• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #895941  autor: Kryniczanin
 17 lis 2016, 10:09
Podsumowując oferta dla garstki abonentów. WoLTE to w normie jeśli chodzi o sprzęt jeśli chodzi o taryfy i dostęp to kompromitacja, jeśli chodzi o WoWIFI to totalna kompromitacja ilość sprzętu T-Mobile kontra - Play ma 9 sztuk.
 #895943  autor: Mixiorek
 17 lis 2016, 10:12
Oferują HO VoWiFi<->4G, też kompromitacja?
W końcu może WiFi zawita do Pendolino i wtedy rozmowa będzie w pełnym komforcie przez VoWiFi bo sygnał 4G/3G/2G jest bardzo skutecznie tłumiony przez pudło. Moim zdaniem pełen wypas. Wyjdziesz z pociągu i masz HO do 4G. W Play masz koniec rozmowy.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #895945  autor: p2225
 17 lis 2016, 10:14
O ile będzie wystarczająca przepustowość tego WiFi, a z tym to różnie.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #895948  autor: Kryniczanin
 17 lis 2016, 10:21
Oferują HO VoWiFi<->4G, też kompromitacja?
Ja przecież mówię o ilości sprzętu. Play nie ma HO VoWIFI <> 4G, za to można z niego korzystać w dość znacznym zakresie.

Przypominają mi się czasy wprowadzania GPRS i obsługi przez jakąś tam odmianę Timeporta. Miałem ją!
 #895949  autor: myk6414
 17 lis 2016, 10:26
Mixiorek pisze:Nie sądzę by jakikolwiek operator na świecie tak zrobił. 9 miesięcy zajęło Orange dopięcie szczegółów tylko z VoLTE z Samsungiem przy dwóch modelach S7 i S7 EDGE.
niemiecki Telekom.de (czyli ichni T-Mobile). VoLTE i VoWiFi (u nich znany jako WLAN Call) jest dostępny zarówno dla iPhonów jak i innych telefonów brandowanych.

I usługi są dostępne dla wszystkich taryf które sa na rynku od 2009 roku....

EDIT (czyli tam tez nie jest tak różowo):

Android:

Derzeit unterstützen das Samsung S6 sowie das Samsung S6 edge WLAN Call. Weitere Smartphones folgen. Gut zu wissen: WLAN-Call steht Ihnen nur mit Telekom Firmware zur Verfügung.

iOS:
WLAN Call ist mit iOS 10 nutzbar. Das Betriebssystem ist auf dem iPhone 7 und iPhone 7 Plus vorinstalliert. Laut Angaben des Herstellers kann ein Update auf iOS 10 auf folgenden Geräten durchgeführt werden: iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 6 Plus und iPhone SE.

Zur Nutzung von WLAN Call benötigen Sie einen VoLTE-fähigen Mobilfunkvertrag mit aktiver, kostenfreier Zubuchoption "VoLTE und WLAN Call".
 #895951  autor: Mixiorek
 17 lis 2016, 10:30
myk6414 pisze:niemiecki Telekom.de (czyli ichni T-Mobile). VoLTE i VoWiFi (u nich znany jako WLAN Call) jest dostępny zarówno dla iPhonów jak i innych telefonów brandowanych.
Dla wszystkich telefonów które mają w ofercie?
iPhony to jest inna para kaloszy. Trzeba iść do Cupertino na kolanach, ustawić się w długiej kolejce i liczyć na łaskę.
I usługi są dostępne dla wszystkich taryf które sa na rynku od 2009 roku....
A to już jest "folklor" naszego TMobile, które ma w DNA by robić tego rodzaju rzeczy jak np: LTE tylko w niektórych taryfach.

