- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wstępny termin na iPhony to koniec stycznia.
Pójdzie pewnie z jakimś większym update iOS-a.
Lumia 520, lumia 735, xiaomi redmi2 pro. Każdy ma hd voice.kozien70 pisze:No to masz telefon bez HD voice. Albo żaden z Twych rozmówców nie ma telefonu z HD voice, co jest nieprawdopodobne.
HD voice działa we wszystkich polskich sieciach przynajmniej od kilku lat.
Napisałem wyżej jakie mam telefony. Łączyłem się pomiędzy nimi z nadajnika networks z włączonym 3G.Mixiorek pisze:Nie chcę być złośliwy ale czy to były same Xiaomi?xander21 pisze:Póki mam telefony z hdvoice od lat i różne sieci, nigdy nie doświadczyłem hdvoicenajpierw brak HD Voice, teraz brak LTE 800. To takie mało dokuczliwe niedogodności...
HD Voice jest w Orange od lipca 2014. Od pewnego czasu trwają intensywne prace nad między operatorskim HD Voice. Ostatni raz rozmowę Orange-Orange, w której nie było HD Voice miałem kiedy spadłem do 2Gco nie oznacza, że Orange nie ma HD Voice w 2G. Oznacza to tyle, że iPhony nie mają HD Voice w 2G. 99% połączeń wewnątrz Orange leci u mnie po HD Voice.
Ok no może raz w życiu miałem hd voice na lumii 520, kiedy rozmawiałem z kurierem, to było z 3 lata temu

Ja tylko z Playa korzystam. To może przez to? No ale ludzie piszą, że nawet w playu łączy hdvoice pomiędzy różnymi prefixami. Jak to w końcu jest?
Nie nadajnik a sieć jest istotna. W Play HD Voice działa tylko w zasięgu sieci macierzystej. Obydwa telefony muszą być w zasięgu macierzystym Play. W roamingu krajowym brak HD Voice. No i nie wiem, czy u wszystkich operatorów wirtualnych korzystających z sieci Play działa HD Voice.
Prefixy w przypadku HD Voice w obrębie jednej sieci nie mają znaczenia. HD Voice między sieciami jest dopiero w fazie testów, czasem działa czasem nie. Tu mają znaczenie prefixy i lokalizacja.
To tak w skrócie.
Prefixy w przypadku HD Voice w obrębie jednej sieci nie mają znaczenia. HD Voice między sieciami jest dopiero w fazie testów, czasem działa czasem nie. Tu mają znaczenie prefixy i lokalizacja.
To tak w skrócie.
Jak bywałem w mieście to oba telefony (lumia 520 i 735) miały zasięg playa.kozien70 pisze:W Play HD Voice działa tylko w zasięgu sieci macierzystej. Obydwa telefony muszą być w zasięgu macierzystym Play.

Chciałbym zauważyć fragment http://gsmonline.pl/newsy/volte-orange-lista-telefonow
"W najbliższych tygodniach jest szansa na komercyjne wprowadzenie VoLTE w T-Mobile i w PLAY, także we współpracy z Samsungiem." Pytałem LG na chacie o VoLTE w moim telefonie czy wspiera sprzętowo i czy są jakieś plany, a LG mi odpisało, że Orange ma VoLTE tylko z dwoma modelami Samsungów i nie mają podanych żadnych planów co do VoLTE, ale testowali VoLTE na LG G4 w sieci Play. Play póki co nie chwalił się wdrażaniem tej usługi, a chwalił się najwięcej WiFi Calling.
"W najbliższych tygodniach jest szansa na komercyjne wprowadzenie VoLTE w T-Mobile i w PLAY, także we współpracy z Samsungiem." Pytałem LG na chacie o VoLTE w moim telefonie czy wspiera sprzętowo i czy są jakieś plany, a LG mi odpisało, że Orange ma VoLTE tylko z dwoma modelami Samsungów i nie mają podanych żadnych planów co do VoLTE, ale testowali VoLTE na LG G4 w sieci Play. Play póki co nie chwalił się wdrażaniem tej usługi, a chwalił się najwięcej WiFi Calling.
5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
Tak jak z HD Voice i LTE-A. 

