• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #891422  autor: rudymax
 13 paź 2016, 23:39
Mam pytanie dotyczące kasowania pakietów minut w Play. Dokładnie chodzi o minuty uzbierane w ramach usługi Zbieraj Minuty w taryfie Play RWK. Otóż syn ma sporo uzbieranych minut a ich ważność upływa 9 listopada o 23:59:59. Obecnie jest za granicą i okazuje się , że usługa nie działa w roamingu. Odbierane rozmowy z polskich numerów są inaczej taryfikowane i nie zwiększają zgromadzonych minut, co akurat nie jest problemem, ale tym samym nie przedłużają ich ważności. Syn wraca właśnie 9 listopada, ale planowy przylot jest o 23:50. Faktycznie bywa różnie czasami 23:40, ale też bywa 00:20. Stąd moje pytanie, czy w takim przypadku (tzn opóźnienia) jest jakaś szansa, że minuty się nie wykasują powiedzmy do 00:30 tak jak np. pakiety internetowe? Zakładając że jednak się wykasują to czy wyłączą również samą usługę, jak by nie było już archiwalną?
 #891426  autor: Sig
 14 paź 2016, 00:33
Wydaje mi się, że usługi nie wyłączą, o ile to są te stare (najstarsze) Zbieraj Minuty raz za bodajże 3 zł opłacone. Niedawno mój tato przegapił przedłużenie i zebrane przepadły, ale sama usługa nie i zbiera sobie dalej (Play Fresh). Natomiast co do pierwszego pytania, to nie wiem, zaskoczyło mnie to, że odbieranie w roamingu nie przedłuża. Głupie pytanie - odbieranie z polskich w roamingu nie przedłuża, a z zagranicznych? Pewnie też nie.
Pozostaje liczyć, że samolot będzie o czasie, albo, że nie znikną równo ze wskazaną godziną. Jeżeli bardzo mu zależy, to może ktoś znajomy wraca wcześniej do kraju i mógłby przekazać kartę? Nie martw się, nawet jak minuty przepadną, to usługa zostanie, a teraz no limity są tak popularne, że na pewno uzbiera z czasem to co stracił.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #891431  autor: Kompan
 14 paź 2016, 01:02
U Mnie przedłużyło minuty w taki sposób:Na numerze Play w roamingu ustawiam bezwarunkowe przekierowanie na numer Play w Polsce kogoś z rodziny,następnie osoba z obcej sieci(nie play) dzwoni na numer syna-połączenie idzie na przekierowany numer w Polsce,trzeba odebrać połączenie,po 2min01sek rozłączyć się.Ważność promocyjnych minut powinna się przedłużyć(z konta promocyjnych minut na numerze,na którym ustawiam przekierowanie znika 1min.)Sprawdzone w Play fresh darmowe rozmowy i smsy.
 #891442  autor: forum_tg
 14 paź 2016, 08:28
Do tej pory było tak, że usługi nie wyłączało, tylko traciło się zgromadzone minuty.
Czytając pierwszy post, tez od razu pomyślałem o przekierowaniu połączeniu, nie testowałem, ale widząc wypowiedz Kompan, to warto spróbować.
 #891454  autor: rudymax
 14 paź 2016, 09:49
Kompan pisze:U Mnie przedłużyło minuty w taki sposób:Na numerze Play w roamingu ustawiam bezwarunkowe przekierowanie na numer Play w Polsce kogoś z rodziny,następnie osoba z obcej sieci(nie play) dzwoni na numer syna-połączenie idzie na przekierowany numer w Polsce,trzeba odebrać połączenie,po 2min01sek rozłączyć się.Ważność promocyjnych minut powinna się przedłużyć(z konta promocyjnych minut na numerze,na którym ustawiam przekierowanie znika 1min.)Sprawdzone w Play fresh darmowe rozmowy i smsy.
Dzięki za wszystkie sugestie. Pomysł z przekierowaniem jak najbardziej sprawdzimy.
bolek2004 pisze:Wyłączenie usługi zbieraj minuty jest możliwe tylko wtedy gdy skończą nam się połączenia wychodzące, bądź zmienimy taryfę. Wyzerowanie minut nie ma na to wpływu.
Może komuś się przyda. Powinno być tak jak pisze kolega, ale kiedyś zdarzyło się przez roztargnienie, że skończyły się wychodzące, ale usługa i zebrane minuty pozostały. Nie pamiętam już tylko kiedy doładował, ale chyba następnego dnia. Gdyby komuś się zdarzyło, warto się pospieszyć.
Właśnie dlatego zadałem tu pytanie, bo już nieraz miałem okazję się przekonać, że wiedza zdobyta doświadczalnie przez użytkowników tego forum wykracza znacznie poza zapisy regulaminów :)
 #891472  autor: bolek2004
 14 paź 2016, 11:15
Wolałbym tego nie sprawdzać ale to oczywiste że minuty zostają, nawet jeśli usługa zostanie zdezaktywowana to minuty powinny zostać do końca swojej ważności, to tak samo działa jak w formułach, można wyłączyć pakiet 3w1 na przykład ale wyłącza się jego odnowienie, a pakiet internetu pozostaje do końca swojej ważności.
