• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Nokia, w tym serii Lumia oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#74243  autor: feliz
 17 maja 2006, 13:25
Hej! Pisze do was, bo niedługo będę posiadaczem 6230i i chciałbym się uzbroić w dobre akcesoria. Aktualnie posiadam adapter bluetooth, którym łączę się z 6310i i jestem z niego zadowolony ze względu na swobodę. Z opini, które wyczytałem na tym forum, wynika, iż nie jest on najlepszym wyjściem jeśli chodzi o wgrywanie mp3? Poproszę o wasze doświadczenia na tym polu - tzn jak długo wgrywa się na telefon np. 100MB mp3 przez bluetooth a ile przez kabel(na jaką kartę wgrywacie(producent i pojemność) i którym kabel - CA-53, DKU-2, a może jest już ktoś posiadaczem kabla CA-70 - który na europejskiej stronie Nokii pasuje do 6230i http://europe.nokia.com/nokia/0,,83227,00.html?s=6230i - to kabel który ma wtyczkę pop-port i do ładowania - poproszę o opinie o nim - jak to się ma do żywotności baterii, jeśli podłączamy telefon do komputera - przerzucając pliki jednocześnie ładując baterię).
Z łączności z kompueterem będę korzystał zarówno do przerzucania mp3 jak i do pisania smsów itp - więc małe i duże pliki. Kóry kabel ewentualnie polecacie? Czy ktoś zna ich szczegółowe parametry - chodzi o max możliwy transfer. Czy oba Ca-53 i DKU-2 są kompatybilne z Oxygenem?
Jeśli chodzi o kartę pamięci - myślę, że 512 powinno mi wystarczyć. Wybrałem Kingstona MMC+ - dobry wybór? Co wiecie o zmniejszonych wersjach MMC - o dwóch napięciach - jak to się ma do korszystania z nich w 6230i - pobierają mniej energii? a z związku z tym bateria powinna dłużej na nich trzymać - czy nie ma to znaczenia i można kupić zwykłą standardową MMC?
Z góry dziękuję za wartościowe wypowiedzi. Pozdrawiam wszystich 6230iManiaków :)

#74284  autor: znal
 17 maja 2006, 16:29
u mnie przez dku-2 jest srednio 230 KB/s
czyli w ciagu minuty ok 13 MB sie zdazy wgrac (oczywiscie mam usb 2.0)
karta nokii 32 MB - kabel firmy blusestar (mierzone w trybie przesylania)
dku-2 jest na bank kompatybilny z oxygenem
co do karty to teraz lepiej oplaca sie 1 gb (kolo 80 zl nówka z gwarancja)
 #75967  autor: feliz
 25 maja 2006, 00:32
Oto co mi odpowiedzieli u producenta na tak postawione pytanie:

"Witam! Niedługo będę posiadaczem Nokii 6230i, poproszę o informację jaką prędkość - transfer zapewnia dołączana do telefonu Karta pamięci 32MB, interesuje mnie to ponieważ planuję zakup karty o większej pojemności i chciałbym wiedzieć czy jest sens inwestować w tzw.szybkie karty o prędkościach rzędu # Szybkość odczytu: 11 MB/s
# Szybkość zapisu: 7 MB/s, chodzi o to czy wykorzystam jej potencjał. Chodzi o korzystanie z niej w telefonie - czy szybciej będą zapisywały się np zdjęcia na karcie zaraz po ich wykonaniu, czy odczyt dużych zdjęć lub innych plików w telefonie będzie szybszy? Korzystając z którego kabla transfer jest najszybszy i jakiego jest rzędu? Dku-2 czy Ca-53, a jaki jest transfer przy użyciu połączenia Bluetooth? poproszę o szczegółową specyfikację telefonu odnośnie interesujących mnie kwestii. Jaka jest najnowsza wersja softu w tym modelu - 3,7? Czy posiadając gwarancję(orange) i niższy soft niż np. 3,7 serwis Nokii w moim mieście (Kielce) dokona upgrade'u bezpłatnie? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź. Pozdrawiam"

odp:
"Uprzejmie informujemy, że maksymalny teoretyczny transfer dla karty MMC dołanczanej do Nokia 6230i to 2.5MB/s.
Ponadto informujemy, że kable DKU-5 i CA-42 są wymienne i ich specyfikacja jest taka sama, maksymalna szybkość przepływu danych to 1.5 Mb/s . Dla porównania Bluetooth zapewnia maksymalną szybkość 1Mb/s.
Jednocześnie informujemy, że aktualizacja oprogramowania na życzenie klienta jest odplatna."

Pyt:
"Pytałem o kabel CA-53 i DKU-2 a nie o DKU-5 i CA-42 o których Państwo
napisali w odpowiedzi - proszę o weryfikację czy zaszła z Państwa strony
pomyłka w symbolice i czy transfery kabli o które pytałem są identyczne -
1.5 Mb/s. Jeśli posiadają Państwo takie dane to proszę o informację jaki
jest maksymalny nominalny transfer jaki obsługuje "czytnik" w samym
telefonie?"

Odp:
"Uprzejmie przepraszamy za zaistniałą pomyłkę.
Prędkości podane w e-mail dotyczą kabli CA-53 i DKU-2.
W sprawie prędkości czytników kart pamięci prosimy o kontakt z Punktami Serwisowymi"

Trochę ich pomęczyłem, ale i tak uniknęli odpowiedzi na część pytań....ciekawe czy z niewiedzy czy niechęci...hehe

#87362  autor: maxxxxxxx
 22 lip 2006, 18:16
Kupiłem kabel firmy Bluestar CA42 ale nie działa mi na nim 6230i można coś robić aby połączenie zadzialało?

