• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #877947  autor: pitermasa
 19 lip 2016, 17:50
f0ku5isko pisze:Raty na 0% jeśli chodzi o sprzęt Appla masz w Cortlandzie i iSpocie, w RTV EURO AGD też.
Kompletnie nie opłaca się obecnie brać telefonów u operatorów.
Nju to Orange, więc przy ewentualnej migracji nie będziesz musiał nawet zmieniać karty sim ;)

Od dłuższego czasu śledze to forum bo kończy mi się umowa w tmobile i cały czas nie mogę wyjść z podziwu ludzi którzy wierzą w raty 0%. Że cene telefonu można od tak podzielić przez 24 miesiące, prosta matematyka. tyle wychodzi i tyle płacisz. Czy wy kiedykolwiek kupowaliście coś na raty że gadacie takie dyrdymały??? Owszem raty są 0 % ale dochodzi jeszcze ubezpieczenie i często prowizja!!! Przecież żaden elektromarket ani allegro nie finansują wam zakupów tylko firmy kredytowe bądź leasingowe które nie są organizacjami non profit i musza na czymś zarabiać. Tak dla przykładu moja dziewczyna kupowała ostatnio laptopa w rtv euro agd w cenie 1900zł a na raty cena ostateczna wyniosła ponad 2200, i przywołuje tu te wasze cudowne raty 0%!!!!!!!

A co do iphona to nie bierz wersji 16GB bo zabraknie Ci miejsca na zdjęcia filmy muzyke, iOS zajmuje od groma miejsca.
 #877954  autor: f0ku5
 19 lip 2016, 18:03
maniek0071 pisze:
f0ku5isko pisze:Dokladnie, o korzystaniu z iPhone w Plusie bym zapomniał.
.
A to dlaczego ? Rozwniń myśl - bo to że nie jest siecią certyfikowaną to nie znaczy że nie można korzystać.

Np.
Play nie ma autoryzacji na iPady a ma je w ofercie i wyobraź sobie że nawet działają.
Autoryzacja, a certyfikacja to dwie rożne rzeczy. W Plusie na przykład nie działają w ogóle MMsy na iPhone, a APNy do neta trzeba wpisywać samemu. Juz pominę fakt, ze baaaardzo długo noe mozna było włączyć LTE.
Po prostu Plus i iPhone to nie jest najlepsze rozwiazanie.
 #877955  autor: f0ku5
 19 lip 2016, 18:04
pitermasa pisze:
f0ku5isko pisze:Raty na 0% jeśli chodzi o sprzęt Appla masz w Cortlandzie i iSpocie, w RTV EURO AGD też.
Nju to Orange, więc przy ewentualnej migracji nie będziesz musiał nawet zmieniać karty sim ;)

Od dłuższego czasu śledze to forum bo kończy mi się umowa w tmobile i cały czas nie mogę wyjść z podziwu ludzi którzy wierzą w raty 0%. Że cene telefonu można od tak podzielić przez 24 miesiące, prosta matematyka. tyle wychodzi i tyle płacisz. Czy wy kiedykolwiek kupowaliście coś na raty że gadacie takie dyrdymały??? Owszem raty są 0 % ale dochodzi jeszcze ubezpieczenie i często prowizja!!! Przecież żaden elektromarket ani allegro nie finansują wam zakupów tylko firmy kredytowe bądź leasingowe które nie są organizacjami non profit i musza na czymś zarabiać. Tak dla przykładu moja dziewczyna kupowała ostatnio laptopa w rtv euro agd w cenie 1900zł a na raty cena ostateczna wyniosła ponad 2200, i przywołuje tu te wasze cudowne raty 0%!!!!!!!

A co do iphona to nie bierz wersji 16GB bo zabraknie Ci miejsca na zdjęcia filmy muzyke, iOS zajmuje od groma miejsca.
Jak najbardziej istnieją raty 0%, gdzie nie dochodzi nic poza cena towaru. Doucz sie zanim napiszesz ;)
Nawet w głupim RTV EURO o którym piszesz ubezpieczenie nie jest obowiązkowe. Twoja dziewczynę naciągnął sprytny sprzedawca.
 #877959  autor: maniek0071
 19 lip 2016, 18:18
f0ku5isko pisze:
maniek0071 pisze:
f0ku5isko pisze:Dokladnie, o korzystaniu z iPhone w Plusie bym zapomniał.
.
A to dlaczego ? Rozwniń myśl - bo to że nie jest siecią certyfikowaną to nie znaczy że nie można korzystać.

