• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?

#86763  autor: uśmiechnięty
 20 lip 2006, 13:44
Noki 3120. Jest mała, zgrabna, wygodna w obsłudze, ma ładne przejrzyste menu. Wszystkie podstawowe funckje w skromnej obudowie z kolorowym wyświetlaczem 128x128 pix. o 4096 kolorach...

#86770  autor: Rydels
 20 lip 2006, 13:58
Nokia 6310(i) nie jest ani cięzka ani wielka(jest długa ale całkiem płaska).
Nokia 3100 szwankuje na max-nie polecam. Za to 3120 to ten sam fon tylko,że w innej obudowie,i chyba polecam go bardziej(osobiście nie podobaja mi się menu,ale to kwestia gustu i zmiany softu).
Skłaniałbym się ku 6310(i) :!: :!: :!: :!:

#86783  autor: Rydels
 20 lip 2006, 14:21
Kindzior, masz SE D750i, pstyrknął byś parę amatorskich fotek i zamieścił na forum albo przesłał na maila([email protected])??
PS. Coś się tak uwziął na tą Nokię 1112 :?: :?: :?:

#86788  autor: przemek910
 20 lip 2006, 14:29
Poszło ;)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#86797  autor: Rydels
 20 lip 2006, 14:47
Naprawdę dobre fotki :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Dziękować :mrgreen:

#86994  autor: mermi
 21 lip 2006, 14:20
A moze Siemensa CF110. Bardzo ladny, zgrabny, ma nawet EDGE, wada to chyba tylko brak aparatu. Cena nowki na allegro to 270zl.

#89222  autor: :Diego:
 27 lip 2006, 18:46
a oto moje typy który na pewno dostaniesz na allegro w granicach od 100-350 zł

Sony ericsson t290i

telefonik bez bajerów

tu możesz sobie o nim poczytać: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=599

tu są aukcje na allegro: http://www.allegro.pl/14475_t290i.html? ... view=gtext

Sony ericsson t630

fajny tel. z aparatem, irdą, i bluetooth

tu możesz sobie o nim poczytać: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=212

tu są aukcje na allegro: http://www.allegro.pl/9278_t630.html?order=t&view=gtext

P.S. Sony ericsson j220i i j210i to również dobry wybór (sam miałem j210i i mogę powiedzieć że jest bardzo dobry dla ludzi niewymagających cudów od telefonu :wink:

Pozdrawiam :wink:

Obrazek
Obrazek

Siemens c35i - Alcatel ot311 - SE j210i - Siemens cx65 - Motorola e365 - SE k510i :D

#89293  autor: Sędziwój
 28 lip 2006, 00:02
Ja był bym ostrożny z T630, fajny telefon ale raczej nie pasuje do tego co chce blackbird.
Bym sugerował tak jak przedmówcy Nokia 6310(i) lub 3120. poprostu telefony bez bajerów (3120 ma kolorowy wyświetlacz ale nie ma IrDA) i z dobrze trzymającymi bateriami.

#89520  autor: :Diego:
 28 lip 2006, 17:51
no tak racja, ale aparat zawsze się przyda :wink: ale wracając do tematu, tak jak pisze mój poprzednik nokia 6310i to bardzo dobry wybór, mój brat go ma i nie nażeka, bateria trzyma mu tydzień przy pisaniu smsów i dzwonieniu, ma też kilka bajerów jak irda i bluetooth, polecam :wink:

Obrazek
Obrazek

Siemens c35i - Alcatel ot311 - SE j210i - Siemens cx65 - Motorola e365 - SE k510i :D

#89524  autor: szczeka
 28 lip 2006, 18:59
6310i to swietny telefon. nie do zdarcia. bardzo wytrzymaly, super bateria, do tego ma podstawowe funkcje- java, irda, bluetooth itp. z tym, ze jak dla mnie ma jedna ogromna wade- rozmiar.

#89552  autor: Irek
 28 lip 2006, 20:28
szczeka pisze:6310i to swietny telefon. nie do zdarcia. bardzo wytrzymaly, super bateria, do tego ma podstawowe funkcje- java, irda, bluetooth itp. z tym, ze jak dla mnie ma jedna ogromna wade- rozmiar.
W tym telefonie rozmiar nie gra roli, a wiesz z jakiego powodu. Ano dlatego, że klawisze so ustawione bardzo optymalnie i nadają się w sam raz do pisania smsów. Poprostu bomba.

