• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #891032  autor: Pankiew
 11 paź 2016, 21:40
Cześć.
Chciałbym prosić was o pomoc, bo sam słabo się orientuję w sieciach komórkowych.
Mam problem z siecią Red Bull mobile - jestem w niej zarejestrowany. Niestety w domu mam bardzo często braki w zasięgu. Prawie zawsze mam jedną kreskę Góra dwie. Wiele osób nie może się dodzwonić do mnie, a jak już to zrobi to słychać trzaski albo ledwo słychać rozmówcę. Rodzice w play maja to samo, siostra też.
Zgłaszałem to wiele razy ale zawsze były odpowiedzi ze to wina telefonu albo że z siecią jest ok. Prosili nawet o różne dane, a po ich podaniu dostałem odpowiedź że reklamacja nie została uwzględniona przez brak danych. Skoro nie to nie, nie będę się kopał z koniem i mam dosyć reklamacji,bo tylko się denerwuje .
Jaka sieć byście polecili?
Ogólnie wolę dzwonić, pisze też sporo sms'ow z dziewczyną i bardzo dużo używam internetu. W obecnej sieci wystarczało mi 30 zł miesięcznie. Oferta na kartę. Tylko nie polecajcie mi Orange, bo od nich mam internet i telewizję i czekam na koniec umowy i adios.
To jak pomożecie? Myślałem nad Virgin ale dam nie wiem. Teraz się zastanawiam nad plusem.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
 #891035  autor: TomekO
 11 paź 2016, 21:47
Ustaw sobie w opcjach telefonu na stałe zasięg innego operatora np. T-mobile czy Plusa.
 #891067  autor: Ryszard Lubicz
 12 paź 2016, 06:36
Tak jak mówi kolega powyżej - ustaw sobie w telefonie zasięg na Tmobile lub Plus i będzie dobrze. Po co zmieniać operatora.

Grażynko wybacz...
 #891070  autor: macc
 12 paź 2016, 07:17
Niestety w domu mam bardzo często braki w zasięgu. Prawie zawsze mam jedną kreskę Góra dwie. Wiele osób nie może się dodzwonić do mnie, a jak już to zrobi to słychać trzaski albo ledwo słychać rozmówcę. Rodzice w play maja to samo, siostra też.
Zgłaszałem to wiele razy ale zawsze były odpowiedzi ze to wina telefonu albo że z siecią jest ok. Prosili nawet o różne dane, a po ich podaniu dostałem odpowiedź że reklamacja nie została uwzględniona przez brak danych.
Mam podobne problemy z siecią play tylko w virgin mobile. U mnie dodatkowo jeszcze po ustawieniu na zasięg sieci t-mobile, lub plus telefon po pewnym czasie samoczynnie się restartuje. Podczas rozmowy mam trzaski, lub rozmówca mówi, że słabo mnie słyszy. Karty wymieniałem 2 krotnie i nic to nie pomogło. Miałem plusa, miałem nju i nie było takich cyrków. Zleciłem już przejście do innej sieci bo mam dosyć play-a.
 #891071  autor: Ryszard Lubicz
 12 paź 2016, 07:24
Ja od początku istnienia Play korzystam z zasięgu innych sieci. Najpierw był Plus, potem Orange a teraz Tmobile. Nigdy nie było żadnych problemów. Ciekawe od czego to zależy?Od lat korzystam ze zwykłych tradycyjnych telefonów (teraz Nokia 209) . Może to zależy też od tego?

Grażynko wybacz...
 #891072  autor: macc
 12 paź 2016, 07:33
Zdaje mi się, że jest to uzależnione w przypadku play od telefonu z jakiego korzystamy. U mnie takie cyrki dzieją się na telefonie samsung gts5610.

