• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #885257  autor: Ruben
 01 wrz 2016, 10:54
OLX uaktualnił regulamin, który zabrania sprzedaży zarejestrowanych kart SIM i myślę, że allegro niedługo wprowadzi to samo.
Osobiście nie wyobrażam sobie używać jako głównego numeru karty zakupionej i zarejestrowanej na zupełnie obcą osobę.
 #885266  autor: maker3
 01 wrz 2016, 11:26
Czy ten temat również nie powinien zostać zamknięty?
Kto nie prowadzi działalności przestępczej, jeśli nie ma braków w logicznym rozumowaniu, to zarejestruje numer za darmo, zamiast kupować.
 #885273  autor: matteo
 01 wrz 2016, 11:55
Ktokolwiek chce kupić taką kartę powininen być z urzędu mocno przemaglowany. Nikt normalny takich kart nie kupuje, a jeżeli chce kupić, bo nie chce podawać danych osobowych, to jest chory umysłowo, bo nie ma podstaw by się tego bać.

No chyba, że rozmawiamy z rocznikami gimnazjalnymi, wtedy sprawa jest prosta i temat nadaje się do kosza.
 #885276  autor: ManiacGSM
 01 wrz 2016, 12:00
A ja już widzę jednego Janusza Biznesu na allegro i dużo nie trzeba szukać -pierwsza strona w dziale:
Pre-paid -Startery.

Nie podlinkuję ,bo jeszcze ktoś z Was pomyśli ,że to moje konto na allegro. :smt059

Nie będę się bawił w przepychanki słowne jak bardzo to jest nielegalne , lub legalne. Ale osobiście nie sprzedawał bym numerów zapisanych na moje dane osobowe.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #885279  autor: odkrywca1
 01 wrz 2016, 12:09
matteo pisze:Ktokolwiek chce kupić taką kartę powininen być z urzędu mocno przemaglowany. Nikt normalny takich kart nie kupuje, a jeżeli chce kupić, bo nie chce podawać danych osobowych, to jest chory umysłowo, bo nie ma podstaw by się tego bać.

No chyba, że rozmawiamy z rocznikami gimnazjalnymi, wtedy sprawa jest prosta i temat nadaje się do kosza.
Zły tok myślenia

Pamiętaj, że permanentna inwigilacja już była nie trzeba do tego wracać

"Mocno przemaglowany" dlatego, że nie zamierza działać jak system nakazuje ???

Przypomnę tylko, że jeżeli założymy że Polak jest wolnym człowiekiem to do póki nie popełni czynu zabronionego nie powinien być sprawdzany odpytywany przesłuchiwany lub kontrolowany.

Prewencyjne sprawdzanie to prosta droga to państwa totalnego ( spokojnie mamy już niedaleko) :shock:
 #885282  autor: matteo
 01 wrz 2016, 12:11
odkrywca1 pisze:
matteo pisze:Ktokolwiek chce kupić taką kartę powininen być z urzędu mocno przemaglowany. Nikt normalny takich kart nie kupuje, a jeżeli chce kupić, bo nie chce podawać danych osobowych, to jest chory umysłowo, bo nie ma podstaw by się tego bać.

Zły tok myślenia

Pamiętaj, że permanentna inwigilacja już była nie trzeba do tego wracać

"Mocno przemaglowany" dlatego, że nie zamierza działać jak system nakazuje ???

Przypomnę tylko, że jeżeli założymy że Polak jest wolnym człowiekiem to do póki nie popełni czynu zabronionego nie powinien być sprawdzany odpytywany przesłuchiwany lub kontrolowany.

Prewencyjne sprawdzanie to prosta droga to państwa totalnego ( spokojnie mamy już niedaleko) :shock:

