tzn.
to dziś o 23:59 wyłączą.

#904155  autor: biala1991
 08 sty 2017, 12:27
A to jest ogólnie obowiązująca zasada w Orange? czy akurat pakiet za rejestrację kończy się o północy a inny może skończyć się o godz jego uruchomienia a ja mam sobie zgadywać, z którym mam do czynienia? :D bo w Mój Orange to chyba zawsze widać tylko samą datę bez godz
 #904166  autor: Niezgodna7
 08 sty 2017, 13:04
Zasada jest taka, że pakiety ,,dzienne'' koñczą żywot o 23:59.
A pakiety dwudziesto cztero godzinne wg. godziny włączenia.

#904173  autor: bazooka
 08 sty 2017, 13:22
Pakiet 120minut w Orange jest specyficzny w swoim rodzaju, niepowtarzalny zdaje się... samoodnawialny, samosumujący => najlepszy :!: ...a jednocześnie nie trzeba przywiązywać uwagi do tego ile dni faktycznie funkcjonuje, skoro się sam odnawia, prawda :?: :)
Nie porównywałbym żadnego innego do niego, natomiast w Plusie i Kluczu odnawianie się co do minuty pakietów lub wyłączanie się ich jest bardzo dobrą rzeczą i moim zdaniem powinni ją stosować wszyscy.
Temat poszczególnych pakietów w różnych sieciach ma jednak jedną zasadniczą właściwość:
Jeśli chce się korzystać w pełni z jego długości i można np następnym skumulować wartość niewykorzystaną to należy przeczytać regulamin tej usługi + odpowiednio zinterpretować zasady aktywacji (zazwyczaj jest to 24h).
Lepiej być pozytywnie zaskoczony niż negatywnie rozczarowanym.

Co ważne: przy chęci dezaktywacji pakietu cyklicznego należy kierować się bardzo podobną zasadą i wyłączyć w odpowiednim momencie (zazwyczaj 24h przed odnowieniem), jeśli się nie ma odnowić rzecz jasna.
Tu dodatkowe info: cykliczne pakiety w Orange wyłączają się z chwilą dezaktywacji kodem/smsem a nie na koniec okresu cykliczności - akurat z tego powodu ubolewam.
 #904223  autor: Niezgodna7
 08 sty 2017, 16:27
Karol,
,,cykliczne pakiety w Orange wyłączają się z chwilą dezaktywacji kodem/smsem a nie na koniec okresu cykliczności ''
— a niby kiedy mają się wyłączyć?? Po to one są, że włączasz, I zapominasz.
Nie pasi? To masz ten drugi.

#904405  autor: bazooka
 09 sty 2017, 18:05
Karol :?: Nie znam człowieka :)
Poprawka - zastosowałem skrót myślowy - do cytatu powyżej miałem wcześniej dodać:
"gdy zlecimy wyłączenie pakietu cyklicznego to..."