• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #86474  autor: uax
 18 lip 2006, 16:15
moje wymagania:
obowiazkowo- dluuugi czas pracy na baterii, aparat robiacy dobre zdjecia (przydaloby sie tez troche pamieci na duza ilosc zdjec, karta albo cos), mp3 jako melodyjki, dobra polifonia, dobry wyswietlacz, plaska klawiatura bez joyow

bardzo wazne- kupuje na dlugi czas, wiec musi byc trwaly

wazne- nie chce kloca, raczej maly i lekki

cena- najlepiej do gora 700zl

zaproponujcie cos, a ja potem jeszcze napisze co sam mialem na oku ;)

#86484  autor: szczeka
 18 lip 2006, 17:20
6230i.

spelnia wszystkie wymagania. ;)

pozadny, maly, trwaly, solidny telefon z aparatem 1.3mpx slotem na karty pamieci (max 2gb), radiem, odtwarzaczem mp3 i dobry wyswietlaczem.

#86485  autor: NuLL
 18 lip 2006, 17:23
Moja odpowiedz brzmi Sony Ericsson D750i albo K750i. D750i to ten sam telefon co K750i tyleze w innej skorze ;) Jakiej to kwestia gustu :P

A co o telefonie ?? Polimerowa bateria, najlepszy aparat fotograficznych na rynku, 2 GB karty pamieci do telefonu :mrgreen: , swietnej jakosci odtwarzacz plikow Mp3 oraz dobre radio z RDSem. Wszystko okraszone niewielkimi wymiarami i litowo-polimerowa bateria. Czego chciec wiecej ?? :smt006 Niestety klawiatura ma joystick ale ja osobiscie bylbym w stanie to przezwyciezyc dla tego telefonu :)

Pozdrawiam :-)

#86504  autor: uax
 18 lip 2006, 18:56
ok ok, rozwazalem nokie 6230i ale podobno bateria tam to nie rewelacja, ja bym chcial zeby przy malej ilosci rozmow i smsow i zdjec trzymal tak z 6, 5 dni, a jesli chodzi o SE to w recenzjach sporo jest sygnalow ze po ok 6 miechach (lub nawet co gorsza krocej) joy sie psuje, powiem tak ze jesli 6230i ma jednak dobra baterie to bym sie sklanial ku niej, a jesli naprawa joya w SE to koszt ok 30 zl i jest jak nowy to SE bylby tez dobrym wyborem, co wy na to?????

ps. a jak bym sie zdecydowal to warto kupowac przez allegro? nigdy stamtad nie kupowalem, nie ma przewalek? bo tam ceny najlepsze w porownaniu z salonami i germanosami ;)

#86505  autor: uśmiechnięty
 18 lip 2006, 19:01
Ja bym zastanawiał się między tymi modelami:

- Samsung X700
- Nokia 6230i
- Motorola V635

Są to telefony, które mają masę funkcji - tak, jak chciałeś. Ale wiadomo, funckje wiążą się ze słabą baterią, więc w żadnym z w/w nie jest za ciekawa.

Ja z tej trójki wybrałbym Samsunga X700. Jest o ok. 100zł. tańszy od Nokii, ma te same funkcje, co ona, a bije ją choćby wyświetlaczem i ładniejszym menu. Fakt - wyrósł jej konkurent, który moim zdaniem ją przewyższa.

Ewentualnie jak chcesz telefon za podobną ceną, o podobnych funkcjach, a z klapką, weź Motorolę V635! :P

#86512  autor: uax
 18 lip 2006, 19:55
no wiec wlasnie takie modele rozwazalem

samsung x700 - tyle ze ta bateria, telefon wydaje sie swietny
nokia 6230i albo se k/d 750i
albo motka l7 (ma wprawdzie aparat vga ale podobno zdjecia nie najgorsze)

ten samsung jest interesujacy, co wy na to??

