• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #894947  autor: Xy
 10 lis 2016, 08:26
Hej,
Nigdy nie robiłem pełnej kopii zapasowej telefonu, a z powodu usterki wyświetlacza chyba muszę oddać telefon do serwisu... I mam do was pytanie. Jak wykonać kopię zapasową? Czy ktoś pomoże i opisze krok po kroku jak ją wykonać? Jak rozumiem, po ewentualnej naprawie otrzymam telefon w takim stanie w jakim wyjąłem go rok temu z pudełka. Chciałbym aby owa kopia pozwoliła mi na szybkie i proste przywrócenie takich rzeczy jak:

- zainstalowane aplikacje wraz z zawartymi w nich danymi
- tapeta
- wszystkie wiadomości
- książka telefoniczna i połączenia
- personalizacja (jasność ekranu, motyw, głośność, ustawienia Wi-Fi, aparatu, budzika, itp.)
- liczę, że nie wrzuci mi z powrotem śmieć-aplikacji od Play

Oczywiście takie rzeczy jak muzyka czy zdjęcia nie są konieczne gdyż te mogę sobie wrzucić sam z komputera i nie muszą być wrzucone w kopię zapasową.
Można taki zabieg wykonać szybko i być pewnym, że nic mi nie zginie? I czy oddając telefon do serwisu na gwarancji wylogować się ze swojego konta Google czy nie ma takiej potrzeby?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #895422  autor: LeszczT
 14 lis 2016, 12:50
Przede wszystkim - czy działa Ci wyświetlacz? Jeżeli tak to możesz zainstalować dodatkowe oprogramowanie, które taki backup Ci wykona.
Druga rzecz - konto Google zapisuje u siebie ustawienia aplikacji - przede wszysktim listę zainstalowanych aplikacji (ze sklepu Play) ale o tej synchronizacji musiałbyś poczytać co dokładnie zapisuje.
Trzecia sprawa - możesz zastosować oprogramowanie zewnętrzne na komputerze, które także Ci taką kopię zapasową wykona.

Jeżeli jednak chodzi o winę wyświetlacza - wymienią Ci zapewne sam ekran lub tasiemkę nie robiąc szkód w systemie.
 #895466  autor: Xy
 14 lis 2016, 19:03
Leszczu, wyświetlacz cały czas działa :-) To, że Gugle zapisuje moje pobrane / zainstalowane aplikacje to wiem. Ale chciałbym coś, co wrzuci mi wszystko z telefonu do jakiegoś pliku i po ewentualnym wykoszeniu danych będę mógł to przywrócić do stanu z momentu tuż przed oddaniem do serwisu. Mam AirDroida ale nie rozgryzłem czy posiada funkcję pełnego backupu lub wybranych sekcji.
Ekran działa i wszystko z nim związane. Jedyny mankament jest taki, że lewy dolny róg odkleja się. Nic poza tym :-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #895525  autor: Xy
 15 lis 2016, 08:32
Skoro tak to chciałbym w takim razie w kopię wrzucić:

- smsy
- spis telefonów (wiem, konto Google ale czasem dubluje wpisy)
- dane aplikacji
- podstawowe ustawienia telefonu

Resztę jak tapety, widżety itp. jakoś sobie poustawiam. Ale to, co wyżej w miarę jest ważne...