Danych też nie trzymam w chmurze, wolę na dysku (są bezpieczniejsze i nikt mi ich nie zabierze, bo nagle stwierdzi, że zmieniają się warunki umowy dostępu do przestrzeni w chmurze), ale co zmienia, że zarejestrujesz kartę na siebie? w czym Ci to przeszkadza?
 #885290  autor: molibden
 01 wrz 2016, 12:36
Naprawdę dziwi mnie to że ludzie tak bardzo dbaja o anonimowość w zakresie podawania numeru karty a potem wsadzają ją do smartfonu z androidem :-). gdyby naprawdę im na anonimowości zależało to wsadziliby kartę do telefonu który nie ma w ogóle neta. Boją zarejestrowania karty a korzystają z FB, komunikatorów, aplikacji bankowych itd... przeciez mając konto w banku człowiek jest pozbawiony jakiejkolwiek anonimowości praktycznie. o ile pamietam karty płatnościowe - prepaidowe też już zniesiono a płacąc zwykłą kartą każdy urząd wie o nas praktycznie wszystko i w trymiga jesli to potrzebne zestawi sobie skalę wydatków z PIT który złożyliśmy. To samo z pożyczkami, umowami z gazownią czy energetyką. Tam wszędzie są nasze dane dokładnie tak samo jak u operatora gsm.
naprawdę niektórzy myślą że służby nie mają co robić tylko bawić sie w śledzenie użytkowników serwisów randkowych albo tych co pozakładali konta na portalach dla swingersów :-)? Dajcież spokój. Na takich serwisach kont się nie zaklada jeśli wstydzi się potencjalnego wycieku danych z serwera :-) A jeśli chce kartę na cudze nazwisko po to żeby oszukiwac na aukcjach albo inne ciemne sprawki uskuteczniać to cóż... Taka karta w niczym mu nie pomoże.
A swoją drogą to ciekawe jak ktoś normalny bedzie uzywal tej karty i zaczną mu przychodzić esemesy z banków,komorników, pgnig, enea czy innych operatorów kiedy słup zacznie zaciagać długi? Mało sympatyczne jest dostać esemesa z gazowni o niezapłaconej fakturze na kilkadziesiąt tysiecy pln a te firmy maja numery abonentów nawet gdy ten nigdy im numeru tel nie podawał.
ja właśnie tak miałem kiedy najemca przestał płacić za gaz a licznika nie przepisałem i pgnig zaczęło wysyłać monity sms mimo że nigdy im nymeru nie dawałem. .
Podejrzewam że wiekszosć kupców chce miec taką kartę do weryfikacji sms w serwisach w których posiadaniem konta niekoniecznie chcieliby się chwalić podając numer do weryfikacji na własne nazwisko
a poza tym co to za anonimowość gdy kupuje sie na allegro i nie wiadomo od kogo. Służby wic wiedza kto jest posiadaczem takiej słupowej karty a do tego ktos kto ją sprzedaje może po prostu zrobić bazę danych z numerem kart i danymi nabywcy. I sprzedać jeszcze drozej :-)
 #885332  autor: zbyszek80
 01 wrz 2016, 14:56
Mnie ta rejestracja się bardzo nie podoba i uważam że z zapobieganiem terroryzmowi nie wiele ma to wspólnego. Chodzi o zwykłą kontrolę nad obywatelem. Używając takiej karty czuję się w pewnym sensie anonimowy choć zdaję sobie sprawę, że to pozorna anonimowość bo w razie czego i tak by mnie namierzono tym bardziej, że doładowywałem taką kartę z własnego konta bankowego.
Chodzi mi o to, że każda prywatna osoba która będzie chciała się dowiedzieć do kogo należy/ał numer zaraz znajdzie jakiegoś znajomego w salonie operatora i uzyska jego dane czy właściwy nr.
Dużo mężczyzn,kobiet będących w związkach choć nie tylko rozmawia i spotyka się z innymi, po kilku spotkaniach kontakt można zerwać ale jeśli druga osoba za bardzo poczuła miętę to właśnie zdobędzie dane, adres i inny tel i może dzwonić czy przyjść do domu i "skarbie" już mnie nie kochasz ? O masz, partnera ? No bo przecież na policję czy do operatora nie pójdzie bo szuka zaginionej miłości.
Są dziewczyny "pracujące" któe też mają numery w różnych serwisach z ofertą i co każdy leszcz co tylko ma znajomka w salonie może poznać jej dane.
Co myślicie, że dane z salonów nie wyciekną ?
 #885336  autor: odkrywca1
 01 wrz 2016, 15:03
Danych też nie trzymam w chmurze, wolę na dysku (są bezpieczniejsze i nikt mi ich nie zabierze, bo nagle stwierdzi, że zmieniają się warunki umowy dostępu do przestrzeni w chmurze), ale co zmienia, że zarejestrujesz kartę na siebie? w czym Ci to przeszkadza?
Ludzie w tym ja chcą mieć wybór ( nie koniecznie nie podoba ci się to nie korzystaj)
Wyobraź teraz sobie że za miesiąc masz zarejestrować swój dysk na którym masz dane potem inne rzeczy.

Ja podaję 2 drogi jedna to PAŃSTWO się odpi88prza od człowieka a 2 droga to wchodzi z butami w nasze życie
Ja wybieram pierwszą a żadne wyimaginowane bezpieczeństwo mnie nie przekona do zmiany decyzji.