Dodam, że zmieniałem sam oprogramowanie w tym telefonie i na każdym oprogramowaniu czy to brandowanym - plus, play, t-mobile, orange czy na nie brandowanym działo się podobnie. Na brandowanym plusa(zauważyłem), że najmniej może jest najbardziej dopracowane?.
 #891076  autor: Pankiew
 12 paź 2016, 09:41
Mi zmiana sieci w ustawieniach nic nie daje, bo nie chce się połączyć. Teraz mam przestawione na plus i wyskakuje mi "wybrana sieć jest niedostępna" i po kilku minutach bez sieci przełącza mnie z powrotem na red bull.
Kiedyś działało to lepiej, bo sam korzystałem z roamingu ale teraz to kaszana, zmienię ręcznie, do minuty potrzyma i zanika zasięg, a po chwili bezczynności zmienia na RBM.
Siostry maja to samo w tym miejscu, rodzice i moja dziewczyna też. Znajomi jak przyjeżdżają to też narzekają że mają bardzo słaby zasięg w tym miejscu.
Zgłaszałem to na infolinii, że dziwna się takie cyrki to oczywiście zgłoszenie przyjęte i po dwóch tygodniach, odpowiedź że to wina telefonu bo u nich super wszystko działa.
 #891113  autor: darekka
 12 paź 2016, 11:56
Proponuję wszystkim, którzy mają trzaski/szumy/pogłosy będąc w roamingu T-mobile zmianę na Plus-u siebie na RBM energy miałem roaming automatyczny na T-mobile i szumy itp. zmieniłem na ręczny wybór Plusa i szumów brak.
Oczywiście w indywidualnych przypadkach mogą być z Plusem problemy np. słaby lub brak jego zasięgu ale to rzadkość. U m,nie jak ręcznie wybrałem Plusa to wszędzie gdzie jestem mam jego roaming. Nawet jak telefon wielokrotnie zrestartuję to loguję się z automatu do Plusa i tam siedzi mimo sporo silniejszego zasięgu T-mobile a nawet obecności macierzystego zasięgu Play. Najpewniej wszystko zależy od modelu telefonu, bo każdy ma inaczej zaprogramowane priorytety wyboru sieci. Dochodzi do tego jeszcze sterowanie rozłożeniem roamingu przez Play, obciążenie sieci partnerów roamingowych i wiele innych czynników.

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #891123  autor: Remington
 12 paź 2016, 12:51
Zależy jaki ma sie telefon, nie zawsze wybór ręczny załatwia sprawę, Play potrafi wymuszać zmianę operatora nawet przy ręcznym wyborze. W jakichś modelach z Androidem powodowało to zupełną utratę zasięgu, bo telefon głupiał.
 #891133  autor: darekka
 12 paź 2016, 13:15
Przecież napisałem, że sporo zależy od samego telefonu oraz od konfiguracji tegoż, ustawień sieci macierzystej oraz partnerów roamingowych.
Różnice mogą nawet występować zależnie od wersji firmware/systemu w telefonie-ja na sobie tego doświadczyłem: mając oryginalny soft telefon wracał(nie zawsze ale jednak) z Plusa do T-mobile, a po zmianie na wiele innych wersji(oryginalny ale i modyfikowanych) siedzi w Plusie na sztywno.

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #893752  autor: bazooka
 30 paź 2016, 12:11
Przy samym wejściu do sieci Play zleciłem do BOK ustawienie priorytetów sieciowych.
Mimo, że mam na sztywno Plus (karta w dualsim działa cały czas w 2G) i jest o niebo lepiej niż na skaczącym automacie Playa (zero szumów, brak zaników sieci, dłużej działająca bateria).... to i tak, raz na jakiś czas zrzuca mnie do zasięgu Play, tj RBM i nic zrobić nie mogę. Mam więc taki zwyczaj, że zsuwam "roletkę" z góry i pilnuję by w nawiasie przy nazwie sieci Red Bull MOBILE zawsze było w nawiasie (Plus) a wtedy jest cacy.
Niestety by korzystać z internetu LTE korzystanie z roamingu krajowego na sztywno jest niemożliwe...
Dlatego polecam telefony DUAL-SIM dla komfortu psychicznego: na jednej karcie internet z najlepszym pakietem, i póki co na drugiej rozmowy na stabilnym zasięgu 2G, o ile nie macie ciśnienia na HDVoice :)
 #893756  autor: xander21
 30 paź 2016, 12:30
Czym nowszy telefon, tym bardziej zasięg skacze z 3G na 2G i na odwrót. A pomiędzy tymi przeskokami jest brak zasięgu. Najlepiej wybrać rodzaj technologii i konkretnego operatora na sztywno. :)