3G pisze:adik pisze:startery RBM, a karty do migracji to 2 zupełnie inne rzeczy, te pierwsze to oczywiśćie Energy, natomiast te drugie są zupełnie inne i w nich przenoszą do RBM 7 MNP.
Kurde następny... Rozumiesz, że byłem w 4 czy 5 salonach i TYLKO na Energy chcieli mnie przenieść? W kolejnym mieli kartę starą 7, ale nie mogli mnie na nią przenieść.
JUż to kilka razy tu pisałem i ciągle ktoś wyskakuje z takimi bzdurami.
3G,adik: nie chcę Was znowu denerwować ale wysłuchajcie mnie co mam Wam do powiedzenia (i innym pewnie też).
Można przenosić numer do RBM Energy. Więc mogą być też specjalne startery do przenosin do RBM Energy (mogą mieć taki tekst na starterze, ale mogą być też po prostu np. całe białe - nie wiem jak wyglądają bo ich nigdy nie widziałem). Ale o co chodzi? Ano o to, że da się przenieść do RBM Energy ale do ABONAMENTU (jest na to nawet kilka regulaminów i wraz z każdą nową promocją abonamentu RBM Energy, pojawia się nowy regulamin w którym jest mowa - lub nie - o możliwości przeniesienia się od innego operatora do RBM Energy do tej nowej promocji).
I teraz tak. Wiadomo jak salony Play patrzą na prepaidowców, szczególnie teraz, szczególnie prepaidowców RBM, którzy ciągle "trują" w salonach o RBM7

zamiast kupić abonament w Play lub w ostateczności abonament w RBM.
I taki pracownik salonu, odpowiednio przecież "przeszkolony" mówi, że może przenieść ale do RBM Energy (przy czym nie wspomina nic o abonamencie jeszcze wtedy) i być może nawet pokazuje wtedy ten odpowiedni starter do przenosin do takiej taryfy no i każdy zainteresowany RBM7 wychodzi wtedy z salonu i salon ma spokój.
Może to być oczywiście celowe takie działanie (pracownik wie że głęboko na zapleczu jest kilka specjalnych kart RBM7, albo że może je po prostu zamówić gdyby akurat ich nie było), ale może to być i niewiedza pracownika, który myśli że przenosić do RBM to tylko można do Energy i tylko do abonamentu.
Jest tylko jeden regulamin do przenoszenia numerów od innych operatorów do RBM na kartę. I w nim jest jasno napisane, że otrzymujesz najstarszą taryfę "RedBull Mobile na Kartę" (50zł daje 150 dni) w skrócie RBMnK albo RBM i że na start dostajesz 7zł (1+6). W ten sposób pełna nazwa lekko zmodyfikowanej taryfy to "RedBull Mobile na Kartę 7 MNP" lub "RBMnK7 MNP" albo krótko i forumowo "RBM7 MNP" (MNP to oznaczenie, że numer jest z przeniesienia).
I teraz ciekawa sprawa. Gdyby zlecić w salonie przeniesienie z innej sieci do RBM
NA KARTĘ i jeśli pracownik znowu (czy pierwszy raz) zaproponuje, że może tylko do RBM Energy to ja bym się w ramach eksperymentu zgodził. Co się wtedy stanie? Jest kilka możliwości, powiedzmy 4 (eksperyment przeprowadzamy na nieistotnym dla nas numerze np. darmowym starterze od Virgin).
Wariant 1. Pracownik po skończeniu wpisywania danych podsuwa Ci umowę przeniesienia do RBM Energy na
ABONAMENT - wiadomo, to nas (chcących do RBM7 na kartę) nie interesuje (pomijam, ze to próba oszustwa przez konsultanta) i odmawiamy i nie podpisujemy (należy pamiętać aby zwrócić konsultantowi uwagę, że chcemy przenieść się do RBM Energy na kartę a nie abonamentu). Wariant jest dość prawdopodobny.
Wariant 2. Pracownik próbuje nas przenieść do RBM Energy na Kartę wykorzystując pusty starter MNP "RBM Energy na Abonament". System odmawia (wykrywa nieodpowiedni starter). Wariant jest dość prawdopodobny.
Wariant 3. Pracownik próbuje nas przenieść do RBM Energy na Kartę wykorzystując pusty starter MNP "RBM Energy na Abonament". System starter przepuszcza (jest mu wsio ryba jaki starter mu się poda byle był to starter dla MNP). Po przeniesieniu i aktywacji startera otrzymujemy magiczną taryfę (której jeszcze nikt nie widział, nawet ja

) "RBM Energy na Kartę X MNP" (gdzie X to liczba złotówek jaką otrzymamy łącznie na start ale ja nie wiem ile, dlatego wstawiłem X). Wariant jest bardzo mało prawdopodobny.
Wariant 4. Pracownik próbuje nas przenieść do RBM Energy na Kartę (no bo taki ma starter i "wie", że tylko do RBM Energy można no i ciągle o tym Energy gada przecież jak napisał 3G) wykorzystując pusty starter MNP "RBM Energy". System starter przepuszcza (jest mu wsio ryba jaki starter mu się poda byle był to starter dla MNP). Po przeniesieniu i aktywacji startera otrzymujemy właściwą taryfę "RedBull Mobile na Kartę 7 MNP" (no bo jak napisałem jest tylko jeden regulamin dla przenoszących numer do RBM na kartę i dla systemu bilingowego nie ma znaczenia co gada konsultant w salonie). Wariant jest prawdopodobny (i przez nas pożądany

).
Kto pierwszy spróbuje? Czy znowu ja mam to zrobić?