• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #900237  autor: Jolerb
 15 gru 2016, 15:36
Witam
Moja mama ma nr tel. w T-mobile, na abonament. Chce przenieśc nr do Virgin, też abonament.
W ankiecie trzeba zaznaczyć termin przejścia.Jak to załatwić? Czy konieczny jest jakiś okres wypowiedzenia w T-mobile? "Trzymająca" umowa skończyła się kilka lat temu, na dziś nie jest związana już żadnymi terminami z T-mobile. Kompletnie nie wiem, jak się za to zabrać. Ktoś, coś? pomoże, podpowie?
 #900258  autor: Jolerb
 15 gru 2016, 16:56
Ha, to teraz całkiem zgłupiałam :)
Szukam po ich regulaminach i nie mogę doczytać. Jak mam to rozumieć?
Abonament - opłata comiesięczna na wystawioną fakturę od operatora.
jw na kartę - sama co miesiąc muszę "zasilić" nr na tą kwotę? (np. na "bez limitu" na 29 zł?), czy są jeszcze jakieś dodatkowe koszty? Co to jest ten kod *222*29# do aktywacji? Czy to jakas dodatkowa opłata poza tym 29 zł?
Naprawdę jestem zielona w tych sprawach, a tym bardziej nie chcę wkopać w coś mamy. Chce wyjść z T-mobila, bo zaczyna się u niej to samo, co ja miałam kilka lat temu - ma abonament za 25zł/miesiąc, najczęściej jej wystarcza, sporadycznie zdarzało się jej wiecej wydzwonić. Od jakiegoś pół roku systematycznie faktury się zwiększają, powoli, stopniowo, kazda następna jest wyższa. Ja miałam kiedyś tak samo - 2x w roku faktury narastały, ze stałej opłaty 40zł dochodziły do 600zł, i spadek do 40zł, i od nowa. W bilingach wychodziło mi, że ok 5ej rano wysyłałam ok 200 sms w ciągu jednej minuty, i tym podobne kwiatki. Wyjasnienia nic nie dawały, poza jeszcze wyższymi rachunkami.
Podobnie jest w tej chwili u mamy, starsza 83-letnia osoba z naprawdę niską emeryturą.
Pytam, bo naprawdę nie chcę jej przenieść z deszczu pod rynnę. Proszę o proste wytłumaczenie na jakiej zasadzie działają te pakiety :)
 #900263  autor: Kryniczanin
 15 gru 2016, 17:28
Tak jak piszesz doładowujesz za 30pln i korzystasz przez miesiąc do woli w kraju poza mms
 #900272  autor: Jolerb
 15 gru 2016, 18:00
Ok. dziękuję :)
Jeszcze tylko pytanie odn. tego kodu do aktywacji:
Aktywuj: *222*29# w tym pakiecie - samo zasilenie za 29 zł nic nie daje, , po zasileniu muszę wklepać ten kod, żeby ten, konkretny pakiet został uruchomiony? Dobrze myślę?
I teraz jeszcze tak pomyślałam, jak o tym kodzie pisałam:
czy mogę np. jeden miesiąc uruchomić pakiet ten - za 29 zł, a na nast. miesiąc np niższy? za 19 zł? Czy tak się nie da? (uprzedzam pytania mojej mamy, zaraz do niej jadę i na bank bedzie pytać na wszystkie strony, jak to starszy człowiek, który się boi każdej zmiany).
Czy jeśli mama będzie miała uruchomiony ten pakiet za 29 zł, a np w którymś miesiącu zapomni doładować lub doładuje z opóźnieniem? Ma możliwość rozmów, czy telefon - wyjścia zostaną zablokowane?
 #900274  autor: Kryniczanin
 15 gru 2016, 18:06
Tak dokładnie. Jak nie wklepiesz kodu to płacisz gołe stawki cennikowe.

Możesz zmieniać co miesiąc pakiety

Jak nie doładuje - rozmowy zablokowane, jak doładuje a nie wklepie kodu to 29 pln starczy jej na 100 min.
 #900392  autor: Gregrin
 16 gru 2016, 12:37
Jolerb pisze:W ankiecie trzeba zaznaczyć termin przejścia.Jak to załatwić?
Nie wiem jak wygląda to w ankiecie ale powinno być pole z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jest to pełny okres rozliczeniowy (pewnie 30dni) + dni jakie pozostały do pierwszego dnia tego okresu. Jeśli chce się przenieść szybciej to można i wtedy w t-mob zapłaci się pewnie dodatkowo jeden rachunek czyli 25zl.
Jolerb pisze: sama co miesiąc muszę "zasilić" nr na tą kwotę? (np. na "bez limitu" na 29 zł?), czy są jeszcze jakieś dodatkowe koszty? Co to jest ten kod *222*29# do aktywacji? Czy to jakas dodatkowa opłata poza tym 29 zł?
W ofertach na kartę doładowuje się konto i płaci się za to z czego się skorzysta z tego konta. Te opcje na stronie virgin to pakiety (paczki usług -minut,sms itd.). Wklepuje się ten kod i jeśli mamy wystarczającą ilość pieniędzy na koncie to pobiera nam z niego określoną kwotę i od tego momentu korzystamy z pakietu przez 30dni.