#895952  autor: kozien70
 17 lis 2016, 10:32
Mixiorek pisze:Rozpoczęcie komercjalizacji nowych technologii oznacza, że będą ona sukcesywnie udostępniane kolejnym klientom. Jako pierwsi mogą z niej skorzystać głównie abonenci indywidualni.
Hahaha, wiedziałem, że tak będzie. Nie mogą jak inni udostepnić tego po prostu wszystkim, tylko znów kombinują. Nie zdziwiłbym się, gdyby klientom biznesowym dali VoLTE i VoWiFi dopiero po podpisaniu nowej umowy/przejściu na nową taryfę - tak jak mieliśmy z LTE. Typowa syfiasta zagrywka T-bombaja.
 #895954  autor: myk6414
 17 lis 2016, 10:47
Mixiorek pisze:Dla wszystkich telefonów które mają w ofercie?
już się poprawiłem
Mixiorek pisze:iPhony to jest inna para kaloszy. Trzeba iść do Cupertino na kolanach, ustawić się w długiej kolejce i liczyć na łaskę.
Możze Play i Plus... ale T-M i Orange wątpię...
 #895955  autor: myk6414
 17 lis 2016, 10:49
kozien70 pisze:Hahaha, wiedziałem, że tak będzie. Nie mogą jak inni udostepnić tego po prostu wszystkim, tylko znów kombinują. Nie zdziwiłbym się, gdyby klientom biznesowym dali VoLTE i VoWiFi dopiero po podpisaniu nowej umowy/przejściu na nową taryfę - tak jak mieliśmy z LTE. Typowa syfiasta zagrywka T-bombaja.
Tak będzie... LTE w T-M mamy w firmie od ok. roku dopiero - jak się stare taryfy skończyły. A najlepsze w tym jest to, że nie umieją nam LTE w roamingu włączyć...
 #895957  autor: Mixiorek
 17 lis 2016, 11:05
myk6414 pisze:Możze Play i Plus... ale T-M i Orange wątpię...
Plus? Plus nie ma tam wstępu.
Z tego co słyszałem to w przypadku Apple korpo nie korpo, duży, mały nie robi na nich wrażenia. Wiesz, jeżeli masz kilka mld $ w gotówce do wydania to co Ci po drobnych żuczkach? I tak będą czekać w kolejce. A czy poczekają miesiąc, czy trzy? Poczekają.
myk6414 pisze:Tak będzie... LTE w T-M mamy w firmie od ok. roku dopiero - jak się stare taryfy skończyły. A najlepsze w tym jest to, że nie umieją nam LTE w roamingu włączyć...
Proszę Was nie piszcie mi takich historii bo mnie trząsa jak to czytam. Jeżeli można to kopnąć ich w dupę i przenieść wszystkie numery. O ile korpo/ polityka/ standardy/ tarot/ szklana kula pozwoli.
Nadal czasem myślę, że TMobile obok Orange to rozsądny wybór dla biznesu ale jak czytam Wasze komentarze to jestem szybko i twardo sprowadzany na ziemię.

#895958  autor: bed
 17 lis 2016, 11:08
Swoją drogą to ciekawi mnie dlaczego HO jest tylko z WiFi do LTE, a nie WiFi do 3G? Jak gdzieś nie ma LTE, a skończy się WiFi to rozumiem, że zerwie rozmowę?

Swoją drogą to ciekawe, że TM ma ten HO czy MMS-y w WifiCaling a Play nie (poza tym dlaczego nie ma VoLTE?). Co pozwoliło TM tak zrobić, a Play przeszkodziło?
 #895971  autor: myk6414
 17 lis 2016, 11:34
"
Proszę Was nie piszcie mi takich historii bo mnie trząsa jak to czytam. Jeżeli można to kopnąć ich w dupę i przenieść wszystkie numery. O ile korpo/ polityka/ standardy/ tarot/ szklana kula pozwoli.
Nadal czasem myślę, że TMobile obok Orange to rozsądny wybór dla biznesu ale jak czytam Wasze komentarze to jestem szybko i twardo sprowadzany na ziemię.
niestety tak to wygląda w T-M.. co ciekawe za każdym razem jak jestem za granicą i zgłaszam u osób odpowiedzialnych za telefony że mam problemy - w odpowiedzi dostajemy info że akurat jest awaria ;) taki ten T-M dowcipny

Niestety korpo/ polityka/ standardy/ tarot/ szklana kula nie pozwala zmienić operatora.
 #895977  autor: ERA_GSM
 17 lis 2016, 12:14
po pierwsze VoWiFi na roamingu jest tylko usługą promocyjną która kończy się 30.06.17 a czy będzie za free dalej?

no właśnie za free? nie koniecznie proszę przeczytać 5 punkt regulaminu:

"4. Opłaty za połączenia głosowe oraz wysyłanie wiadomości SMS i MMS realizowane w VoWiFi za granicą na polskie numery telefonów, będą
naliczane w wysokości zgodnej z posiadanym przez Abonenta Cennikiem taryfy lub Warunkami Oferty Promocyjnej dla danej taryfy, w taki
sposób jak opłaty za korzystanie z powyższych usług na terenie Polski.

