• Wszystko, co związane z Androidem
Wszystko, co związane z Androidem
 #887922  autor: Maciej Loret
 19 wrz 2016, 12:37
Witam,

kiedyś na jednym koncie google można było mieć kilka telefonów, a na każdym z telefonów np. różne zestawy aplikacji.
Podczas weekendu próbowałem żonie skonfigurować na koncie Google, gdzie ma podłączony telefon prywatny, drugi telefon - służbowy. Niestety, po mojej "konfiguracji", tj. dodaniu konta na telefonie służbowym, pojawiły się na nim wszystkie aplikacje, kalendarz (i kontakty chyba również)...
Jak toto odkręcić? Czyli jedno konto, na dwóch różnych telefonach...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret
 #887923  autor: ManiacGSM
 19 wrz 2016, 13:04
Hmm, trochę dziwne , bo mam jeden tablet i dwa telefony z androidem i na jednym koncie Google.
W dodatku jak tylko wchodzę do ''sklepu'' Google to tam nam w jednym miejscu pokazane ''wszystkie aplikacje'' nawet te które już powędrowały do kosza. A ''fizycznie'' to na każdym urządzeniu mam pobrane inne aplikacje, no nie licząc może truecaller, night keeper oraz blokady niechcianych połączeń- bo sam je osobiście ściągnąłem na każde z nich.

Co do kalendarza to nie bardzo kumam o co Ci chodzi. Ale przecież po założeniu konta na kolejnym telefonie kontakty można wszystkie wykasować (tak mi się przynajmniej wydaje) i nie synchronizować. Ogólnie jak dla mnie to kontakty w goglu ma to dobre i złe strony- bo jednak masz kopie zapasową, a zaś z drugiej strony robi się wielki syf w telefonie , numery i maile razem , dlatego ja zawsze wybieram w ustawieniach telefonu, aby wyświetlało tylko i wyłącznie kontakty na karcie SIM.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #887950  autor: Maciej Loret
 19 wrz 2016, 17:15
ManiacGSM pisze:A ''fizycznie'' to na każdym urządzeniu mam pobrane inne aplikacje
A ja mam te same aplikacje na obu urządzeniach. Być może można je usunąć na jednym z urządzeń, ale wolę nie próbować.
ManiacGSM pisze: Co do kalendarza to nie bardzo kumam o co Ci chodzi. Ale przecież po założeniu konta na kolejnym telefonie kontakty można wszystkie wykasować (tak mi się przynajmniej wydaje) i nie synchronizować.
Musiałbym mieć pewność, że to zadziała, bo dla mnie kalendarz, to najważniejsza funkcjonalność telefonu. Myślę, że mam ponad setkę wpisów i nie chciałbym, żeby coś się pokiełbasiło...
ManiacGSM pisze: dlatego ja zawsze wybieram w ustawieniach telefonu, aby wyświetlało tylko i wyłącznie kontakty na karcie SIM.
Ja natomiast na karcie SIM nigdy nie trzymam kontaktów, bo tam można mieć tylko nazwę i numer czyli właściwie żadnych danych...

---
Pozdrawiam,
Maciej Loret