Np.
Play nie ma autoryzacji na iPady a ma je w ofercie i wyobraź sobie że nawet działają.
Autoryzacja, a certyfikacja to dwie rożne rzeczy. W Plusie na przykład nie działają w ogóle MMsy na iPhone, a APNy do neta trzeba wpisywać samemu. Juz pominę fakt, ze baaaardzo długo noe mozna było włączyć LTE.
Po prostu Plus i iPhone to nie jest najlepsze rozwiazanie.
MMS działają tylko też ręcznie trzeba zrobić profil. Z tym LTE to nie do końca bo z tego co pamiętam to u nas w kraju w iP jako pierwsze LTE działało w plusie za czasów iP5 i iOS 6 po prostu certyfikowane sieci jeszcze nie zaktualizowały ustawień. Być może później był okres że LTE nie działało ale to 3 lata temu.

Co do certyfikacji czy autoryzacji nie wiem jaka jest różnica - jeśli możesz podziel się wiedzą
ale tak jak PLUS nie ma certyfikacji/autoryzacji zarówno na iPady jak i iPhone'y tak Play nie ma certyfikacji/autoryzacji na iPady a ma tylko na iPhone'y

Oczywiście w obu sieciach zarówno iPady jak iPhone'y działają bezproblemowo.
 #877962  autor: maniek0071
 19 lip 2016, 18:24
pitermasa pisze:

Oczywiście że są raty 0 procent. Często są takie promocje wtedy masz RRSO 0% nawet na słynnym portalu aukcyjnym można czasem kupić w promocji 10X0%.

Przykład:

http://www.euro.com.pl/cms/raty.bhtml?g ... lsrc=aw.ds

Kod: Zaznacz cały
Tylko teraz możesz kupić wymarzony sprzęt w 50 extra ratach. Wybierz sprzęt a my rozłożymy Ci wartość zakupu na 50 extra niskich rat bez żadnych kosztów!

stopa oprocentowania wynosi 0%
prowizja 0%
bez uciążliwych formalności

"Raty 50x0%" to oferta promocyjna, dostępna czasowo. Terminy ogłaszamy w sklepach i reklamach.

Reprezentatywny przykład dla zakupionych towarów i usług o wartości 3900 zł: całkowita kwota kredytu 3900 zł, okres kredytowania 50 miesięcy; wysokość raty 78 zł, całkowity koszt kredytu 0 zł, rzeczywista roczna stopa oprocentowania 0%.
 #877963  autor: mrkarolk
 19 lip 2016, 18:36
Panowie, zweryfikowałem jak to jest z tymi 6 darmowymi miesiącami z racji przeniesienia:

W T-Mobile oraz Orange:
Z racji przeniesienia dostajesz 6 miesięcy za 1 zł, nawet jeśli umowa kończy Ci się np. za tydzień, i tak dostaniesz 6 miesięcy za 1 zł czyli podpisując zobowiązanie na 24 miesiące płacimy tylko przez 18 miesięcy.

W Play:
Maksymalnie do 6 miesięcy darmowych... Jeśli numer zostanie przeniesiony w ciągu miesiąca, otrzymamy wówczas tylko 1 miesiąc bezpłatny.
 #877965  autor: maniek0071
 19 lip 2016, 18:43
mrkarolk pisze:Panowie, zweryfikowałem jak to jest z tymi 6 darmowymi miesiącami z racji przeniesienia:

W T-Mobile oraz Orange:
Z racji przeniesienia dostajesz 6 miesięcy za 1 zł, nawet jeśli umowa kończy Ci się np. za tydzień, i tak dostaniesz 6 miesięcy za 1 zł czyli podpisując zobowiązanie na 24 miesiące płacimy tylko przez 18 miesięcy.

W Play:
Maksymalnie do 6 miesięcy darmowych... Jeśli numer zostanie przeniesiony w ciągu miesiąca, otrzymamy wówczas tylko 1 miesiąc bezpłatny.
Odnośnie tmobile to wczoraj dałem regulamin z którego jasno to wynika :)
 #877966  autor: f0ku5
 19 lip 2016, 18:53
maniek0071 pisze:MMS działają tylko też ręcznie trzeba zrobić profil. Z tym LTE to nie do końca bo z tego co pamiętam to u nas w kraju w iP jako pierwsze LTE działało w plusie za czasów iP5 i iOS 6 po prostu certyfikowane sieci jeszcze nie zaktualizowały ustawień. Być może później był okres że LTE nie działało ale to 3 lata temu.

