• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #887320  autor: zaopatrzeniowiec
 14 wrz 2016, 19:23
Interesuje mnie opcja pochłaniająca jak najmniej pieniędzy. Wiem na pewno, że nie będę w stanie wydzwonić swojego doładowania w większości przypadków. Może raz czy dwa w roku przyda się kilka darmowych sms, ale poza tym to do mnie będą dzwonić. Potrzebuję jak najtańszych jak najrzadszych doładowań czy jakichkolwiek kosztów za jak najdłuższą ważność numeru.
Darmowe gigabajty czy minuty interesują mnie mało lub wcale.

Moża tutaj też spytać o pomoc w wyborze modelu komórki?
 #887371  autor: Hods
 15 wrz 2016, 01:21
Virgin Mobile i Freemium za 0zł/mc, gdzie otrzymujesz co miesiąc: 30 minut, 30 sms, 300 MB internetu. Zasięg PLAY LTE, 3G, 2G / T-Mobile 3G, 2G / Plus 3G, 2G.
 #887372  autor: DanielR
 15 wrz 2016, 01:34
Dodam tylko, że pierwsza i każda następna aktywacja pakietu promocyjnego #Freemium, wydłuża ważność konta głównego o rok na usługi wychodzące i przychodzące.
Pakiet odnawia się każdego miesiąca, środki się nie sumują i przepadają w wypadku ich niewykorzystania w danym miesiącu.
Po upływie 6 miesięcy pakiet automatycznie się wyłącza i należy go (za darmo) aktywować ponownie.

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #887447  autor: zaopatrzeniowiec
 15 wrz 2016, 15:56
Nie widzę informacji o kosztach. Wątpię żebym dostawał darmowe dzwonienie comiesiąc tylko dlatego,że wybrałem ich firmę.
 #887463  autor: asdaf
 15 wrz 2016, 18:07
Ludzie Ci dobrze radzą to Ty przeciw.;-)
 #887472  autor: odkrywca1
 15 wrz 2016, 19:48
zaopatrzeniowiec pisze:Nie widzę informacji o kosztach. Wątpię żebym dostawał darmowe dzwonienie co miesiąc tylko dlatego,że wybrałem ich firmę.
Kosztów niema i nie będzie !!
jedyny warunek to doładowanie za 5 złotych po przeniesieniu numeru - rok ważności konta

następnie aktywacja Freemium i dzwonisz 30 minut na miesiąc 30 sms wysyłasz i 300 mega

model biznesowy polegania tym, że jak do ciebie dzwonią to np orange płaci virginowi za możliwość dodzwonienia się do Ciebie z tych przykładowych 29 groszy za min płatnych w orange

https://virginmobile.pl/oferty/nowy-numer/freemium

na dole strony masz wytłumaczone z czego składa się oferta virgin :smt006
jeżeli w danym miesiącu potrzebujesz więcej dzwonić to masz dodatkowe pakiety
Sam mam Virgina i korzystam z pakietów.
 #887622  autor: DanielR
 16 wrz 2016, 20:31
zaopatrzeniowiec pisze:Nie widzę informacji o kosztach.
Jedyne koszty, to:
1) zakup zestawu startowego - 5 do 8 zł
2) (ewentualne) pierwsze doładowanie - 5 zł
3) i czas poświęcony na aktywację promocji.

