Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
Nie wiesz co będzie w przyszłości. Trudno to przewidzieć. Jak zareagują ludzie, gdy zostanie przekroczona pewna cienka granica? Czysta gdybologia i zbędne straszenie.adriand pisze:Następny krok
No nie, proszę cię. W jakim swiecie ty żyjesz? masz kartę do bankomatu? Pewnie masz a to jest czip współczesnego świata a nie telefon. kartę gsm na twoje nazwisko może wykorzystać każdy. Przytomny człowiek ograniczy jej posiadanie do rodziny. Nieprzytomny sprzeda na allegro. Karta płatnicza jest jak tracker który wyświetli wszystko o tobie. Gdzie byleś, co kupowałeś, ile zarabiasz, jakie sa twoje realne dochody itd. zapewne jej używasz i nic sobie z faktu potencjalnej inwigilacji nie robisz. Mało tego. banki wymieniają się danymi - kazdy bank w Polsce wie o tobie wiecej niż byś się spodziewał. Ty masz kartę - ja zamknąłem bo nie potrzebuję. mam tylko konto osobiste.Następny krok to rejstracja telefonu, pózniej rejstracja odcisków palców, a na samym końcu czip pod skóre
Oj tak. Miałem właśnie takiego najemce co jak się póxniej okazało ukrywał się przed byłą żoną. Telefony zmieniał co miesiąc a w końcu oświadczył że mu się zepsuł i w ogóle nie ma. Krótka piłka - miesiąc czasu na wyprowadzkę bo ja z takimi ludźmi którzy tak kręcą nie chcę mieć niczego wspólnego. jeszcze na dodatek okazało się ze gość po psychiatryku. Żona wywaliła go z domu i puściła z torbami. dlatego w umowach zawsze mam dopisek że najemca zawsze musi aktualizować numer telefonu. jeśli tego nie zrobi - wypad. Teraz to się troche ukróci a przynajmniej cwaniaczki beda miały trochę pod górkę ze zmianami kart. To sa ludzie kompletnie bez głowy. Zalał sasiadowi garaż, woda się leje a ja do idioty nie moge się dodzwonić bo numer zmienił. To sa normalni ludzie?Ja bym dodał do tego całe grono alimenciarzy.![]()
Wcale nie trzeba mieć niecnych zamiarów, żeby używać takiej karty z Allegro. Niektórzy po prostu pragną zwykłego prawa do anonimowości (o ile takie coś jeszcze istnieje), również w Internecie.serek5555 pisze:Handelek zarejestrowanymi kartami na Alle, dobrze widzę kwitnie.
Niesamowite z czego to wynika że jest tylu kupujących.
Rejestracja na siebie nie trwa przecież długo.
Mam od bardzo dawna dwa numery główne. Jeden w Orange, ale kupiony jeszcze w początkach działania sieci Idea i drugi kupiony w początkach działania sieci Play. Oba numery od początku zarejestrowane. Jednocześnie przez ten czas przewinęło się przez moje ręce kilkanaście numerów, które kupowałem tylko po to, aby z nich korzystać przez określony, najczęściej krótki czas. Dotyczyło to np wyjazdów zagranicznych, albo fajnych promocji po których wykorzystaniu utrzymanie karty było już nieopłacalne. Ostatni przykład z sierpnia, wyjazd syna do USA i dwie darmowe karty Lycamobile, doładowane w sumie za 10 zł i miesiąc praktycznie nielimitowanych rozmów (3000 min) między nami. Karty odpaliłem jeszcze przed obowiązkiem rejestracji. Wiadomo, że nie będę tych numerów trzymał, bo były kupione tylko w tym celu. Żeby nie było wątpliwości nigdy nie kupię karty rejestrowanej na słupa i przy okazji następnego wyjazdu w przyszłym roku kupię kolejne karty na dany moment najkorzystniejsze, ale niestety będę je musiał zarejestrować i tak zaczną się gromadzić niepotrzebnie. A kto będzie chciał kupić kartę do nieuczciwych celów i tak kupi, albo użyje zagranicznej.DanielR pisze: Mówimy o zwyczajnym "standardowym" użytkowniku komórki, jego numerze głównym, używanym na co dzień. A wiec z reguły podawanym tylko tym osobom, którym świadomie chcemy go podać.
Zgadzam się! Ja jedynie zadaję proste pytanie. W jaki KONKRETNIE sposób ograniczono np. twoje "prawo do prywatności"?Dorotea pisze:Prawo do prywatności, to jedno z podstawowych praw człowieka. Rozumiem, że nie każdemu ono potrzebne i w porządku byle był wybór. Tyle, że został on ograniczony.
Argument nietrafiony, a zarazem dość infantylny. W Wielkiej Brytanii od lat funkcjonuje Policja, a mimo to w ostatnich kilkunastu dniach doszło do brutalnych pobić Polaków (w tym jednego ze skutkiem śmiertelnym). Policja w tym wypadku okazała się nieskuteczna. Czy to znaczy, że należy ją całkowicie zlikwidować?Dorotea pisze:We Francji od dawna jest rejestracja prepaid, ale jakoś nie zapobiegło to zamachom.