Co do certyfikacji czy autoryzacji nie wiem jaka jest różnica - jeśli możesz podziel się wiedzą
ale tak jak PLUS nie ma certyfikacji/autoryzacji zarówno na iPady jak i iPhone'y tak Play nie ma certyfikacji/autoryzacji na iPady a ma tylko na iPhone'y

Eh, niestety ale nie masz racji. W Plusie MMS'y nie działają i wpisywanie ustawień nic nie daje. LTE na iPhonach w Plusie nie działało wcale, aż do czasów iOS 8, kiedy to Apple zlikwidowało wymóg bycia certyfikowaną siecią, aby przełącznik od LTE w ogóle się pojawił. Przed iOS 8 w Plusie po prostu nie było LTE podczas gdy w innych sieciach był już od dawna.

Autoryzacja polega tylko na tym, że dana sieć jest autoryzowanym sprzedawcą i może taki sprzęt sprzedawać. Nie wnikam kto jest autoryzowanym sprzedawcą dopóki będę dostawać nowy sprzęt od Apple w pudełku, nieaktywowany. W resztę nie wnikam.

Certyfikacja sieci polega natomiast na tym, że Apple taką sieć testuje pod względem jej działania z iPhonami, itp. Powoduje to również, że wszystko działa od samego początku, od wyjęcia z pudełka i włożenia karty SIM. Nie trzeba nic wpisywać, ustawiać, nic. W telefonie są tak zwane ustawienia operatora dotyczące każdej sieci.
Jest Orange, jest Play, jest T-Mobile. W plusie natomiast zamiast nazwy sieci jest "Carrier", czyli profil domyślny, "ogólny".
Wszystko już wiesz? ;)
 #877972  autor: SACZI
 19 lip 2016, 19:25
Panowie, sam fakt, że Plus nie ma certyfikacji, czy czegoś tam z Apple zakrawa już na kpinę.
Informacje pasowe, że na nowej wersji iOS coś nie działa w Plusie, to kpina.
Plotki, że Plus kupuje telefony w anglii na wolnym rynku i dokłada ładowarki, to kpina
Komunikat na ekranie telefonu, że sieć nie ma certyfikacji i używanie LTE może nie być optymalne, to kpina (nie chce mi się przekładać karty, żeby zdjęcie podrzucić)!
O samym działaniu sieci nie piszę, bo ta akurat na iP działa poprawnie, ale kwestie formalne powinni uregulować!

Sam zaś Plus ma aspiracje do kosmicznego windowania cen telefonów...
Chyba w styczniu, albo w lutym pytałem o ofertę w Plusie z iPhonem.
Za iP6 64 GB życzyli sobie 3700 PLN! iP6s nie mieli w ofercie ...
TM w podobnej cenie oferował iP6s.
 #877974  autor: f0ku5
 19 lip 2016, 19:28
Plus kupował telefony na naszym rynku, ale je odpakowywał, aktywował na kogoś innego (!), dodawał swoje tapety i dzwonki, a potem sprzedawał jako nowe. To jest dopiero skandal :)
 #877980  autor: maniek0071
 19 lip 2016, 20:24
f0ku5isko pisze:
maniek0071 pisze:MMS działają tylko też ręcznie trzeba zrobić profil. Z tym LTE to nie do końca bo z tego co pamiętam to u nas w kraju w iP jako pierwsze LTE działało w plusie za czasów iP5 i iOS 6 po prostu certyfikowane sieci jeszcze nie zaktualizowały ustawień. Być może później był okres że LTE nie działało ale to 3 lata temu.

Eh, niestety ale nie masz racji. W Plusie MMS'y nie działają i wpisywanie ustawień nic nie daje. LTE na iPhonach w Plusie nie działało wcale, aż do czasów iOS 8, kiedy to Apple zlikwidowało wymóg bycia certyfikowaną siecią, aby przełącznik od LTE w ogóle się pojawił. Przed iOS 8 w Plusie po prostu nie było LTE podczas gdy w innych sieciach był już od dawna.

