Gregrin pisze:
Mnie zastanawia czy virgin to dobre rozwiązanie. Czego mama potrzebuje ? Ile dzwoni (średnio miesięcznie), czy dzwoni na stacjonarne i czy używa sms i internetu ? Jeśli trzeba tylko rozmów to może abonament za 15zl w lajtmobile
https://lajtmobile.pl/oferta/telefon-na-abonament/1
Jeśli używa internetu, sms'ow to za 20zl jest premiummobile (brak stacjonarnych w tym abo). W obu przypadkach trzeba doliczyć ok 5zl jeśli chce się dostawać rachunek papierowy a umowy można zawrzeć na czas nieokreślony.
Generalnie jeśli to ma być definitywny koniec abonamentu to są tez oferty w których nie trzeba pilnować włączania pakietów (bo odnawiają się samodzielnie jeśli jest gotówka na koncie) co będzie pewnie wygodniejsze dla starszej osoby a kosztują podobnie albo w niektórych wariantach nawet taniej.
Mama sms i neta nie używa wcale, nie te oczy już, ale tu trochę patrzę pod siebie, że może czasem jej buchnę kartę na jakiś wyjazd mój

?
Ile dzwoni? różnie, nie ma jakiejś jednej ilości. Ale ostatnie miesiące trochę nas kosztowały - oboje rodzice znaleźli się w szpitalach (różnych), każdy do każdego wydzwaniał itp. Ja mam swój jeden nr w virginie od paru lat (na smarcie z gps, awaryjny, jak sama gdzieś roweruję, 10 zł na rok ważny nr, a pewniej sie czuję sama w lasach), ojca (był na plus-ie) przeniosłam juz do Virgina, i jeśli teraz mama też sie przeniesie, to przynajmniej między sobą możemy się kontaktować bez strachu o finanse u nich. Ten pakiet 29 zł u mamy rozwiązałby sprawę. Mama ma sporo nr "swoich" znajomych, w podobnym wieku, którzy są na "stacjonarnych" itp. Jeśli to przejście doszło do skutku, to w takiej "taryfie" mogłabym zlikwidować im nr stacjonarny, którego i tak prawie dziś nie używają, a haracz się płaci, ale to "kiedyś tam".
Pożyjemy - zobaczymy, wszystko się może jeszcze mamie zmienić, w tym wieku ludzie inaczej myślą, co chwila może być zmiana, na razie jest na tak, na zmianę operatora, ale wcale się nie zdziwię, jak za 3 dni mi powie, że ona nie chce
Na razie wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc, sama jakos akurat tych wszystkich taryf itp "okazji" nie ogarniam

Buziaki Wam wszystkim