• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #902709  autor: zaopatrzeniowiec
 31 gru 2016, 10:46
Hejka, znowu ja. Dzięki za przedstawienie mi tej oferty. Fajnie się spisuje i działa całkowicie na moją korzyść. Moim, jeszcze jednym pytaniem jest czy ta oferta działa za granicą? Albo w ogóle ta sieć? Muszę pojechać do holandii na pół roku i nie wiem czy będę musiał kupić nową kartę na miejscu, a przez ten czas połowa z rocznej oferty mi przepadnie.
No i zniknęło mi kolejne 50gr, a historia na koncie klubu niczego nie wskazuje. Może to jest opłata za ten pakiet?
 #902732  autor: Gregrin
 31 gru 2016, 12:15
zaopatrzeniowiec pisze: Moim, jeszcze jednym pytaniem jest czy ta oferta działa za granicą?
Karta tak ale pakiet freemium nie. Do polski będziesz dzwonił po stawce podstawowej 29gr + ustawowy narzut za roaming 25gr czyli 0,54 zł. Odbieranie w każdej sieci kosztuje 5gr/min. Jeśli chcesz zmniejszyć cenę za dzwonienie to najtaniej jest teraz chyba w fakt mobile gdzie stawka podstawowa to 15gr i z narzutem 25gr daje 40gr/min wykonywanego w roamingu.
Generalnie to tania opcja (odbieranie za 5gr) bo znajomi mogą dzwonić do ciebie nawet za darmo (mając stan darmowy w play) albo z jakiegoś pakietu nolimitu.
Za darmo wychodzi jeśli masz smartfona którego podłączysz do WiFi i będziesz rozmawiał przez jakiś komunikator.
zaopatrzeniowiec pisze:a przez ten czas połowa z rocznej oferty mi przepadnie.
Co ma przepaść ? Masz darmowe freemium, nie ?
 #902901  autor: DanielR
 01 sty 2017, 01:59
zaopatrzeniowiec pisze:No i zniknęło mi kolejne 50gr, a historia na koncie klubu niczego nie wskazuje. Może to jest opłata za ten pakiet?
Nie. Za pakiet nie ma żadnej opłaty. Jeśli jesteś pewien, że nie dzwoniłeś/nie wysyłałeś SMS-ów na inne numery niż te objęte promocją (np. numery o podwyższonej opłacie tzw. Premium), nie dzwoniłeś/wysyłałeś SMS-ów na numer zagraniczny, to zadzwoń do BOK Virgin i spytaj skąd ta opłata.
Nie mieszkasz (nie byłeś) gdzieś przy granicy? Może niechcący złapałeś roaming?
Gregrin pisze:najtaniej jest teraz chyba w fakt mobile gdzie stawka podstawowa to 15gr i z narzutem 25gr daje 40gr/min wykonywanego w roamingu.
Potwierdzam. Moja siostra w tym roku była za granicą (we Francji) i swobodnie korzystała właśnie z Fakt Mobile. W tej chwili najtańsza opcja na roaming w prepaid.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #903233  autor: DanielR
 02 sty 2017, 22:51
Jeżeli np. jesteś w Holandii i dzwonisz z polskiej karty SIM na holenderski numer komórki lub numer stacjonarny, płacisz tak samo, jak gdybyś będąc w Holandii, dzwonił z tej samej karty SIM do Polski. Czyli np. w przypadku Fakt Mobil te 40 gr.
Podobnie, jeśli Ty jesteś np. w Niemczech, a dzwonisz do kogoś kto jest dajmy na to w Finlandii.
Zasada jest prosta. Dopóki znajdujesz się na obszarze Unii Europejskiej i dzwonisz do jakiegokolwiek użytkownika telefonu z kraju będącego w UE, płacisz stawki obwiązujące w UE.

Tylko pamiętaj, że w roamingu naliczanie pierwszej minuty połączenia jest ciut inne niż w kraju. Płacisz za całe pierwsze 30 sekund połączenia. Czyli 20 gr. Obojętnie czy połączysz się na 5 czy 30 sekund. Dopiero po upływie 30 sekund, zapłacisz za każdą następną sekundę, tak jak w Polsce.