#86514  autor: uśmiechnięty
 18 lip 2006, 20:08
Ehem, tak - ten Samsung wydaje się znakomity i jest! Naprawdę bardzo fajny telefon.
Sam ostatnio nad nim się zastanawiałem, ale przegrał z Nokią 6131. Jak uzbieram jeszcze troszkę kaski, to być może ją sobie kupię...:)
Motorola L7 - telefonik niczego sobie, jeśli bardzo zależy Ci na wyglądzie, bierz właśnie ją, jest czadooooowa! Tyle tylko, że Motki mają trochę zrąbane menu, samsungi i nokie mają lepsze:)
A sony ericssonów k i d nie bierz, sam chciałem któregoś z nich, ale nie biorę, bo po kilkumiesięcznej pracy wyrabia im się joystick, dzięki czemu może się przycinać lub chodzić nie tak szybko, jakbyśmy chcieli. Wiem, bo też mam SE z serii K.

#86522  autor: szczeka
 18 lip 2006, 20:48
uax pisze:ok ok, rozwazalem nokie 6230i ale podobno bateria tam to nie rewelacja, ja bym chcial zeby przy malej ilosci rozmow i smsow i zdjec trzymal tak z 6, 5 dni, a jesli chodzi o SE to w recenzjach sporo jest sygnalow ze po ok 6 miechach (lub nawet co gorsza krocej) joy sie psuje, powiem tak ze jesli 6230i ma jednak dobra baterie to bym sie sklanial ku niej, a jesli naprawa joya w SE to koszt ok 30 zl i jest jak nowy to SE bylby tez dobrym wyborem, co wy na to?????

ps. a jak bym sie zdecydowal to warto kupowac przez allegro? nigdy stamtad nie kupowalem, nie ma przewalek? bo tam ceny najlepsze w porownaniu z salonami i germanosami ;)
racja, w 6230i bateria trzyma dosc krotko.

co do naprawy joya.. to czasem wystarczy zwykle przeczyszczenie sprezonym powietrzem, co mozesz zrobic sam, chyba, ze chcialbys, zeby zrobil to 'fachowiec' to koszt wtedy to ok. 20zl, ale czesto to nie wystarcza i potrzebna jest wymiana joysticka, koszt to ok. 100zl.

ja bym wzial raczej 6230i. lub x700, tez ciekawy telefon.

l7 bym odrzucil za aparat vga. nie robi tragicznych zdjec, ale w porownaniu do x700 sa dosc kiepskei.

#86566  autor: Lesiu_gda
 19 lip 2006, 00:04
mialem i nokie 6230i i samnsunga x700.Wydaje mi sie ze bateria w samsungu trzyma dluzej.Menu i sama obsluga telefonu, wydaje m isie ze nokia jest o wiele bardziej przyjazna uzytkownikowi, jkos latwiej bylo misie poruszac w nokii niz w samsungu, ale moze to kwestia przyzwyczajenia? Powiem tak: jesli chodzi o kwestie techniczna to polecam samsunga, bo ma wszystko to samo co nokia ( + lepszy wyswietlacz ; - karty pamieci). Jesli jednak ja stanolbym powtornie przed takim wyborem, wybralbym nokie, dlaczego? A dlatego,ze jakos latwiej mi sie z nia zylo.

#86585  autor: Rydels
 19 lip 2006, 11:59
Najlepszą opcją myśle,że będzie SE k750i.
-najlepszy aparat w swoim segmęcie,
-dobre MP3
-nie wiem jak z baterią(ale zawsze można dokupić wiekszą)
-sporo pamięci wew+slot na karty do 1GB
-na allegro chapniesz do 700zł

#86589  autor: uax
 19 lip 2006, 12:43
szczeka pisze: racja, w 6230i bateria trzyma dosc krotko.

ja bym wzial raczej 6230i. lub x700, tez ciekawy telefon.

l7 bym odrzucil za aparat vga. nie robi tragicznych zdjec, ale w porownaniu do x700 sa dosc kiepskei.
no tak, ale wlasnie ja na baterie tez zwracam uwage, dlatego 6230i raczej odpada, x700 nie wiem jak z ta bateria, a l7? ludzie mowia ze zdjecia sa znosne a bateria trzyma dluzej niz w x700, jesli l7 nie ma jakichs denerwujacych wad to ten wybor tez bylby dobry, se odpada bo ma joya, nie chce z joyem, na moje oko x700 lub l7, chyba ze jest jeszcze jakas nokia, macie jeszcze jakies propozycje?

