• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 13 z 33
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 33
 #900928  autor: kozien70
 21 gru 2016, 00:13
Benjamin Linus pisze: z tym brakiem zasięgu krajowego to jakaś bzdura.
Jeśli komuś wydaje się że jeśli jest w roamingu - bo nie ma zasięgu Play- to jest w dużym błędzie.
jest w roamingu bo tak jest skonfigurowana sieć .
Bez roamingu telefon siedzi w Play.
Tak. Siedzi w Play zwłaszcza tam, gdzie nie ma zasięgu macierzystego Play...

Wejdź na http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/ wybierz Zasięg dla ofert internetowych (wtedy pokaże zasięg macierzysty 3G/LTE bez roamingu) i zobacz jakie obszary, zwłaszcza w Polsce wschodniej są bez macierzystego Play. A jeszcze ciekawiej robi się, gdy zaznaczymy Pokaż zasięg wewnątrz budynków.

No, ale może sam Play nie wie, że roaming jest mu niepotrzebny i bez sensu buli za niego kasę ;-)
 #900930  autor: xander21
 21 gru 2016, 02:31
muchakk pisze:
xander21 pisze:Jak ci się wyświetla komunikat o zalogowaniu to zmień w ustawieniach sieci wybór na automatyczny, bo pewnie masz na ręczny, dlatego co chwila prosi o wybór sieci.
Tutaj pojawia się komunikat z sieci o tym, że nie ma transferu do wykorzystania w tej sieci roamingowej.
Wskaźnik informujący o braku paliwa właśnie to oznacza, że transmisja w tej sieci nie jest dozwolona.. Po chwili zaczęło co prawda działać, ale to nie zmienia faktu, że wyglada to troche jak captcha w Aero2 (przypominam, darmowy dostęp do internetu)...
Żeby korzystać z Orange trzeba mieć go odblokowane. Nigdy się z takim czymś nie spotkałem, żeby telefon tak się zachowywał. Poprostu coś przez chwilę, źle zatrybiło.
 #900944  autor: Młody..
 21 gru 2016, 09:39
@xander21 - ale właśnie on ma odblokowany Orange. Działały połączenia i smsy. Tylko jak chciał skorzystać z internetu, to wyskakiwała mu podstrona, że na tym zasięgu korzystanie z internetu jest niemożliwe. Być może to przejściowe, tak jak stało się w tym przypadku - ale skoro istnieje taka blokada, to widać, że Orange jest bardzo mocno ograniczany, nawet po odblokowaniu.
 #900953  autor: muchakk
 21 gru 2016, 10:19
Coś mi się wydaje, że to ma związek z pobraniem 1GB pliku jakąs godzine wcześniej. Może to coś w stylu captchy własnie w aero2 z tym, że tutaj taka blokada włącza się co 1GB żeby nie ściagać dużych plików na roamingu. Byłoby to kolejne ograniczenie... Dzisiaj postaram się coś pobrać dużego i zobacze czy problem się powtórzy...

Orange mam włączone, przeciez inaczej bym się nie zalogował do sieci.
 #900965  autor: Dorotea
 21 gru 2016, 12:32
xander21 pisze:Czyli wszystko w porządku. Ma być 3Mbps
Nie wszystko w porządku, bo przed wprowadzeniem ograniczenia praktycznie zawsze było ponad dwa razy tyle. W swojej taryfie mam zapis "DO" 15 Mb/s, a to nie znaczy, że zawsze ma być tylko 3 Mb/s, bo wtedy kwalifikuje się do UKE. Dla mnie to ważne, bo jak jadę na wieś to mam tam jedynie nadajnik Orange i żeby mieć więcej niż 3 Mb/s muszę wkładać kartę Orangę do smartfona i dopiero zaczyna działać jak należy. Na uploadzie też mi zależy. Całe szczęście, że nie mam abonamentu od Play, bo wściekłabym się, gdybym go płaciła i nadal musiała żonglować kartami.

muchakk pisze:Reklamowali zasieg 4ech sieci, nie było tam informacji, że dotyczy to tylko połączeń sms i rozmów. Mam WYKUPIONY pakiet, a nie darmowy net z jakiejś promocji więc nie rozumiem skąd to blokowanie i jakieś dziwne prośby o logowanie do sieci
Nie tylko reklamują, ale też definiują zasięg 4 sieci w swoim serwisie internetowym: http://www.play.pl/pomoc/pomoc-technicz ... i-pytania/
Na tej postawie żądałam, żeby na moich numerach odblokowali mi zasięg Orange i jakoś poszło, choć nie bez problemów, bo nie wszyscy ich konsultanci są świadomi, tego co jest na ich stronie. Zasięg 4 sieci dotyczy też Internetu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