A i jeszcze jedna kwestia. Nie każda sieć europejska obsługuje tzw. "proste wybieranie" numeru w roamingu. To znaczy takie, jakie masz w Polsce. Czyli wybierasz sobie numer np. z książki telefonicznej i po prostu dzwonisz. Choć większość sieci nie ma z tym problemu, to w niektórych europejskich krajach są jeszcze sieci, które opierają swoje działanie na mechanizmie oddzwaniania. To znaczy, że jeśli twój telefon zaloguje się to takiej sieci, to chcąc wykonać połączanie, po wybraniu numeru będziesz musiał chwilę odczekać. Oddzwoni do Ciebie automat (prawdopodobnie poinformuje o całkowitej długości i koszcie połączenia) i dopiero wówczas sieć zezwoli na jego zestawienie. To stary mechanizm zwany "call-back", stosowany głownie w sieciach, w których nie przeprowadzono odświeżenia platformy obsługującej klientów prepaid.
Także radzę ręcznie zalogować się do którejś z największych holenderskich sieci i sprawdzić jak to działa. Oczywiście dobrze jest wybrać sieć, która ma najlepszy zasięg + właśnie mechanizm prostego wybierania numerów.

Aktualny numer:
 #903243  autor: Gregrin
 03 sty 2017, 00:57
DanielR pisze: Dopóki znajdujesz się na obszarze Unii Europejskiej i dzwonisz do jakiegokolwiek użytkownika telefonu z kraju będącego w UE, płacisz stawki obwiązujące w UE.
Oprócz Polski ;) Z polski do UE jest drogo ~2zl. Na polskie numery za granica płaci się oczywiście po stawkach krajowych albo idzie z pakietów (tylko odbiorca musi 5gr/min płacić).
 #903326  autor: DanielR
 03 sty 2017, 14:20
Gregrin pisze:Oprócz Polski ;) Z polski do UE jest drogo ~2zl.
Pisałem w kontekście roamingu, nie połączeń międzynarodowych. Ale masz rację, warto na to zwrócić uwagę. :)

Aktualny numer:
 #903340  autor: DanielR
 03 sty 2017, 16:03
Nie nic nie musisz aktywować.
Minuta połączenia wychodzącego w:
Virgin Mobile - 54 gr
Fakt Mobile - 40 gr
Minuta połączenia odebranego w obu sieciach - 5 gr.
Jeśli chcesz korzystać z tańszych połączeń w roamingu musisz albo kupić nową kartę SIM Fakt Mobile przeznaczoną tylko na wyjazd do Holandii, albo przenieść swój aktualny numer do tej sieci.

Możesz oczywiście kupić holenderską kartę SIM na miejscu. Jednak z uwagi na to, że szczególnie w Holandii, ceny usług są bardzo drogie, takie rozwiązanie opłaca się jedynie przy długim pobycie w tym kraju i przy bardzo intensywnym korzystaniu z komórki.
Nie znam szczegółowo ofert holenderskich. Trzeba by było najpierw dokładnie przejrzeć strony ich sieci, by się z nimi zapoznać. To wymaga czasu i często znajomości języka.

Aktualny numer:
 #903375  autor: zaopatrzeniowiec
 03 sty 2017, 18:06
Trochę nie uwierzyłem w te 54 gr za minutę bo za sms wysłany do pracodawcy w holandi ściągnęło 70gr.
Wporząsiu, dzięki za informacje. Czas ruszać. Raz jeszcze kłaniam się za pomoc.
 #903378  autor: DanielR
 03 sty 2017, 18:43
Bo SMS-a wysłałeś z Polski do Holandii, czyli był to SMS międzynarodowy.
A wcześniej pytałeś o ceny, gdy to Ty będziesz w Holandii i stamtąd wyślesz SMS-a lub zadzwonisz na miejscowy numer - a to jest roaming, nie SMS czy połączenie międzynarodowe.

Wejdź sobie na stronę Virgin Mobile, znajdź oficjalny cennik w PDFie, otwórz go i zobacz jakie są różnice w cenach pomiędzy połączeniami/SMS-ami międzynarodowymi, a roamingiem.

Aktualny numer:
 #903413  autor: Gregrin
 03 sty 2017, 21:58
zaopatrzeniowiec pisze: za sms wysłany do pracodawcy w holandi ściągnęło 70gr.
To właśnie jest to o czym mówiłem. Z PL do UE jest drogo.
Na przykładzie faktu tabelka11, sms kosztuje 50gr (pl -> UE) http://www.faktmobile.pl/download/regul ... mobile.pdf
ale już będąc poza polska z UE->UE (w tym PL) będzie to 25gr (narzut 10gr) http://www.faktmobile.pl/download/regul ... ennika.pdf
W tym roku (od czerwca) maja w ogóle zniknąć narzuty (i oplata za odbieranie) ale nie wiadomo na jakich zasadach będzie to działać.