Pawel1945 pisze:U nas(chyba?) często interet mobilny jest substytutem internetu kablowego, co niestety wynika z niedofinansowania w infrastrukturę światłowodową
Wydaje mi się, że 80% ludzi podpisuje umowę uważając, że bierze normalny internet stacjonarny i nie zdaje sobie sprawy z limitów i ograniczeń technologicznych. Marketing robi swoje. Jest też dobra strona tego wszystkiego - nie widziałem, żeby gdziekolwiek na świecie internet mobilny był tak tani a pakiety tak duże jak u nas.
W swoim otoczeniu, na bardzo wiele osób posiadających internet mobilny, znam tylko jedną, która jest zadowolona i w pełni świadomie zrezygnowała z neostrady 1mb/s na rzecz LTE od T-Mobile. Reszta albo chce wrócić na kabel albo czeka (w nieskończoność) na jego dociągnięcie.
Wracając do tematu - lepsze pewne 3mb/s od innego operatora niż kilobity na sieci macierzystej. Mam taką kartę do testów i w weekendy prędkość jest tak niska, że dziwię się, jak ludzie z tego korzystają. Żeby nie być stronniczym dodam, że zdarzały się anomalie, gdzie Orange ledwo dochodził do 1mb/s a Play spokojnie przekraczał 9mb/s (poza miastem).