PS. Co najśmieszniejsze, na forum Play wprowadzili tak ostrą cenzurę, że każdy post "wybranych" użytkowników (wystarczy merytorycznie pisać o brakach Play, by wpaść na czarną listę) musi być zatwierdzony przez moderatora więc dyskusja tam jest z opóźnieniem i mocno limitowana więc wrzucam tutaj :D
Ostatnio zmieniony 21 gru 2016, 13:43 przez Dorotea, łącznie zmieniany 1 raz.
 #900976  autor: Benjamin Linus
 21 gru 2016, 13:42
kozien70 pisze:
Benjamin Linus pisze: z tym brakiem zasięgu krajowego to jakaś bzdura.
Jeśli komuś wydaje się że jeśli jest w roamingu - bo nie ma zasięgu Play- to jest w dużym błędzie.
jest w roamingu bo tak jest skonfigurowana sieć .
Bez roamingu telefon siedzi w Play.
Tak. Siedzi w Play zwłaszcza tam, gdzie nie ma zasięgu macierzystego Play...

Wejdź na http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/ wybierz Zasięg dla ofert internetowych (wtedy pokaże zasięg macierzysty 3G/LTE bez roamingu) i zobacz jakie obszary, zwłaszcza w Polsce wschodniej są bez macierzystego Play. A jeszcze ciekawiej robi się, gdy zaznaczymy Pokaż zasięg wewnątrz budynków.

No, ale może sam Play nie wie, że roaming jest mu niepotrzebny i bez sensu buli za niego kasę ;-)
Zgadzam się że nie ma 100% pokrycia, ale dla mojej lokalizacji oraz miejsc gdzie przebywam zasięg jest.

Nawet jeśli stracę na kilka chwil, godzinę lub 2, zasięg to świat się nie zawali.

jeśli ktoś mieszka na ścianie wschodniej to roam musi być, lub inna sieć, ale tam kazdy op ma białe plamy.
 #901000  autor: xander21
 21 gru 2016, 17:43
Pytałem się dziś kilka osób z rodziny co to roaming. Nawet nie wiedzieli co to. A już napewno nie znali się na prędkościach. Dla większości ludzi liczy się, że telefon dzwoni, wysyła smsy i da się uruchomić jakiś komunikator. Ludzi naprawdę nie interesuje nic więcej, bo sie nie znają. Nikt tego przycięcia nawet nie zauważy, gwarantuje wam to.
 #901005  autor: Wosiu96
 21 gru 2016, 17:57
xander21 to się zgadza ;) Mały odsetek abonamentów w play wie, iż prędkość w roamingu została ograniczona. Ja przechodzę do pomarańczy i w końcu problemy z ręcznym ustawianiem sieci roamingowej się skończą ;)
 #901007  autor: xander21
 21 gru 2016, 18:09
Wosiu96 pisze:xander21 to się zgadza ;) Mały odsetek abonamentów w play wie, iż prędkość w roamingu została ograniczona. Ja przechodzę do pomarańczy i w końcu problemy z ręcznym ustawianiem sieci roamingowej się skończą ;)
Ja właśnie sobie wyłączyłem Orange i Plusa, bo 3G jest kiepskie. Tylko T-mobile zostałem. :-)
Telefon mi za mocno skakał po nadajnikach. A jak wyjadę gdzies to wszędzie mam Playa macierzysty zasięg.
 #901010  autor: muchakk
 21 gru 2016, 18:17
Wyłącz jeszcze T-mobile. Przecież sam mówisz, że roaming nie jest potrzebny bo PLAY ma taki dobry zasięg, a dajesz zarobić T-mobile i obciążasz finansowo biedne PLAY.
 #901015  autor: xander21
 21 gru 2016, 18:39
muchakk pisze:Wyłącz jeszcze T-mobile. Przecież sam mówisz, że roaming nie jest potrzebny bo PLAY ma taki dobry zasięg, a dajesz zarobić T-mobile i obciążasz finansowo biedne PLAY.
Tak się składa, że niedługo wyłącze roaming całkowicie, bo uruchomią w okolicy BTS Playa.
Czy ktoś cie przywiązał do Playa, że nie możesz sobie wybrać innej sieci? :-)
 #901021  autor: Ruben
 21 gru 2016, 19:03
Wprowadzenie ograniczenia prędkości w roamingu jest niewątpliwie znacznym pogorszeniem oferty Play. Fakt, że większość nie zorientuje się nie zmienia tego.
Podobnie jest z ofertą Play. To że ludzie nadal przenoszą tam numery pomimo, że oferta często jest gorsza od konkurencji nie świadczy o jej atrakcyjności.