Kiedyś miałem pakiet netu ważny do końca dnia, przysnąłem w nocy, obudziłem się o 2 w nocy, a mimo to pakiet netu jeszcze nie zniknął, zdążyłem go przedłużyć mimo że już go być nie powinno, czasem w play tak bywa, widać system powoli wszystko mieli.
 #891474  autor: rudymax
 14 paź 2016, 11:25
bolek2004 pisze:Wolałbym tego nie sprawdzać ale to oczywiste że minuty zostają, nawet jeśli usługa zostanie zdezaktywowana to minuty powinny zostać do końca swojej ważności
Ja również odradzam sprawdzanie :) ale gdyby już się komuś przytrafiło, można próbować :)
bolek2004 pisze:Kiedyś miałem pakiet netu ważny do końca dnia, przysnąłem w nocy, obudziłem się o 2 w nocy, a mimo to pakiet netu jeszcze nie zniknął, zdążyłem go przedłużyć mimo że już go być nie powinn
Zgadza się dlatego wspomniałem o tym na wstępie, być może niezbyt precyzyjnie:
rudymax pisze:Stąd moje pytanie, czy w takim przypadku (tzn opóźnienia) jest jakaś szansa, że minuty się nie wykasują powiedzmy do 00:30 tak jak np. pakiety internetowe?
 #891524  autor: garfield-
 14 paź 2016, 15:18
Patent na zgubioną kartę.
jeśli nr nie jest zarejestrowany, to znając PUK możesz iść do salonu po duplikat. Niestety wtedy zostanie zarejestrowana tez karta na Ciebie. No i syn będzie chwilę bez swojego numeru.
 #891527  autor: rudymax
 14 paź 2016, 15:25
Niestety ten pomysł odpadł na wstępie, bo karta zarejestrowana od dawna. Teraz nie możemy sprawdzić sposobu z przekierowaniem, ale jak tylko będzie można, to podam efekt. Analizując swoje bilingi, gdzie na jednym numerze mam przekierowanie jak jest wyłączony, powinno zadziałać.
 #891542  autor: Piescoch66
 14 paź 2016, 17:50
Spróbuj jeszcze tego co działa w kraju: na wyłączony telefon ze zbieraj minuty dzwonisz oczywiście z innego opa i przez 2 minuty słuchasz 1-kocham cię, 2-oddzwoń jak się ogarniesz itd. Może działa za granicą.
 #891580  autor: rudymax
 15 paź 2016, 00:31
Piescoch66 pisze:Spróbuj jeszcze tego co działa w kraju: na wyłączony telefon ze zbieraj minuty dzwonisz oczywiście z innego opa i przez 2 minuty słuchasz 1-kocham cię, 2-oddzwoń jak się ogarniesz itd. Może działa za granicą.
Dzięki za sugestię. Notkę sms ma wyłączoną, ale nie problem włączyć. Powinno zadziałać, bo w końcu to też przekierowanie.
 #891602  autor: rudymax
 15 paź 2016, 10:45
Dzięki forumowiczom problem rozwiązany. Zrobiłem jak podał kolega Kompan, z tą różnicą, że nie ustawialiśmy przekierowań bezwarunkowych, ale gdy wyłączony ( 62 ) Jak syn wyłączył telefon, zadzwoniłem z innego operatora > 2 min. Termin został przedłużony a z konta ubyła 1 minuta. To logiczne, ponieważ za odebranie połączenia przybyła 1 minuta, a za przekierowanie połączenia ubyło 2 minuty ( w starych taryfach ze zbieraj minuty nie ma stanu darmowego ). Myślę, że przekierowanie można ustawić również na numer innego operatora.
Co do poczty powinno też zadziałać i wtedy powinno dodać 1 minutę, bo przekierowanie jest bezpłatne.
Natomiast jeżeli chodzi o notkę sms powinno być podobnie tzn +1 min, przy czym regulamin stanowi, że usługa nie działa w roamingu. Myślę jednak, że to nie powinno mieć znaczenia aby osiągnąć przedłużenie ważności minut. Nie wiem tylko, czy zadziała darmowy sms na włączenie notki w roamingu, bo to o ile wiem, jedyny sposób zarządzania notką.
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i podpowiedzi :)
 #891607  autor: rudymax
 15 paź 2016, 11:49
asdaf pisze:
garfield- pisze:albo pocztę głosową
Ale czy można na pocztę nagrywać wiadomości dłuższe niż 2 minutowe?
Wydawało mi się, ze gdzieś czytałem że max 3 minuty. Nie potrafię niestety teraz tego znaleźć.