Mam pytanie dotyczące kasowania pakietów minut w Play. Dokładnie chodzi o minuty uzbierane w ramach usługi Zbieraj Minuty w taryfie Play RWK. Otóż syn ma sporo uzbieranych minut a ich ważność upływa 9 listopada o 23:59:59. Obecnie jest za granicą i okazuje się , że usługa nie działa w roamingu. Odbierane rozmowy z polskich numerów są inaczej taryfikowane i nie zwiększają zgromadzonych minut, co akurat nie jest problemem, ale tym samym nie przedłużają ich ważności. Syn wraca właśnie 9 listopada, ale planowy przylot jest o 23:50. Faktycznie bywa różnie czasami 23:40, ale też bywa 00:20. Stąd moje pytanie, czy w takim przypadku (tzn opóźnienia) jest jakaś szansa, że minuty się nie wykasują powiedzmy do 00:30 tak jak np. pakiety internetowe? Zakładając że jednak się wykasują to czy wyłączą również samą usługę, jak by nie było już archiwalną?
Wydaje mi się, że usługi nie wyłączą, o ile to są te stare (najstarsze) Zbieraj Minuty raz za bodajże 3 zł opłacone. Niedawno mój tato przegapił przedłużenie i zebrane przepadły, ale sama usługa nie i zbiera sobie dalej (Play Fresh). Natomiast co do pierwszego pytania, to nie wiem, zaskoczyło mnie to, że odbieranie w roamingu nie przedłuża. Głupie pytanie - odbieranie z polskich w roamingu nie przedłuża, a z zagranicznych? Pewnie też nie.
Pozostaje liczyć, że samolot będzie o czasie, albo, że nie znikną równo ze wskazaną godziną. Jeżeli bardzo mu zależy, to może ktoś znajomy wraca wcześniej do kraju i mógłby przekazać kartę? Nie martw się, nawet jak minuty przepadną, to usługa zostanie, a teraz no limity są tak popularne, że na pewno uzbiera z czasem to co stracił.