• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 6 z 33
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 33
 #899976  autor: bobix
 14 gru 2016, 09:45
Ale w mojej opinii tam są takie wypociny, że w połowie przestałem czytać...
To Klient decyduje nogami czy taka jakość mu odpowiada. Jeśli nie to może przenieść się do innej sieci przy najbliższej okazji.
Najlepiej jakby portal telekomunikacyjny zadał jedno konkretne pytanie i dostał odpowiedź.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 #899977  autor: Kryniczanin
 14 gru 2016, 09:47
A teraz Play i Networks na huawei jadą.
Networs to mix Huawei i NSM z ciągłymi problemami. Plus to Nokia, Ericsson spółki Grupy to Huawei z tego co kojarzę.
 #899981  autor: habish
 14 gru 2016, 10:10
Kryniczanin pisze:Powodzenia. Zobaczysz jak to działa...Roaming w Plusie na pewno Ci się spodoba :mrgreen:
Jaki roaming?

W Plusie jak i w całej grupie jest Ericsson ( 3 i 4 strefa) oraz NSN ( 1 i 2 strefa).
 #899982  autor: Kryniczanin
 14 gru 2016, 10:15
Patryk

Tak roaming karty A2 działają w Plusie jak w roamingu. Stąd brak HD Voice choćby.
Wiemy już, że zamawiając nowy numer od operatora a2mobile dostajemy numer z puli CenterNetu. Powiązanie idzie jednak znacznie dalej i głębiej: operatorem domowym karty jest sieć o kodzie 260-15. Oznacza to, że a2mobile działa w całości na systemie rozliczeniowym i własnych systemach operatorskich (HLR) CenterNetu – tych, które obsługują ofertę wRodzinie. Z tego też wynikają różne ograniczenia, o których napiszę jeszcze dalej.
http://jdtech.pl/2016/09/a2mobile-w-pra ... glada.html
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 10:20 przez Kryniczanin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #899985  autor: patrix-83
 14 gru 2016, 10:18
Kryniczanin pisze:Budowa sieci tanim kosztem?

Play ma jakieś ekstra promocje czy co?

Play (260-06) w całości jest zbudowany przez jednego dostawcę - to olbrzymia zaleta i potężna przewaga nad konkurencją gdzie mamy miks producencki.
Mój jeden numer abonamentowy Play już jest w trakcie przenoszenia do a2mobile
Powodzenia. Zobaczysz jak to działa...Roaming w Plusie na pewno Ci się spodoba :mrgreen:
Wypróbowałem sobie a2mobile na innym numerze i jak na razie spisywało się to dobrze i bezproblemowo a dalej zobaczymy jak to będzie.

Nie mówię że Play ma jakieś promocje na sprzęt do budowy sieci bo musiałbym być hipokrytą ale to co wyprawia z tym ciągłym grzebaniem w ustawieniach sieci ostatnio i z utrudnianiem włączenia roamingu krajowego ORANGE w Red Bull Mobile jest trochę irytujące już. Do wszystkiego trzeba dodać bardzo niski poziom obsługi klienta *500 i całość powoli zaczyna spadać w dół.

Nie chcę robić offtopicu ale kończąc to na razie moje 2 numery mix w tym jeden nr główny mix pozostanie w Play ale jeśli nadal będą takie rzeczy występować jak w opisywanym tu wątku to zastanowię się nad pożegnaniem ich. Z nr abonamentowym ich żegnam, nie będę tolerował przycinania prędkości jaka się obecnie teraz odbywa!
 #899998  autor: areksz
 14 gru 2016, 11:31
xander21 pisze:Tylko kto niby według was odejdzie? użytkownicy tego portalu? Przeciętny Kowalski nawet nic nie zauważył. Byleby mu FB, przeglądarka i inne aplikacje chodziły. Nikt się w speedtesta nie bawi.
Działa coś takiego jak opinia "fachowca" w rodzinie. Ewentualnie poczta pantoflowa.
Nawet ten co się nie interesuję zauważy , że coś jest nie halo.
Nie tak szybko jak czytelnik Telepolis.pl , ale za jakiś czas zauważy , że jest oszukiwany.