Autoryzacja polega tylko na tym, że dana sieć jest autoryzowanym sprzedawcą i może taki sprzęt sprzedawać. Nie wnikam kto jest autoryzowanym sprzedawcą dopóki będę dostawać nowy sprzęt od Apple w pudełku, nieaktywowany. W resztę nie wnikam.

Certyfikacja sieci polega natomiast na tym, że Apple taką sieć testuje pod względem jej działania z iPhonami, itp. Powoduje to również, że wszystko działa od samego początku, od wyjęcia z pudełka i włożenia karty SIM. Nie trzeba nic wpisywać, ustawiać, nic. W telefonie są tak zwane ustawienia operatora dotyczące każdej sieci.
Jest Orange, jest Play, jest T-Mobile. W plusie natomiast zamiast nazwy sieci jest "Carrier", czyli profil domyślny, "ogólny".
Wszystko już wiesz? ;)
A to nie jest jedno i to samo bo autoryzacja = certyfikacja bynajmniej w PL.
PLUS nie ma certyfikacji i autoryzacji ani dla iPada ani dla iPhone a sprzedają jedno i drugie.
Play nie ma certyfikacji i autoryzacji dla iPada a je sprzedaje.

Nie jestem klientem plusa ale iPhone w plusie działa.

Wszyscy się uczepili iP i Plusa ale że Play robi dokładnie to samo co plus z iPadami to już nikt nie wspomina. Też jest carrier ileśtam też jest monit że lte może nie działać itp.
 #877981  autor: f0ku5
 19 lip 2016, 20:30
maniek0071 pisze:certyfikacja bynajmniej w PL
bynajmniej nie równa się przynajmniej
maniek0071 pisze:Nie jestem klientem plusa ale iPhone w plusie działa
działa, jakby chciał, a nie mógł
maniek0071 pisze:Wszyscy się uczepili iP i Plusa ale że Play robi dokładnie to samo co plus z iPadami to już nikt nie wspomina
rozmawiamy w tym temacie o iPhone, więc o iPadzie nie wspominałem ...
 #877983  autor: maniek0071
 19 lip 2016, 20:42
f0ku5isko pisze:
maniek0071 pisze:certyfikacja bynajmniej w PL
bynajmniej nie równa się przynajmniej
Dalej nie widzę różnic - sieci które nie są certyfikowane nie są też autoryzowane do sprzedaży danego urządzenia.
 #878015  autor: ja.michal
 20 lip 2016, 00:09
mrkarolk pisze:W T-Mobile oraz Orange:
Tylko czy to dotyczy również rat za sprzęt? Raczej nie, usługa i rata są rozdzielone i raty lecą od pierwszego okresu rozliczeniowego zgodnie z harmonogramem.
 #878064  autor: maniek0071
 20 lip 2016, 11:21
ja.michal pisze:
mrkarolk pisze:W T-Mobile oraz Orange:
Tylko czy to dotyczy również rat za sprzęt? Raczej nie, usługa i rata są rozdzielone i raty lecą od pierwszego okresu rozliczeniowego zgodnie z harmonogramem.

Aż tak ciężko było wejść w regulamin podany na poprzedniej stornie ?

Suma Abonamentu i raty przez 6 miesięcy 1zł
Promocyjny Abonament za zestaw bez rat przez pierwsze 6 miesięcy 0zł
Wysokość raty przez pierwsze 6 miesięcy 1zł
 #878156  autor: ja.michal
 20 lip 2016, 21:38
Tylko wtrąciłem, aby o tym pamiętać bo oferty zmieniają się co jakiś czas. Akurat tego regulaminu nie czytałem.
 #878265  autor: mrkarolk
 21 lip 2016, 17:33
A jeszcze pytanie mam: jeśli wezmę telefon z którejś sieci, brandowany, to czy zgłaszając się do autoryzowanego salonu appla, w ramach gwarancji, zainstalowaliby mi "czysty" system? Orientujecie się?
 #878281  autor: f0ku5
 21 lip 2016, 19:55
iOS nie jest brandowany, to nie Syfdroid.
 #878286  autor: mrkarolk
 21 lip 2016, 20:44
Konsultantka z TMobile powiedziała, że telefon nie ma simlocka ale jak zapytałem czy jest brandowany to powiedziała, że TAK.