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
Lyder ma już dawno, od ponad dwóch lat w laboratorium. Rynek nie dojrzał do tej usługi. A jak wprowadzą to nie natywnie tylko przez aplikacje co ma same zalety o czym przekona nas lyder! Zresztą to tak jak TMobile, ze wszystkim są pierwsi, tylko nie komercyjnie. A to rynek nie dojrzał, a to brak wspierających terminali. Play tłumaczy z kolei, że woli wprowadzić usługi kompletne i do końca przetestowane.
Z takim podejściem jak powyżej, żadna nowa usługa i technologia nie byłaby wprowadzona. Nie są pierwsi bo nie zrobili wielu rzeczy na czas i w takim tempie jak konkurent. Tyle, że tego żadna marketingowa głowa nigdy nie powie.
Z takim podejściem jak powyżej, żadna nowa usługa i technologia nie byłaby wprowadzona. Nie są pierwsi bo nie zrobili wielu rzeczy na czas i w takim tempie jak konkurent. Tyle, że tego żadna marketingowa głowa nigdy nie powie.
https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
A czy w wifiCalling rozmowy będą też hd?
A dlaczego miało by być inaczej? FaceTime, whatsapp tak maja. To też pójdzie w całości po IP tak jak VoLTE więc żaden problem.
Włącznie usługi tylko dla dwóch modeli telefonów to nie jest komercyjne wdrożenie tylko co najwyżej beta testy publiczne...
O włączeniu komercyjnym możemy mówić jak każdy tel. z odpowiednimi ustawieniami będzie to wspierał.....
A tak z ciekawości - działa to tylko na dwóch wybranych samsungach... czy operator ma możliwość udostępniania VoLTE po IMEI telefonu?
Co jak ktoś ma np zrootowany tel i sobie będzie w stanie dodać ustawienia VOLTE do konfiguracji telefonu - zadziała mu?
O włączeniu komercyjnym możemy mówić jak każdy tel. z odpowiednimi ustawieniami będzie to wspierał.....
A tak z ciekawości - działa to tylko na dwóch wybranych samsungach... czy operator ma możliwość udostępniania VoLTE po IMEI telefonu?
Co jak ktoś ma np zrootowany tel i sobie będzie w stanie dodać ustawienia VOLTE do konfiguracji telefonu - zadziała mu?
Co prawda nie korzystam z tych appek, ale napewno HD jakość rozmów? ludzie na forach piszą, że np. w a2mobile wificalling jest w kiepskiej jakości..Mixiorek pisze:A dlaczego miało by być inaczej? FaceTime, whatsapp tak maja. To też pójdzie w całości po IP tak jak VoLTE więc żaden problem.
U mnie na xiaomi redmi 2, działa na cm13 podobno. Ja nie mam jak sprawdzić jeszcze, ale wystarczą configi i voLTE powinno działać.myk6414 pisze: Co jak ktoś ma np zrootowany tel i sobie będzie w stanie dodać ustawienia VOLTE do konfiguracji telefonu - zadziała mu?
Usługa ciekawostka, dla promila klientów.kozien70 pisze:A gdzie lyder?
Lepiej by zrobili HD Voice między wszystkimi operatorami.
Patryk, to samo mówiono o LTE, gdy startowało u ZSZ.
W Orange HD voice działa już testowo z Plusem i Playem. Komercyjnie tzn. w pełni ma być do końca roku.
W Orange HD voice działa już testowo z Plusem i Playem. Komercyjnie tzn. w pełni ma być do końca roku.
Kozien70, jedyne co daje VoLTE to pominięcie CSFB, czyli 2-3 sekundy szybsze połączenie, jakości to nie poprawi. Jestem za VoLTE i dobrze że już działa komercyjne ale w tej chwili to tylko ciekawostka dla garstki abonentów. HD Voice między operatorami odczują wszyscy, WiFiCalling przyda się w miejscach bez zasięgu, nawet przez aplikację w starszych smartfonach.
Że co? Jakości to może drastycznie faktycznie nie poprawi, ale przede wszystkim rozmowy będą zjadały mniej z baterii...Patryk7588 pisze:Kozien70, jedyne co daje VoLTE to pominięcie CSFB
Ale tak nie będzie bo VoLTE nie wspiera na dziś każdy telefon. Flagowce tak, średnia półka? Nie wiem. Nie mówiąc o słuchawkach low cost. Z Samsunga mamy S7 i S7 EDGE. Moim zdaniem szanse mają jeszcze S6, S6 EDGE i S6 EDGE Plus. Iphony wspierają chyba od 6 w górę. Nie wiem jak inne marki.myk6414 pisze:Włącznie usługi tylko dla dwóch modeli telefonów to nie jest komercyjne wdrożenie tylko co najwyżej beta testy publiczne...
Tak było kiedyś z wieloma usługami, potem weszły do wszystkich urządzeń.
a2mobile korzysta z aplikacji Plusa. Jak dla mnie jest to nieporozumienie. Tylko natywna obsługa tych funkcji, żadne apki.xander21 pisze:Co prawda nie korzystam z tych appek, ale napewno HD jakość rozmów? ludzie na forach piszą, że np. w a2mobile wificalling jest w kiepskiej jakości..
Zainstaluj whatsapp a poczujesz różnicę. Na moje ucho jakość jest lepsza niż np: HD Voice w Orange-Orange.
Ludzie na forach piszą różne rzeczy. Ja mogę odnieść się do tego co znam i z czego korzystam.
O każdej usłudze tak się mówi na początku. Szczególnie mówią Ci, którzy tego nie wprowadzają... Czysta retoryka i nic więcej.Patryk7588 pisze:Usługa ciekawostka, dla promila klientów.
Pamiętam jak wprowadzali WAP, pierwszy był właśnie Plus GSM. Wtedy to była jeszcze sieć pełną gębą. Miałem u nich pierwszą swoją aktywację GSM