Zmienia się to w offtopic wiec proponuję na tym zakończyć :smt006
 #885344  autor: bolek2004
 01 wrz 2016, 15:23
maker3 pisze:Czy ten temat również nie powinien zostać zamknięty? .
Uważam że nie bo może choć jedna osoba chcąca kupić taką kartę go przeczyta i wyciągnie jakieś wnioski które spowodują że nie będzie miała kłopotów.
Sam pomysł rejestracji uważam za niczemu nie służący tak naprawdę i utrudniający życie tylko uczciwemu użytkownikowi, w dobie takiej inwigilacji praktycznie wszystko da się namierzyć (no może poza MH370 którego do dziś nie zlokalizowano), z drugiej strony ludzie dużo przenoszą numery więc i tak dane podają. Myślę że ważniejszym problemem jest to żeby te dane były dobrze chronione bo to jest problem. Na dniach baza pesel obywateli naszego kraju wypłynęła i to jest prawdziwy problem.
Z drugiej strony każdy pisze o tym że nie chce być inwigilowany. Ok to dlaczego używa smartfona z androidem czy windowsem? samemu włączając lokalizację itd?
Zresztą używając starą Nokię bez systemu operator jest w stanie dojść po nadajnikach z dokładnością iluś metrów gdzie osoba się przemieszcza.
I ostatnia rzecz która ciśnie się na usta, jak ktoś się interesuje to wie że jeśli ktoś miał legalny windows 7/8 mógł "za darmo" zaktualizować do windows 10. Tyle że windows 10 sobie ciągle coś wysyła na serwery M$ z każdego kompa i jest to potwierdzone. Jakoś nikomu to nie przeszkadza bo każdy się cieszy że dostał coś za darmo i jest taki sprytny, a z drugiej strony gada o tym jak to stara się unikać inwigilacji. I żeby nie było rejestracja kart prepaid dla mnie to zły pomysł. Ale też trzeba mieć trochę rozsądku w tym wszystkim.
Swoją drogą kupując na alle zawsze zostają dane kupującego, jakieś maile więc prosto jest dojść do osoby, chyba że ktoś się zgada poza alle, ale teraz to często i to jest do znalezienia, wszędzie pełno kamer na ulicach itd.
Nie mnie to oceniać, no ale takie teraz czasy, są plusy i minusy jak ze wszystkim.
 #885347  autor: ManiacGSM
 01 wrz 2016, 15:44
Windows 10 potwierdzone. Moi znajomi, najwytrwalsi piraci, zaopatrzyli się w tą wersję i szybko wrócili do XP-ka. Każdy narzekał, że "komputer sam wysyła dane"

A teraz wrócę na chwilę do wątku, nikomu nie życzę, ale wyobraźcie sobie sprzedajecie obcemu gościowi z drugiej strony polski swoj numer i raz na milion razy trafiacie na takiego idiote którego niedawno złapano i (dorosły gostek) które robił sobie żarty i ewakuowano całe lotnisko. Hmm, wiem że to tylko gdybanie. Ale w dzisiejszych zwariowanych czasach nie ma rzeczy niemożliwych.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #885368  autor: pakierhakierxd2
 01 wrz 2016, 17:18
Też jestem takiego zdania że konto na Fb,mailu mają a chcą być anonimowi haha ;)
Smieszą mnie tacy ludzie :D
Ja od zawsze zarejestrowany i wogóle mi to nie przeszkadza.
Ps. mam abo od 5 lat w Play :)
ogólnie mam dużo numerów ale i dużo zarejestrowanych
1-Lyca 1-Orange 1-Virgin nie zarejestrowane ale może kiedy przy okazji zarejestruję jak będę kolo salonu czy coś.

Pozdrawiam :)
 #885393  autor: Remington
 01 wrz 2016, 18:30
VIP-Card pisze:Remington co ty pierdz...isz o wyrejestrowaniu numeru? W jakiej sieci jest to możliwe?
Weź nie żartuj. Tak jak dotąd, bo przepisy o ochronie danych osobowych się nie zmieniły nową ustawą. Wszelkie podane dane osobowe można aktualizować i usuwać, a administrator danych nie ma prawa nam tego odmówić. Usunięcie danych rejestracyjnych ze względu na to czego wymaga ustawa antyterrorystyczna zapewne zablokuje kartę. Któryś z operatorów nawet o wyrejestrowaniu gdzieś pisał w FAQ, nie wiem który, bo pełno tego ostatnio czytałem.
pakierhakierxd2 pisze:
Remington pisze:
I tak anonimowy nie będziesz do końca :) ,po bts mogą cię namierzyć .Wg mnie to bezsens !
Zależy przed kim ktoś chce być anonimowy. Jeśli przed służbami, to śmiech na sali, imsi, iccid, imei i go mają tak przecież łapie się bombowych dowcipnisiów. Jedyne to można tak zadbać o anonimowość przed operatorem, używając danego aparatu pierwszy raz w danej sieci nie pozyska on danych osobowych od innych operatorów. Tylko po co ktoś by to miał ukrywać?
 #885416  autor: DanielR
 01 wrz 2016, 21:18
Ja bym dodał do tego całe grono alimenciarzy. :wink:

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #885423  autor: adriand
 01 wrz 2016, 21:35
Następny krok to rejstracja telefonu, pózniej rejstracja odcisków palców, a na samym końcu czip pod skóre
Ale wam to nie przeszkadza bo przecież nie macie nic do ukrycia....
Już dawno się sprzedaliście, tfuu tzn sprzedaliście swoją tożsamośc
 #885427  autor: odkrywca1
 01 wrz 2016, 21:41
adriand pisze:Następny krok to rejstracja telefonu, pózniej rejstracja odcisków palców, a na samym końcu czip pod skóre
Ale wam to nie przeszkadza bo przecież nie macie nic do ukrycia....
Już dawno się sprzedaliście, tfuu tzn sprzedaliście swoją tożsamośc
podpisuję się pod powyższym :smt005