5. Opłaty za połączenia głosowe oraz wysyłanie wiadomości SMS i MMS realizowane w VoWiFi za granicą na zagraniczne numery telefonów,
będą naliczane w wysokości zgodnej z posiadanym przez Abonenta Cennikiem taryfy lub Warunkami Oferty Promocyjnej dla danej taryfy
jak za połączenia, SMS i MMS międzynarodowe"

no jeszcze ten punkt 9ty :)

"9. Po zakończeniu trwania niniejszej Oferty Operator zastrzega sobie prawo do ograniczenia świadczenia technologii VoWiFi jedynie do
terytorium Polski lub świadczenia technologii VoWiFi za granicą za dodatkową opłatą, na zasadach określonych w innych warunkach oferty
promocyjnej."
 #895983  autor: Wosiu96
 17 lis 2016, 12:54
Z tego co wiem VoLTE w Orange działa na wszystkich taryfach? Podbno tmobile do końca q1 2017 ma wdrożyć obie technologie na wszystkich taryfach.
Powracając do T-Mobile obserwuję tego operatora i wnioski mam tylko jedne. Ten operator chyba zapomniał, że Play wszedł kilka lat temu i miał tańsze oferty oraz usługi, które w play są darmowe (nie wszystkie). Taki Play VoWiFi udostępnia za darmo a oczywiście t-mobile pewnie za pół roku będzie chciał 5 zł za tą technologię. Orange udostępnił VoLTE i jest dostępna na wszystkich taryfach i nic nie kosztuje. T-Mobile zachowuje się tak jakby zatrzymał się 5 lat temu i miał usługi premium typu VoLTE, VoWiFi oraz dostęp do samego LTE jako jedyny w kraju.
 #896014  autor: WellDone
 17 lis 2016, 17:15
@era

Dzwoniąc z wifi dzwonisz jak z kraju, dlatego będąc czy to w roamingu czy kraju, ale przez wifi płacisz za międzynarodowe zgodnie z cennikiem. To chyba normalne, nie?
 #896020  autor: myk6414
 17 lis 2016, 17:27
a jak masz taryfę no limit?
a tak przy okazji - 30.06.17 to nie jest data ostatecznego wyłączenia roamingu?
 #896022  autor: Kryniczanin
 17 lis 2016, 17:35
To chyba normalne, nie?
No właśnie nie bardzo. Dzwoniąc z WIFI będąc np. w Madrycie na numer Hiszpański płacisz chore ceny międzynarodowe z Polski zamiast Eurotaryfę czerwonego kołchozu.
 #896027  autor: WellDone
 17 lis 2016, 18:09
A skąd ma siec wiedzieć ze jesteś w roamingu? Wifi to wifi. Zasada jest taka ze połączenia taryfikowane są jak w kraju i jak sie to nie opłaca w roamingu to trzeba wyłącz na np połączenia międzynarodowe a do polski włączać.
 #896029  autor: mkol
 17 lis 2016, 18:12
bed pisze:Swoją drogą to ciekawi mnie dlaczego HO jest tylko z WiFi do LTE, a nie WiFi do 3G?
Od strony technicznej VoLTE i VoWiFi są prawie tym samym, a rozmowy głosowe w 3G różnią się od jednego i drugiego prawie wszystkim.
 #896030  autor: ja.michal
 17 lis 2016, 18:14
@Kryniczanin, ale te chore ceny z PL do UE to norma u każdego operatora w naszym kraju. W najlepszej sytuacji są osoby mieszkające przy granicy i łapiące zasięg innych sieci UE - wybierają sieć np. DE, dzwonią do UK i po rozmowie znów wracają do sieci PL. W innych krajach UE jest podobna sytuacja i dopiero teraz ta cała masa urzędników UE zaczyna to dostrzegać.

@WellDone, w sumie to może wiedzieć po MCC i MNC sieci, do której telefon jest lub był niedawno zalogowany. Prawda jest taka, że nie wiemy jak jest skonstruowane oprogramowanie i co ono tam sobie za dane wysyła do operatora zestawiając usługę.

Ktoś pytał o handover VoLTE<>VoWiFi, a problem z 3G<>VoWiFi. Tutaj chyba jest problem natury rodzaju technologii wymiany głosu. VoWiFi i VoLTE to transmisja pakietowa i będąc w zasięgu WiFi telefon cały czas może odpytywać LTE. Widocznie łatwiej to wdrożyć jak wszystko idzie po IP. Szczególnie, że trochę zabawy, jak widać, było i jest z VoLTE<>3G.

EDIT
@mkol, no właśnie. ;)