#89647  autor: mov9k
 29 lip 2006, 10:50
Wedle wymagań:

- niedrogi
- prosty w obsłudze
- ładny design
- dobra bateria
- może być kolorowy wyświetlacz

Pierwszy zakup jest bardzo często długowiecznym - nasza pierwsza zabawka, którą szanujemy i dbamy, żeby się przypadkiem szybka od wyświetlacza nie porysowała, prawda?:)
Tym samym wydaje mi się, że warto dorzucić 100-150zł do deklarowanej kwoty i kupić coś z czego rzeczywiście będzie można się cieszyć przez długi czas.
I właśnie z tych powodów neguję propozycję moich poprzedników radzących kupno Nokii 1600, SE J220i. Są to telefony z "przedostatniej" półki, które naprawdę nie potrafią nic robić oprócz dzwonienia (z lekką przewagą na korzyść J220i ze względu na MMS i GPRS, czego Nokia nie ma na wyposażeniu).

Pierwsza kwestia - cena. Sony Ericssony są jednymi z najlepiej wyposażonych modeli w dobrej cenie w porównaniu do konkurencji. Dlatego też proponowałbym rozglądanie się za modelami z tej fabryki.
Druga - prostota obsługi. W dzisiejszych czasach praktycznie wszystkie telefony są śmiesznie proste w obsłudze (no może za wyjątkiem Motoroli :D). Podobno Nokie są najprostsze, ale to gadanie ludzi, które urosło w głowach tych, którzy ich bezmyślnie słuchają. Obsługa to jedynie kwestia przyzwyczajenia. Moim skromnym zdaniem Siemensy są najprostsze i najlepiej zrobione pod względem obsługi.
Trzecia rzecz - design. Gustu się nie narzuci nikomu, jednemu podoba się taki, a inny twierdzi, że to najbrzydszy telefon jaki kiedykolwiek powstał :).
Czwarta kwestia - bateria. Tutaj nie musisz tak bardzo się skupiać nad wyborem, skoro napisałeś, że dużo dzwonił nie będziesz. Wtedy nawet LG mógłby Cię zadowolić :). Ale jeśli chcesz naprawdę nie dbać o ładowanie telefonu 2, 3 razy w tygodniu, polecam rozglądać się pomiędzy firmami SE, Nokia, Sagem, Samsung.
Ostatnia rzecz - wyświetlacz. Czy kolorowy? Pewnie. Bez obrazy dla osób polecających 6310/6310i, ale to nie ma być wielki banan służący jedynie do dzwonienia i nie mieszczący się w kieszeni zainteresowanego. Telefon sam w sobie jest świetny, ale przydatny dla całkiem innych ludzi.

Podsumowując mogę wymienić kilka modeli wokół których warto się zakręcić: SE K300i, SE K310i, SE K700i, SE T610, SE T630, Nokia 6030, Nokia 6610/6610i, Samsung X700, Sagem myX6-2, Siemens CX65.

Nie wymieniam więcej, żeby nie mieszać Ci więcej :).

Pozdro, udanego wyboru życzę!

Dziwnym nie jest...

#89668  autor: Przemek
 29 lip 2006, 11:55
Czy aby na pewno SE K700i,Sagem myx6-2,Samsung X700 to telefony bez bajerów?

#89835  autor: mov9k
 30 lip 2006, 00:51
Owszem, mają bajery, ale są w miarę przystępne pod względem cenowym. To się chyba liczy, tymbardziej, że to pierwszy telefon, który ma posłużyć dłużej niż rok.

Wolałbyś kupić sobie coś typu 1600, a później pluć sobie w twarz gdy zobaczysz, że za pół roku w tej samej cenie dostałbyś coś o wiele wiele lepszego co potrafi zrobić zdjęcie, nagrać film, wysłać coś przez BT?

Dziwnym nie jest...

#89840  autor: Przemek
 30 lip 2006, 01:11
Ja nie potrzebuję takich rzeczy. :wink:
Ale rozbieżność między chociażby SE K700i zakładam,że bez bajerów a Samsungiem X700 jest większa niż pare groszy :)

#90014  autor: Sędziwój
 30 lip 2006, 18:55
Tak się zastanawiam, dlaczego niektóre osoby nie potrafią zrozumieć tego że nie każdemu jest potrzebny kolorowy wyświetlacz?
Ja osobiści nigdy bym nie kupił Noki 6310i bo jak dlamnie to nie jest ważny prestiż (jak wchodził na rynek to takowy prestiż miał) czy to że chodzi długo na bateriach, miałem T630 i dlamnie był fajny (mimo że 2 razy miałem czyszczoną klawiatuje/joya)
Nokia 3120 też jest dobra moim zdaniem bo jest mniejsza. K700 ma mp3 aparat i pare innych bajerów ale za nie się płaci X700 ma mp3, aparat i gniazdo pamięci za to ostatnie jako jako taką nowość też się słono płaci.
Bom proponował raczej składać propozycje tanich telefonów i pasujączych do wymagań które są po części problemem z tego względu że ich tak mało.