Jeśli nie to proszę o info jaki kabel najlepiej kupic (duży przesył)

THX

#87366  autor: przemek910
 22 lip 2006, 18:54
może tzreba jakieś orpogramowanie do niego(nokia PC Suit)

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#87397  autor: maxxxxxxx
 22 lip 2006, 22:52
PC Suite mam i inne. Działa N6020 oraz 7210 nie widzi natomiast 6230i

#87630  autor: znal
 23 lip 2006, 17:16
bo ca-42 nie jest kompatybilny z 6230(i)
dzialajace modele to:
-dku-2 stadardowy model, chyba najwiecej ludzi go uzywa, oficjalnie juz wycofany ze sprzedazy
- ca-53 nastpeca dku-2 prawie niczym sie od niego nie rozni
- ca-70 najnowszy model, umozliwia tez ladowanie baterii z usb (po stronie fona ma pop-port i wtyczke zasilania)

#87644  autor: maxxxxxxx
 23 lip 2006, 18:43
Skoro są prawie takie same to po co produkują 2 modele. Może jednak czymś się różnią? Dziś chce dokonać zakupu kabla. Na forum nikt nie pisze o róznicach (poza wspołpracy z oxygenem)

:?:

#87967  autor: znal
 24 lip 2006, 14:40
zobacz sobie na fotki
rozni sie troche wtyczka po stronie pop-portu (oczywiscie mowie o oryginalach, bo produkty innych firm niz nokia moga wygladac inaczej)

ich specyfikacja jest taka sama (patrz kilka postow wyzej) wiec w teorii powinny dzialac zamiennie
inna nazwa to pewnie chwyt marketingowy ;)

ale jak widac na allegro wiekszosc to dku-2, a ca-70 jest jak narazie tylko 1 i to oryginal

#97660  autor: lookass
 23 sie 2006, 10:52
hej mam problem z kablem mam dku-2 nieorginalny i czy da sie w jakis sposob zainstalowac aplikacje doradzcie bo mam nie dawno 6230i i nie wiem nie widzi mi fona

#97746  autor: szulzykk
 23 sie 2006, 15:58
Wpisz sobie na google numer kabla i pobierz sterowniki do niego ... poza tym PC Suite ma stery chyba tez :-D

n6230i.prv.pl back in action !!

#97760  autor: lookass
 23 sie 2006, 16:15
o to chodzi ze suite nie widzi fona po zainstlowaniu sterow

#97769  autor: ywis
 23 sie 2006, 16:29
lookass pisze:o to chodzi ze suite nie widzi fona po zainstlowaniu sterow
Spróbuj ściągnąć sterowniki z www.nokia.pl i zainstaluj, powinno chodzić bez problemu.

#97772  autor: lookass
 23 sie 2006, 16:57
sciagnolem niestety dalej nie widzi fona i nie moge instalowac aplikacji podkresle ze mam kabel nieorginalny czy to w czyms przeszkadza?

#97774  autor: ywis
 23 sie 2006, 17:04
lookass pisze:sciagnolem niestety dalej nie widzi fona i nie moge instalowac aplikacji podkresle ze mam kabel nieorginalny czy to w czyms przeszkadza?
Nie przeszkadza w niczym. Również miałem nieoryginalny kabel, ściągnąłem sterowniki ze strony Nokii, bo na dołączony, które dostałem wraz z kabelkie nie chodziło nic w ogóle. Po ściągnieciu ze stronki Nokii, dopiero wtedy zadziałało wszystko i nie było żadnych problemów. Odłącz kabel, zainstaluj pierw sterowniki, zrób reset komputera po zainstalowaniu (nic nie podłączaj), po ponownym uruchomieniu dopiero podłącz kabelek i do kabelka telefon, powinno go wykryć i zainstalować wszystko poprawnie.

#116700  autor: gawkes1
 24 paź 2006, 21:50
Mam kabel DKU-2 i najnowszego Pc-Suite'a moge przesyłać mp3 i inne bajery przez niego i jako przez dysk ale oxygenem nie widzi mi telefonu :/ ma ktoś jakiś pomysł ??

#116830  autor: szulzykk
 25 paź 2006, 09:14
Sciagnij porzadne sterowniki i pozniej zainstaluj PC Suite

n6230i.prv.pl back in action !!
 #117225  autor: Krisu6230i
 26 paź 2006, 14:18
Jezeli to komus pomoze to zrobilem porownanie przesylania danych BT vs DKU-2
plik testowy to muzka w formacie mp3 o wielkosci 10,800kb
przy przesylaniu w obu trybach kabelkiem czas wynosil niemal tyle samo, tj. 39s
w przypadku gdy medium transmisji zmienilem na BT czas wzrosl do 3min i 5s.

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/

#123673  autor: rado85
 13 lis 2006, 22:17
Ja pierdyka, zainstalowałem ten Kabel DKU2 i kurde ale miałem jazdy. Zainstalowalem stery z plyty, a potem jak PC suite szukał to cghyba z 5 minut instalowal Sterowniki. JAk cos to jest to normalka!

"silniejszy ma zawsze rację"