Aktualny numer:
 #887627  autor: zaopatrzeniowiec
 16 wrz 2016, 21:15
Czyli płacę 5zł na miesiąc za to freemium. Ale ile wynosi doładowanie do konta? Punkty regulaminu jasno wskazują na to, że kasa musi być na koncie. Jest też napisane, że po aktywacji freemium mogę dzwonić przez rok, a odbierać przez 60 dni. Czyli muszę wykupywać to, co dwa miechy, tak?
Nie zauważyłemwzmianki o tym, że inni operatorzy płacą za mozliwość połączenia ze mną. Proszę mi to wskazać.
asdaf pisze:Ludzie Ci dobrze radzą to Ty przeciw.;-)
Czytanie ze zrozumieniem nie ujawnia żadnego przeciw.
 #887629  autor: Ruben
 16 wrz 2016, 21:37
@zaopatrzeniowiec,
W przypadku Freemium nic nie płacisz. Aktywujesz usługę, która odnawia się co miesiąc przez 6m-cy. Po tym okresie usługę trzeba ponownie aktywować i znów przez 6m-cy odnawia się samoczynnie.
Jaśniej nie da się tego opisać i nie szukaj podstępu tutaj, bo w tym przypadku takiego nie ma.
Oferta dla mało dzwoniących niemal idealna i jedyne co trzeba pilnować, to żeby aktywować ponownie usługę co 6m-cy. Oczywiście wypadałoby mieć kilka pln na koncie na wypadek gdybyś przekroczył limit 30min/m-c.
Operatorzy pobierają opłaty za zakańczanie u siebie połączeń. To, że nie widzisz tego w cenniku to nie znaczy, że tego nie ma. Tak działa ten system.
 #887644  autor: DanielR
 16 wrz 2016, 23:16
zaopatrzeniowiec, jeszcze raz. Są tak jakby dwa konta. Jedno to te normalne (jak w każdej ofercie na kartę/prepaid) - czyli konto główne, widoczne po wbiciu kodu *101#. Drugie to konto promocyjne, wynikające z aktywacji #Freemium, widoczne po wbiciu kodu *222#. I teraz tak. Na te promocyjne co miesiąc trafia paczka min/SMS/MB. Miesiąc w miesiąc i tak przez kolejne pół roku. A oprócz tego konto główne będzie aktywne przez calutki rok wystarczy, że je doładujesz za minimum 5 zł. I o ile mieścisz się w tych 30 min/SMS i 300 MB, to absolutnie przez kolejne pół roku nie musisz nic więcej robić.
Po upływie 6 miesięcy konto główne (a tym samym twój numer) dalej jest ważne jeszcze przez kolejne 6 m-cy, ale pakiet #Freemium zostanie wyłączony, więc trzeba znów wbić bezpłatny kod, by go odnowić o kolejne pół roku. Po wbiciu kodu ważność konta głównego wydłuża się o rok, a konto promocyjne #Freemium znów przez pół roku będzie co miesiąc zasilane 30 min/SMS i 300 MB.

A ludzie z innych sieci dzwoniąc do Ciebie, zapłacą normalnie jak do obcej (albo do własnej, jeśli też są w Virgin Mobile) sieci. Zgodnie z cennikiem ich sieci.

Aktualny numer:
 #887718  autor: zaopatrzeniowiec
 17 wrz 2016, 19:07
Wporzo. Załapałem.
Żebyśmy mieli jasność. Aktywne konto oznacza aktywne połączenia przychodzące i wychodzące, tak? I płace za to te paręnaście złotych na pół roku, a po każdej aktywacji konto przedłuża się o kolejny rok?
 #887736  autor: reboot
 17 wrz 2016, 21:19
zaopatrzeniowiec pisze:I płace za to te paręnaście złotych na pół roku
Skąd wziąłeś te paręnaście złotych?

Przecież DanielR Ci wyjaśnił, że nic nie płacisz. Musisz raz doładować konto na początku i potem co 6 msc odnawiac za darmo Freemium, a Freemium samo z siebie będzie przedłużało ważność konta głównego.

WKS
 #887759  autor: DanielR
 18 wrz 2016, 00:42
zaopatrzeniowiec pisze:Żebyśmy mieli jasność.
1. Kupujesz starter + doładowanie za 5 zł.
Przy okazji pamiętaj, że numer należy zarejestrować, inaczej nie skorzystasz z usług sieci. Wiesz, jak to się robi?

2. Wykonujesz połączenie w celu pełnej aktywacji karty, np. pod bezpłatny numer głosowej informacji roamingowej +48790500115 (nie musisz tego słuchać, bylebyś się połączył i trzymał połączenie tak z minutę).

3. Doładowujesz konto główne zakupionym wcześniej kuponem.

4. Aktywujesz pakiet #Freemium kodem *222*000#. Czekasz na potwierdzenie aktywacji SMS-em.

5. Możesz spokojnie korzystać.
Nic już więcej nie zapłacisz, dopóki trwa promocja. Bylebyś tylko co 6 miesięcy wklepał krótki kod w celu odnowienia pakietu #Freemium. Pierwszego dnia 7 miesiąca sprawdź krótkim kodem *222#, czy pakiet jest jeszcze aktywny. Jeśli nie, aktywuj go ponownie na kolejne pół roku.