Widać, że Play jednak zależy na tym aby o tym nie mówić. Na forum Play moderacja i zatwierdzanie komentarzy osób, które krytykują Play.
Niestety dla mnie, do końca umowy mam jeszcze 1,5 roku więc nie mam rozsądnego wyboru. Mam też numery u innych operatorów więc jakoś to przetrzymam.
 #901028  autor: Dorotea
 21 gru 2016, 19:49
Ruben pisze:Wprowadzenie ograniczenia prędkości w roamingu jest niewątpliwie znacznym pogorszeniem oferty Play.
Jest pogorszeniem oferty, reklamują zasięg 4 sieci, a tak naprawdę Orange jest domyślnie wyłączone, a na niektórych SIM również T-Mobile (na swoich kartach miałam te blokady), nadal udają, że cięcie Internetu w roamingu do 3 Mb/s to bliżej nieokreślone "testy" i nie praktyka ogólna, a jednostkowe przypadki.
Ruben pisze:Widać, że Play jednak zależy na tym aby o tym nie mówić. Na forum Play moderacja i zatwierdzanie komentarzy osób, które krytykują Play.
Nawet bardzo im zależy, żeby takich rzeczy nie nagłaśniać. Merytoryczna krytyka im nie na rękę. Ostatnio byłam tam aktywna właśnie w tym temacie jak też w wątkach o zasięgu w roamingu i po prostu nagle w ogóle zablokowano mi możliwość pisania, a daleko mi do jakiegoś hejtu.
 #901037  autor: muchakk
 21 gru 2016, 20:24
Dostałem odpowiedź od PLAY na zgłoszenie techniczne:
Jeśli chodzi o kwestię prędkości transmisji danych w roamingu krajowych - faktycznie testujemy ujednolicenie technicznych warunków świadczenia usług mobilnego dostępu do internetu w sieciach roamingowych partnerów.
Na tej podstawie właśnie złożyłem reklamacje.
Pisałem kilka razy, napisze i kolejny mam 3 numery: Główne(ORANGE, PLUS) oraz dodatkowa karta jako sim2 PLAY.

Odejde z tej sieci, ale najpierw wykorzystam to za co zapłaciłem. Zapłaciłem za pełnowartościową usługę. Złożyłem reklamację z żądanie respektowania regulaminu.

Nie broń tak Play'a. Nie warto, przekonasz się po pewnym czasie. Każdy operator ma coś za uszami... Ja usług za darmo nie dostaje,Ty pewnie też nie więc nie wiem dlaczego dajesz operatorowi przyzwolenie na zmiane oferty na gorsze...
 #901043  autor: xander21
 21 gru 2016, 20:44
muchakk pisze:Dostałem odpowiedź od PLAY na zgłoszenie techniczne:
Jeśli chodzi o kwestię prędkości transmisji danych w roamingu krajowych - faktycznie testujemy ujednolicenie technicznych warunków świadczenia usług mobilnego dostępu do internetu w sieciach roamingowych partnerów.
Na tej podstawie właśnie złożyłem reklamacje.
Pisałem kilka razy, napisze i kolejny mam 3 numery: Główne(ORANGE, PLUS) oraz dodatkowa karta jako sim2 PLAY.

Odejde z tej sieci, ale najpierw wykorzystam to za co zapłaciłem. Zapłaciłem za pełnowartościową usługę. Złożyłem reklamację z żądanie respektowania regulaminu.

Nie broń tak Play'a. Nie warto, przekonasz się po pewnym czasie. Każdy operator ma coś za uszami... Ja usług za darmo nie dostaje,Ty pewnie też nie więc nie wiem dlaczego dajesz operatorowi przyzwolenie na zmiane oferty na gorsze...
Nikogo nie bronie, poprostu roaming niedługo nie będzie już potrzebny, bo u mnie na pomorzu jest zasięg Playa prawie wszędzie i co kilka miesięcy wzrasta.
Ja nie płace prawie nic, mam neta z kodów fakt i ostatnie miesiące bonus tylko przedłużam. Nie musze mieć dużo. Mało korzystam z dzwonienia i smsów. Tylko net się liczy. Po modernizacji Play znacznie się polepszył. Ma tak dobry zasięg i prędkość, że reszta wychodzi słabo. Przynajmniej u mnie.
 #901047  autor: muchakk
 21 gru 2016, 20:49
Nie cytuj całego posta jak wypowiadasz się zaraz pod nim.

To, że Ty masz dobry zasięg nie oznacza, że tak jest wszedzie powtarzam po raz kolejny. Widzisz, Ty korzystasz z internetu za darmo z kodów. Ja za internet zapłaciłem więc wymagam usługi takiej jaką zakupiłem.

Tydzień temu byłem w Trójmieście, nie powiedziałbym żeby PLAY działał tam jakoś rewelacyjnie.
 #901087  autor: xander21
 22 gru 2016, 01:36
Ja też byłem w trójmieście jakiś misiąc temu i celowo wyłączyłem w danych pakietowych roaming i włączyłem neta only LTE i cały czas trzymał. Miałem włączone spotify do tego. Aż do przyjazdu prawie do domu miałem zasięg (100km trasa). Więc kolega chyba ma niesprawny telefon lub coś przez przypadek, źle ustawił.
  • Strona 13 z 33
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 33
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13