#86613  autor: szczeka
 19 lip 2006, 17:29
foty znosne, ale nic spejcalnego. jak chcesz telefon na dlugi czas to wez cos lepiej z minimum 1mpx ;)

#86621  autor: przemek910
 19 lip 2006, 18:09
Zwróć uwage na Philips'a 760 ;-)
Wspaaniała bateria- klawiatura bez joya i aparat 1,3MPix - wada 20 MB pamięci...

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#86672  autor: DARKOM
 19 lip 2006, 22:22
Rydels pisze:Najlepszą opcją myśle,że będzie SE k750i.
-dobre MP3

karty do 2 GB ;-) moim zdaniem to najlepsza opcja,joy spoko bez problemow mam 8msc,jak się syfu dostanie to wszystkie fony tak chodzą :mrgreen:

#86755  autor: uax
 20 lip 2006, 13:25
DARKOM pisze:
Rydels pisze:Najlepszą opcją myśle,że będzie SE k750i.
-dobre MP3

karty do 2 GB ;-) moim zdaniem to najlepsza opcja,joy spoko bez problemow mam 8msc,jak się syfu dostanie to wszystkie fony tak chodzą :mrgreen:
ok, w swojej nokii 3410 wymienilem baterie na polimerowke Forever, czy daloby rade wlozyc ja do nokii 6230i??? jesli to wydluzyloby dzialanie tego telefonu do jakichs 2 dni wiecej to bralbym nokie, no bo chyba wymiana baterii to nie jest problem? robil ktos tak? no chyba ze lepiej wziac k750i i wymienic baterie...

#87032  autor: Sędziwój
 21 lip 2006, 16:31
Co do padania Joyisticków to zwróć uwage kto dodaje takie komentarze (więszość 'słyszałem').
Ale Ty nie chciałeś joya więc by D/k750i odpadały (W810i był by odpowiedni gdyby nie cena). Co do Nokii 6230i to zadowoleni użytkownicy piszą, że chodzi max 2dni (choć są i inne głosy). Tak samo X700 dość krótko trzyma.
Co do baterii polimerowych to z tego co mi wiadomo wymagają doś dokładnego sterowania napięcia przy ładowaniu (i aby nie przeładować i całokowicie rozładować , co sądzę że te funkcje są wbudowane w telefony co mają takie baterie).

#87034  autor: szczeka
 21 lip 2006, 16:39
bateria wspolpracujaca z n3410 nie jest kompatybilna z 6230i.

#87051  autor: uax
 21 lip 2006, 18:01
Sędziwój pisze:Co do padania Joyisticków to zwróć uwage kto dodaje takie komentarze (więszość 'słyszałem').
Ale Ty nie chciałeś joya więc by D/k750i odpadały (W810i był by odpowiedni gdyby nie cena). Co do Nokii 6230i to zadowoleni użytkownicy piszą, że chodzi max 2dni (choć są i inne głosy). Tak samo X700 dość krótko trzyma.
Co do baterii polimerowych to z tego co mi wiadomo wymagają doś dokładnego sterowania napięcia przy ładowaniu (i aby nie przeładować i całokowicie rozładować , co sądzę że te funkcje są wbudowane w telefony co mają takie baterie).
a jak z bateria w W810i???

a może kupić Samsunga D500?????? i ciekawe ile bateria tam trzyma?

#87063  autor: Sędziwój
 21 lip 2006, 19:11
W W810i z tego co czytałem to bateria trzyma 2dni przy mocnym korzystaniu (czyli tak normalnie jak na mp3player) a przy normalnym 4-5.
Co do Samsung SGH-D500 to:
- brak wejści na karty pamięci
- gorszy aparat (1.3MP)
- brak radia
- ma tylko jeden głośniczek (w SE jest dodatkowy do słuchania mp3i dzwonków aby były głośne)
Też z opisów wynika, że jest podatny na uszkodzenia, ale to chyba normalen przy chowanej klawiaturze.

[ Dodano: 2006-07-21, 19:12 ]A bateria mniejwięcej trzyma jak w W810i (choć z danych technicznych wynika że sporo krucej, bo oba czasy i czuwania i rozmowy są zdecydowanie krótsze)

#87066  autor: uśmiechnięty
 21 lip 2006, 19:35
Ale do Samsunga D500 dołączają drugi głośniczek, taki doczepiany mały do telefonu (można go zabrać wszędzie)... muza wtedy gra naprawdę spoko.