Już wyżej napisano. Całkowity koszt "inwestycji" (dopóki trwa promocja #Freemium i przy założeniu, że nie przekroczysz tych 30 min/SMS-ów w miesiącu), to góra 13 zł, a nie żadne kilkanaście zł co miesiąc.
I tak, jeśli np. promocja będzie przedłużana przez Virgin i potrwa kolejne 5 lat, to wydasz 13 zł na 5 lat. Jeżeli jednak teraz się aktywujesz, a promocję zakończą za miesiąc, to mówi się trudno. Wydasz 13 zł za jedynie 30 dni promocji. Jednak jak na razie nic nie zapowiada jej zakończenia.
A 13 zł i tak masz do wykorzystania na wszystkie usługi Virgin Mobile. Te złotówki cały czas są na twoim koncie głównym, póki jest ono aktywne.

Sorry, ale prościej tego nie umiem wytłumaczyć. Może zrobi to ktoś inny. Ja się poddaję. :wink:

Aktualny numer:
 #887800  autor: Vieslav
 18 wrz 2016, 11:56
Ja nie zapłaciłem Virgin ani grosza. Przeniosłem numer z Heyah, dostałem 5zł na konto i miesiąc ważności na połączenia wychodzące. Włączyłem freemium, ważność konta wydłużyła się do roku. Po pół roku wygasła ważność freemium, więc włączyłem ponownie. Ważność konta wydłużyła się ponownie do roku. Mam co miesiąc 30 minut, 30 sms i 300mb oraz 5zł na koncie. Virgin nie dostał ode mnie ani grosza.
Oferta jest idealna dla osób, które głównie odvierają połączenia.
 #887801  autor: DanielR
 18 wrz 2016, 12:00
Vieslav pisze:Włączyłem freemium, ważność konta wydłużyła się do roku.
Dlatego ja też byłem (i nadal jestem) sceptyczny co do tego pierwszego doładowania za 5 zł. Jeśli kupi nowy starter, to i tak ma już na koncie głównym te 5 - 8 zł. A już pierwsza aktywacja pakietu #Freemium wydłuża ważność konta/numeru o rok. Nie trzeba dodatkowo doładowywać.

Aktualny numer:
 #887939  autor: zaopatrzeniowiec
 19 wrz 2016, 15:47
DanielR pisze:numer należy zarejestrować, inaczej nie skorzystasz z usług sieci. Wiesz, jak to się robi?
Nie. Ostatni raz miałem komórkę pięć lat temu i nie było wtedy takiej konieczności.
DanielR pisze:1. Kupujesz starter + doładowanie za 5 zł.
W kiosku, tak? Tam dostanę kartę?
DanielR pisze:Ja się poddaję.
Dlaczego poddaję skoro wszystko zrozumiałem? Zadałem jedno pytanie uściślające. Nie ma sensu wmawiać sobie, że wszystkie informacje spływają po mnie jak po kaczce i się irytować.
 #887946  autor: asdaf
 19 wrz 2016, 16:44
zaopatrzeniowiec pisze:W kiosku, tak? Tam dostanę kartę?

Wejdź na stronę: https://virginmobile.pl/gdzie-nas-znajd ... ic-starter tam wpisz miasto z jakiego pochodzisz i że interesuje Cię zakup startera. Zostanie wyświetlona lista sklepów gdzie starter możesz kupić w tych samych miejscach możesz od razu kupić doładowanie.
Z zarejestrowaniem to mogą być odrobinę kłopoty bo aby tego dokonać musisz znaleźć kiosk "RUCHU" albo saloniki "1 minute", "Relay", "Inmedio" lub wypełnić wniosek o rejestrację na stronie https://virginmobile.pl/rejestracja-numeru i następnie zamówić wizytę kuriera.
 #888090  autor: zaopatrzeniowiec
 20 wrz 2016, 18:51
Mam starter i teraz tak: włączam komórę i mam pytanie o kod zabezpieczający. Wpisałem i pin i puk i nie zabujało. Który kod to ma być?
 #888097  autor: Ruben
 20 wrz 2016, 19:12
@zaopatrzeniowiec, jaki to telefon? Spróbuj 1234 albo 12345. To pewnie zabezpieczenie telefonu a nie karty.
Karta jest zarejestrowana?
 #888129  autor: Hods
 20 wrz 2016, 21:51
A może telefon ma simlocka i chce żeby mu wpisać kod do zdjęcia blokady?