• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #864968  autor: ryszartd
 07 maja 2016, 21:19
Witam serdecznie!

Kilka miesięcy temu kupiłem Samsunga A5 w wersji 2016. Urządzenie za tę cenę bardzo ładne i przyjemne. Niestety, po każdej (automatycznej) aktualizacji, mój smartphone zaczynał działać coraz gorzej. Przejawia się to w coraz częstszych lagach (1-3 sekundy), podczas uruchamiania sprzętu, odpalania i korzystania aplikacji czy przeglądania internetu.
Wyłączyłem i usunąłem zbędne aplikacje ale problem nie zniknął.

Co powinienem zrobić, żeby nie mieć tych opóźnień? To strasznie frustrujące, tym bardziej, że sprzęt jest prawie nowy :(

Pozdrawiam
Ryszartd
 #865026  autor: Precelos
 08 maja 2016, 11:30
Zrob kopie danych smart switch-em, pozniej ustawienia fabryczne i wgranie danych z kopii zapasowej

powinno byc lepiej

Obrazek
 #868236  autor: KC-KARLOS
 28 maja 2016, 23:27
ryszartd: po aktualizacji oprogramowania telefon ma prawo lekko (kilkusekundowo) przymulić, to normalne zjawisko, po pierwszym uruchomieniu po aktualizacji i powinno samo się ustabilizować. Warto po aktualizacji zrobić kopię zapasową i przywrócić ustawienia fabryczne:
> wyłączamy telefon
> wciskamy jednocześnie VolUp (głośność góra)+Home+Power na ok 5 sek
> w menu recovery klawiszem VolDown (głośność dół) wybieramy wipe data/factory reset i zatwierdzamy przyciskiem Power,
> w razie potrzeby w tym samym menu wybieramy wipe cache partition i Power. Jeśli się wszystko uda, restartujemy telefon (opcja Reboot system now).

Telefon nie powinien wtedy zamulać. Powodzenia :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #881897  autor: anonim3366
 08 sie 2016, 22:13
Ja mam równiez pytanie wzielam sobie tego oto samsunga ktory jest opisany w opisie a abonament w plusie mam ubezpieczenie na szybke usterki mechaniczne itp pobilam tyl- klapke wyswietlacza czy to tez zalicza sie do tych rzeczy? wymienia mi to?