• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #897458  autor: jarekt
 27 lis 2016, 10:51
@shimatta2 zapomniałem napisać (wszyscy zainteresowani to wiedzą ale ty pewnie nie), że te maksymalnie 15zł miesięcznie na "utrzymanie" usługi "Darmowy Internet LTE" (DIL) NIE JEST w żaden sposób zużywane - pozostaje na koncie do Twojej dyspozycji na co tylko chcesz.
Możesz je wykorzystać na dowolne usługi/pakiet/rozmowy/itd. w RBM/Play.

Po prostu ten DIL jest bezpłatny ale musisz ładować konto co 100dni kwotą 50zł (którą możesz wykorzystać na co chcesz) czyli średnio 15zł na miesiąc - aby spełnić kilka regulaminowych warunków tej darmowości:
1) na koncie musisz mieć saldo 30zł w momencie uruchamiania usługi DIL;
2) na koncie musisz mieć aktywny jakiś pakiet MB podczas działania DIL (jeśli nie masz to net działa ale jest spowolniony do 32kb/s);
3) oczywiście musisz mieć ważne konto;
4) i mieć urządzenie LTE i być w zasięgu LTE.

I dzięki doładowaniu za 50zł spełniasz automatycznie 3 pierwsze warunki bo za to doładowanie otrzymasz 100 dni ważności konta, otrzymasz dodatkowy pakiet 2GB ważny 100dni no i te bazowe 50zł które możesz wykorzystać na co chcesz.

Oczywiście jeśli zużyjesz tyle kasy z konta, że będzie mniej niż 30zł to tej usługi DIL nie włączysz na kolejny miesiąc (włącza się ją co 30 dni) - musisz wtedy uzupełnić konto do przynajmniej poziomu 30zł i dopiero aktywować DIL.

Jeśli usługę DIL już włączysz i się aktywuje na kolejny miesiąc (zapali się na zielono w Play24) to możesz konto już wyczyścić nawet do 0 jeśli masz takie potrzeby. Wtedy tylko za miesiąc najpóźniej musisz znowu mieć saldo minimum 30zł podczas aktywowania usługi.

Jeśli będziesz mało dzwonić/SMSować poza Play to te 50zł na 100 dni będzie Ci zostawało i po roku uzbiera Ci się prawie 200zł. Ale zawsze możesz przejść do innej taryfy Play/RBM/Fakt (na chwilę czy na zawsze) np. "Formuły Play na Kartę" i te pieniążki zużyć - znowu na co tylko chcesz. Np. na jakiś nolimit bo może akurat będziesz mniej netu potrzebować a więcej dzwonić poza sieć.

Jest to rozwiązanie dość elastyczne. Ale głównie mi chodziło o to abyś sobie to po prostu przetestowała zanim się gdzieś wyniesiesz. No i myślałem, że potrzebujesz kilkudziesięciu GB więc pomyślałem o tej ofercie.

Tego DILa to w Polsce wszyscy (a przynajmniej większość) wykorzystują głównie jako podstawowy internet w domu (zamiast stacjonarnego/kablowego/neostrady/itp.) i go ewentualnie dodatkowo udostępniają poprzez WiFi (w lapku/fonie/stacjonarce) całej rodzinie (innym kompom/fonom/lapkom/tabletom/konsolom/tv/itd). Nie ma nic tańszego bo 0zł na miesiąc nic nie przebije.

Oczywiście podstawa to zasięg LTE Play no i jakieś jedno urządzenie z LTE (telefon, modem itp.).

Tak jak pisałem wcześniej można zrobić doładowanie mniejsze - 4zł miesięcznie średnio - ale akurat w tym rozwiązaniu te pieniążki są zużywane na opłacenie pakietu co miesiąc i jest tylko jedno doładowanie 50zł na rok. Jeśli potrzebujesz więcej dzwonić poza Play to prostu musisz sobie odpowiednio więcej doładować (nie ma skarbonki na koncie więc nie ma za co dzwonić poza sieć). No i trzeba przenieść numer z innej sieci do RBM7MNP (a potem do RBM5) co jest czasami (albo często) trudne lub nawet bardzo trudne ale można też kupić gotowca.

Nie wiem czy coś z tego zrozumiałaś, próbowałem :)
 #897480  autor: -Gosc-
 27 lis 2016, 13:05
shimatta2 pisze:
-Gosc- pisze:

Mieszkam na codzień w dużym mieście, a wyjeżdżając poza miasto telefon lezy w samochodzie/torbie/kieszeni "w razie czego", nie korzystam w ogole, więc akurat ten argument z zasięgiem do mnie nie przemawia :)
To spoko, w takim razie myślę że Orange z ofnk będzie najlepszym wyborem, nie podałaś tylko ile to jest dla ciebie "dużo internetu":-) i jakie koszty miesięczne cię interesują:-)
miesięcznie myślę tak o kwocie 20-30zł/msc, wiadomo, że im mniej tym lepiej. A jesli chodzi o internet to zużywam średnio 5GB miesiecznie i zaczyna mi być troszkę mało, także troche ponad ten limit, myślę, że 6-7GB będzie optymalnie.[/quote]