Zapominasz o odciążeniu 3G i kilku innych ważnych kwestiach. Ruch zawędruje do 4G, które jest dla operatorów czystym dobrodziejstwem w zarządzaniu zasobami, IP itp. Połączenie w ciągu 1-2 sekund zamiast np: 7 to jest przepaść i duży skok. Klikasz i masz połączenie, tak jak teraz w Whatsapp i FaceTime.Patryk7588 pisze:jedyne co daje VoLTE to pominięcie CSFB, czyli 2-3 sekundy szybsze połączenie, jakości to nie poprawi. Jestem za VoLTE i dobrze że już działa komercyjne ale w tej chwili to tylko ciekawostka dla garstki abonentów. HD Voice między operatorami odczują wszyscy, WiFiCalling przyda się w miejscach bez zasięgu, nawet przez aplikację w starszych smartfonach.
Jakość HD Voice nie zawsze jest taka sama. W Przypadku Orange-Orange jest bardzo ok, natomiast z Orange-Plus jest jakaś metaliczno/ plastikowa.
Liczę, że ten ruch Orange spowoduje, że inni też szybko wprowadzą VoLTE. W zasadzie konkurować mogą już tylko ilością terminali, która to obsługuje więc liczę na pozytywną lawinę

Wprowadzenie tej usługi pokazuje kolejny raz różnicę IOS vs. Android. Owszem IOS będzie wspierać później ale każde urządzenie u oficjalnego partnera Apple będzie wspierać a nie tylko te z brandem na danego opa.
Energooszczędność także się drastycznie nie zmieni.
3G nie jest przeciążone odkąd ruch data przeszedł do LTE. Serio w Orange się czeka 7 sekund na sygnał od chwili wciśnięcia zielonej słuchawki?
3G nie jest przeciążone odkąd ruch data przeszedł do LTE. Serio w Orange się czeka 7 sekund na sygnał od chwili wciśnięcia zielonej słuchawki?