Mnie zastanawia czy virgin to dobre rozwiązanie. Czego mama potrzebuje ? Ile dzwoni (średnio miesięcznie), czy dzwoni na stacjonarne i czy używa sms i internetu ? Jeśli trzeba tylko rozmów to może abonament za 15zl w lajtmobile https://lajtmobile.pl/oferta/telefon-na-abonament/1
Jeśli używa internetu, sms'ow to za 20zl jest premiummobile (brak stacjonarnych w tym abo). W obu przypadkach trzeba doliczyć ok 5zl jeśli chce się dostawać rachunek papierowy a umowy można zawrzeć na czas nieokreślony.

Generalnie jeśli to ma być definitywny koniec abonamentu to są tez oferty na kartę w których można znaleźć coś taniej. Np faktmobile (marka play) nolimit na komórki i stacjonarne kosztuje 19zl a gdy nie ma pakietu, minuta to tylko 15gr.

Edit: poprawiłem, nie wiem o czym myślałem ;)
Ostatnio zmieniony 16 gru 2016, 18:52 przez Gregrin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #900451  autor: negra
 16 gru 2016, 17:24
@Gregrin napisał ,,Generalnie jeśli to ma być definitywny koniec abonamentu to są tez oferty w których nie trzeba pilnować włączania pakietów (bo odnawiają się samodzielnie jeśli jest gotówka na koncie) co będzie pewnie wygodniejsze dla starszej osoby a kosztują podobnie albo w niektórych wariantach nawet taniej.,,
W V.M. jest odnawianie automatyczne .
 #900460  autor: Jolerb
 16 gru 2016, 18:09
Byłam dzisiaj z mamą w punkcie t-mobile.
Pani powiedziała, że w przypadku mamy, jak fakturę ma wystawianą 5-ego każdego miesiąca, czyli wniosek u nowego operatora musi wypełnić do tego dnia (tu załóżmy 5ty stycznia), i t-mobile ma 30 dni na "wypuszczenie" numeru. Jak to wyjdzie w praniu, postaram się napisać, na razie wygląda, że powinno pójść łatwo - wypełnić wniosek i czekać.
 #900461  autor: Jolerb
 16 gru 2016, 18:26
Gregrin pisze:
Mnie zastanawia czy virgin to dobre rozwiązanie. Czego mama potrzebuje ? Ile dzwoni (średnio miesięcznie), czy dzwoni na stacjonarne i czy używa sms i internetu ? Jeśli trzeba tylko rozmów to może abonament za 15zl w lajtmobile https://lajtmobile.pl/oferta/telefon-na-abonament/1
Jeśli używa internetu, sms'ow to za 20zl jest premiummobile (brak stacjonarnych w tym abo). W obu przypadkach trzeba doliczyć ok 5zl jeśli chce się dostawać rachunek papierowy a umowy można zawrzeć na czas nieokreślony.

Generalnie jeśli to ma być definitywny koniec abonamentu to są tez oferty w których nie trzeba pilnować włączania pakietów (bo odnawiają się samodzielnie jeśli jest gotówka na koncie) co będzie pewnie wygodniejsze dla starszej osoby a kosztują podobnie albo w niektórych wariantach nawet taniej.
Mama sms i neta nie używa wcale, nie te oczy już, ale tu trochę patrzę pod siebie, że może czasem jej buchnę kartę na jakiś wyjazd mój :) ?
Ile dzwoni? różnie, nie ma jakiejś jednej ilości. Ale ostatnie miesiące trochę nas kosztowały - oboje rodzice znaleźli się w szpitalach (różnych), każdy do każdego wydzwaniał itp. Ja mam swój jeden nr w virginie od paru lat (na smarcie z gps, awaryjny, jak sama gdzieś roweruję, 10 zł na rok ważny nr, a pewniej sie czuję sama w lasach), ojca (był na plus-ie) przeniosłam juz do Virgina, i jeśli teraz mama też sie przeniesie, to przynajmniej między sobą możemy się kontaktować bez strachu o finanse u nich. Ten pakiet 29 zł u mamy rozwiązałby sprawę. Mama ma sporo nr "swoich" znajomych, w podobnym wieku, którzy są na "stacjonarnych" itp. Jeśli to przejście doszło do skutku, to w takiej "taryfie" mogłabym zlikwidować im nr stacjonarny, którego i tak prawie dziś nie używają, a haracz się płaci, ale to "kiedyś tam".
Pożyjemy - zobaczymy, wszystko się może jeszcze mamie zmienić, w tym wieku ludzie inaczej myślą, co chwila może być zmiana, na razie jest na tak, na zmianę operatora, ale wcale się nie zdziwię, jak za 3 dni mi powie, że ona nie chce :)