No kochana pani :lol: 6-7GB zużycia miesięcznego zalicza się do kategorii "mało". Tak więc bierzesz Orange (sieć infrastrukturalna w przeciwieństwie do takiego plaja sieci-wydmuszki) ładujesz konto za 25zł lub lepiej za 30zł i dostajesz 10GB, ustawiasz RWK i te GB masz ważne tak jak konto czyli rok. Po wykorzystaniu 10GB kupujesz za 30zł pakiet 30GB na miesiąc, zużywasz ile potrzebujesz reszta oczywiście przepada, doładowujesz znowu za 30zł i znów ten sam cykl, najpierw darmowe 10GB zużywasz potem kupujesz 30GB/30zł/30dni. Sumarycznie wychodzi 40GB na dwa miesiące (lub dłużej jeżeli pierwsze 10GB zużyjesz wolniej) za 30zł a więc koszt miesięczny utrzymania tego interesu dla ciebie wyniesie 15zł przy średniej paczce danych 20GB.
 #897487  autor: odkrywca1
 27 lis 2016, 13:48
Ja mogę polecić Ci VirginMobile działa to na sieci play
pakiet #BEZLIMITU za 29 złotych
w nim masz bez limitu rozmowy i smsy (MMS płatne 25gr) oraz masz tam 8GB internetu co miesiąc

jest to otyle korzystne bo wspomniałaś, że znajomi rodzina jest w Play a dzięki temu będą mieli do ciebie stan darmowy
 #897489  autor: jarekt
 27 lis 2016, 14:09
@shimatta2 mam jeszcze jedną propozycję dla Ciebie (załatwisz ją również bez wychodzenia z domu) być może nawet lepszą i/lub tańszą (ocenisz sobie sama, ja Ci podam jak ja to widzę) ale trochę nie mam teraz czasu, może wieczorkiem Ci napiszę - muszę zebrać wszystko do kupy, policzyć, podsumować i ubrać w słowa.

---edit---
@shimatta2 napisz mi jeszcze ile masz złotówek promocyjnych i ile na koncie głównym (mniej więcej, może być na PW jak nie chcesz publicznie tego ujawniać)- skoro jesteś od 2013 roku (załóżmy od czerwca) to powinnaś dostać za staż 300zł (100+200). Po prostu muszę wiedzieć ile Ci z tego zostało (jeśli w ogóle o te złotówki "dbałaś" i Ci nie przepadły).
 #897495  autor: Gregrin
 27 lis 2016, 14:37
shimatta2 pisze:numer zarejestrowany juz w 2013r, ale bonusy odebrane niedawno :)
Jaka taryfa ??
shimatta2 pisze:miesięcznie myślę tak o kwocie 20-30zł/msc, wiadomo, że im mniej tym lepiej. A jesli chodzi o internet to zużywam średnio 5GB miesiecznie i zaczyna mi być troszkę mało, także troche ponad ten limit, myślę, że 6-7GB będzie optymalnie.
RBM z DIL jest fajne (jak ktoś ma cały czas dostęp do LTE) ale przejście do tej taryfy jest chyba w dalszym ciągu bardzo kłopotliwe. Nie wiem czy nie prościej byłoby "doładować" sobie internetu z promocji fanty (8GB za 3,20 widzę na allegro ale pod koniec promocji pewnie będzie taniej) na zapas + włączyć jakiś pakiet cykliczny o którym pisał Blank. Net będzie się kumulował a w razie czego można włączyć pakiet nolimitu (w taryfie formula) za 25zl z 6GB i tez się skumuluje.
 #897498  autor: jarekt
 27 lis 2016, 14:43
No własnie coś takiego kombinowanego z kodami z fanty/coli chcę jej podać na tacy z kosztami tylko muszę wiedzieć ile ma kasy na głównym i promocyjnym, a taryfę ma PnK jeśli nie zmieniła.

Do RBM5 (który ma DILa) można łatwiutko przejść z Play/RBM ale do RBM5 z konkretnie RBM7MNP jest trudno przejść bo po prostu do RBM7MNP jest trudno się dostać.
 #897503  autor: shimatta2
 27 lis 2016, 15:39
jarekt pisze:@shimatta2 mam jeszcze jedną propozycję dla Ciebie (załatwisz ją również bez wychodzenia z domu) być może nawet lepszą i/lub tańszą (ocenisz sobie sama, ja Ci podam jak ja to widzę) ale trochę nie mam teraz czasu, może wieczorkiem Ci napiszę - muszę zebrać wszystko do kupy, policzyć, podsumować i ubrać w słowa.

---edit---
@shimatta2 napisz mi jeszcze ile masz złotówek promocyjnych i ile na koncie głównym (mniej więcej, może być na PW jak nie chcesz publicznie tego ujawniać)- skoro jesteś od 2013 roku (załóżmy od czerwca) to powinnaś dostać za staż 300zł (100+200). Po prostu muszę wiedzieć ile Ci z tego zostało (jeśli w ogóle o te złotówki "dbałaś" i Ci nie przepadły).

Niestety o złotówki nie dbałam, bo odebrałam bonus zanim zaczęłam przeglądać forum telepolis :D w tym momencie na koncie głównym mam około 5zł, na promocyjnym niestety nic.