Taka spekulacja:
A może to przymiarka do tego jak ma działać Play od 2017 na jednej sieci roamingowej np. Plusie z tego powodu zmiana szybkości?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 11:59 przez areksz, łącznie zmieniany 1 raz.
 #900000  autor: Kryniczanin
 14 gru 2016, 11:43
Kryniczanin: A Tobie nadal w roamingu nie przycięli prędkości? :)
Przycięli do 2mb/0,512 bo 160gb na LTE zużyłem i ten lejek też przeszedł na roaming.

Dzisiaj w nocy mi się odnowi i zobaczę czy po odnowieniu będę miał dalej luz czy lejek w wersji 3/1.
Wypróbowałem sobie a2mobile na innym numerze i jak na razie spisywało się to dobrze i bezproblemowo a dalej zobaczymy jak to będzie.
W Muszynie w centrum nie ma U900 Aero 2 co robiła karta A2M? Zalogowała się do U2100 Plusa czy GSM 900? Nic z tych rzeczy kilkaset metrów od stacji był brak zasięgu.
 #900051  autor: Kryniczanin
 14 gru 2016, 14:52
wszystko działa jak na macierzystej,
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Np. HD Voice, MMS :mrgreen:
A2 mobile działa jak abo w plusie- sprawdzane.
Abo w plusie bez Konferencji i Oczekiwania. To chyba jakaś limitowana wersja
 #900063  autor: Kryniczanin
 14 gru 2016, 15:27
Patryk7588
Przecież a2 działa na innej platformie bilingowej niż Plus i to właśnie stąd brak tych usług.
Trzeba Was uświadamiać

Bo w przeciwnym wypadku można przeczytać takie herezje
A2 mobile działa jak abo w plusie- sprawdzane.
A co do Play ja obstawiam awarię która cudownie 1 stycznia zniknie :mrgreen:

Miliony prepaidowców dostały po 10gb za rejestrację. Play nie był w stanie przewidzieć takich wydatków na neta i na koniec roku pewnie jest krucho z ilością daty wykupionej.
 #900066  autor: habish
 14 gru 2016, 15:48
Kryniczanin pisze:Patryk7588
Przecież a2 działa na innej platformie bilingowej niż Plus i to właśnie stąd brak tych usług.
Trzeba Was uświadamiać

Bo w przeciwnym wypadku można przeczytać takie herezje
Działa na platformie Centernetu, sam głosisz herezje.
Naczytałeś się głupot i teraz je powielasz.
Rozmowę na temat a2 kontynuuj tutaj: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... &start=225
 #900071  autor: patrix-83
 14 gru 2016, 16:17
Sprawą Play poruszaną tu wątku zajmie sie UKE i UOKiK i bardzo dobrze:
http://gsm.biz.pl/2016/12/14/klientow-s ... ac-zawsze/

Dosyć tego oszukiwania klientòw a Rzecznik Play nadal milczy.
Nawet ja juz P4 przestalem bronic wiec KRYNICZANIN ochlon troche bo widzisz ze cos ewidentnie nie jest tak jak ma byc a siec dawno nie jest juz prokliencka.
 #900072  autor: Kryniczanin
 14 gru 2016, 16:27
patrix-83

A czy ja mówię, że wszystko jest ok? Oczywiście, źle się dzieje w Play, tylko idąc do a2m wybierasz jeszcze gorzej. Pomyśl o jakieś alternatywie na poziomie np. Lajt Mobile a nie o takiej która jest dużo gorsza niż masz teraz a a2m jest katastrofą.
 #900083  autor: Pawel1945
 14 gru 2016, 17:50
Ciekawi mnie jedna rzecz, co generuje największy ruch w sieciach mobilnych(smartfony?), czy jest jakieś zestawienie?.U nas(chyba?) często interet mobilny jest substytutem internetu kablowego, co niestety wynika z niedofinansowania w infrastrukturę światłowodową i powoduje dodatkowo zachanie...Jeżeli się mylę to proszę o korektę :D .
  • Strona 6 z 33
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 33
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6