• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #898789  autor: rafmik
 05 gru 2016, 20:10
Hej

Wiem że pytanie jest mocno niejednoznaczne i ciężko na nie odpowiedzieć.

Zastanawiam się nad przeniesieniem numeru do Lajtmobile, co wiąże się z 12m umową.

Jak w Szczecinie wygląda mniej więcej jakość infrastruktury 4G Plusa?
Zdaję sobie sprawę, że to zależy od lokalizacji, godziny itd, ale tak chociaż mniej więcej jak by się mogli z praktyki/doświadczenia użytkownicy Plusa wypowiedzieć :mrgreen:

Aktualnie mam Playa, i prędkość netu w telefonie (tylko o tą usługę mi chodzi) zwykle trzyma się w okolicy 20-25mbit download i ok 15mbit upload. Czyli całkowicie wystarczająco dla netu w telefonie.
Kwestia teraz jak to w Plusie wygląda (bo dużo się czyta że ma najsłabszą infrastrukturę w PL i średnie wyniki ze Speedtestów niestety to potwierdzają :( ).

Taka ciekawostka:
Dzisiaj w pracy równocześnie z kolegą zrobiliśmy speed test ja na Playu, kolega na Orange:
Play: 24mbit/16mbit
Orange: 43mbit/22mbit
 #902333  autor: rafmik
 29 gru 2016, 23:17
Ok, sam sobie odpowiem ;)

Przeniosłem numer do Lajt Mobile, który działa na zasięgu Plusa.

Ogólnie w lokalizacjach w których przebywam Plus chodzi lepiej od Play.

Transfery LTE robione speed testem - różne części miasta, rożne godziny - download od 18mbit do 56mbit. Upload w okolicach 15-25mbit.
Także prędkości lepsze niż na macierzystym zasięgu Play (sieć którą miałem wcześniej) - tutaj download był zwykle w granicach 10-20mbit).

Plus ma tylko słabszą moc sygnału (przynajmniej w lokalizacjach które sprawdzałem) - waha się -90-110 dBm, kiedy w Play miałem najczęściej -80-90 dBm.
 #907185  autor: SACZI
 25 sty 2017, 18:27
Tak, szczególnie Play ma doskonałą jakość internetu ...
Plus jest OK, ale po pierwsze, mają płatną transmisje po protokole RTSP (wszelkiego rodzaju streamingi), po drugie, strasznie szaleją z cenami.

W NJU mobile mam transfery rzędu 30-35 MB/s.
Ogólnie jest lepiej niż dobrze.
 #907195  autor: habish
 25 sty 2017, 18:40
Nie wiem dokładnie, sam o tym dowiedziałem się dzisiaj, zrobiłem testy na aplikacji Radio Republika bo podobno tam były problemy i faktycznie nie naliczyło ani złotówki, zrobię jeszcze kilka testów i jeśli wszystko będzie ok, opiszę tą w wątku o videostreamingu Plusa, jak możesz, wykonaj testy u siebie i daj znać.
 #907196  autor: SACZI
 25 sty 2017, 18:43
Koszty naliczają się mniej więcej dopiero na drugi dzień.
Ja regulaminy czytałem dokładnie gdzieś na przełomie października listopada i wtedy doprecyzowali zapisy. Pojawił się wprost zapis o płatnej transmisji po RTSP, więc wątpliwości w ww wątku zostały rozwiane.
OK, też sprawdzę, ale wątpię ...
 #907197  autor: habish
 25 sty 2017, 18:45
Należy wyłączyć i włączyć telefon po testach aby przerwać sesję, wówczas rozliczają się billingi.
Znasz jeszcze inne aplikacje które generowały koszty? Jeśli tak to podaj je tutaj, zrobię testy.
 #907198  autor: SACZI
 25 sty 2017, 18:48
Nie, nie znam.
Zresztą Audio Republika to i tak naciągany przykład, bo ja nie korzystam z żadnych tego typu aplikacji (poza YT, za który nie naliczają opłat).
 #907204  autor: SACZI
 25 sty 2017, 19:03
Po "testach" - opłat brak.

Tak, afera nagłośniona, aplikacji brak.
Tylko wyobraź sobie, że kupujesz abonament rodzinny dla dzieciaków, a te jak wiadomo z YT dzisiaj nie wychodzą.
Trafia na jedną aplikację, która po RTSP biega i posiedzą 2-3h dziennie...
180x0,5=90PLN?
 #907205  autor: habish
 25 sty 2017, 19:10
SACZI, wiem, ja Plusa nie bronię, dla mnie także było to chore, w sumie co Plusa obchodzi na co ja wykorzystam moje GB?
Dziś się dowiedziałem że RTSP rozliczane jest już normalnie więc testuję.
Dzięki za testy, daj znać gdyby jednak pojawiły się jakieś opłaty, mimo wszystko jestem dobrej myśli, wygląda na to że wróciła normalność :-)