Na razie wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc, sama jakos akurat tych wszystkich taryf itp "okazji" nie ogarniam :)
Buziaki Wam wszystkim :wink:
 #900467  autor: Gregrin
 16 gru 2016, 19:07
Jolerb pisze:Ten pakiet 29 zł u mamy rozwiązałby sprawę. Mama ma sporo nr "swoich" znajomych, w podobnym wieku, którzy są na "stacjonarnych" itp. Jeśli to przejście doszło do skutku, to w takiej "taryfie" mogłabym zlikwidować im nr stacjonarny, którego i tak prawie dziś nie używają, a haracz się płaci, ale to "kiedyś tam".
Jesli nie korzysta z netu i sms'ow to warto rozważyć pakiet za 19zl w faktmobile (nolimit kom + stac). Moim zdaniem szkoda płacić te 10zl więcej. Dodatkowo gdyby pakiet nie był włączony to podstawowa stawka to tylko 15gr a nie 29gr.
Ten abonament bezterminowy za 15zl to tez bardzo fajna opcja (promocja do 24grudnia). Koszt o 50% mniejszy a dzwonić tez można bez limitu do wszystkich.
Jeszcze jest opcja elastyczna. W njumobile za nolimit kom + stac zapłacisz 29zl ale jeśli zużyje się mniej (stawki po 19gr/min) to zapłaci się tylko to co się wydzwoniło.

PS. co do stacjonarnego to zawsze przeciwko likwidacji jest argument ze szkoda numeru który wszyscy znają. Jeśli w domu jest internet to polecam przenieść numer do jakiegoś operatora voip. Utrzymanie numeru to ok 1zl na miesiąc a sprzęt do tego potrzebny to ok 50-100zl jednorazowo.
 #900834  autor: pakierhakierxd
 20 gru 2016, 10:18
Ja bym raczej pomyślał dać coś dla mamy jak abonament że nic nie musi włączać :)
Ja chyba zmienilbym na abo w Nju :) ,tam chyba jest no limit do wszystkich za 29zl mc i nic nie trzeba wlaczac.

Pozdrawiam :)
 #901059  autor: sa
 21 gru 2016, 21:34
pakierhakierxd pisze:Ja bym raczej pomyślał dać coś dla mamy jak abonament że nic nie musi włączać :)
Ja chyba zmienilbym na abo w Nju :) ,tam chyba jest no limit do wszystkich za 29zl mc i nic nie trzeba wlaczac.
To lepszy fakt mobile za 19 zł masz pakiet no limit komórki i stacjonarne jako pakiet cykliczny tj raz włączysz a potem tylko pilnujesz by kasa była na koncie w określonym czasie bo samo się co m-c przedłuża prawie jak ab o tylko bez faktury.A teraz jest promocja od 21 grudnia 19zł na 62 dni.
 #902159  autor: HappyBoy
 29 gru 2016, 05:49
W Happycall.pl utrzymanie numer przez rok to 12 PLN.. lub IPCall...

Ewentualnie jeśli brak łącza internetowego to można przenieść numer do oferty Play Domowy i płacić ~10 PLN/miesiąc (dla abonentów koszt utrzymania numeru to 1PLN/miesiąc - No limit ~19PLN/miesiąc).
SIM z numerem stacjonarnym wrzucić do jakiejś komórki (rozwiązanie tańsze jeśli osoba starsza jest obeznana z komórką) bądź bramki GSM (rozwiązanie droższe - osoba starsza może korzystać z dotychczasowego aparatu stacjonarnego).
Można również ustawić przekierowanie połączeń np. gdy nikt nie odbiera telefonu stacjonarnego to połączenie zostanie przekierowana na np numer komórkowy taty lub mamy (BEZPŁATNIE - jeśli numer będzie w Virgin)
 #902163  autor: macc
 29 gru 2016, 07:15
HappyBoy pisze:W Happycall.pl utrzymanie numer przez rok to 12 PLN.. lub IPCall...
w halonet 1zł rocznie