34 Mbit/s uploadu to rzeczywiście dużo, jednak 30 było możliwe do uzyskania od czasu dołożenia 5 Mhz.

Obecnie Orange to oferuje klientom indywidualnym, ale przez umowę na dwa lata (nie można wybrać trzyletniej jako konsument) opłata aktywacyjno-instalacyjna jest chora. Usługa nazywa się Ekstra Sygnał. O strony technicznej to 3G 2100 MHz dla bojarze czterech urządzeń jednocześnie.Mixiorek pisze:O wprowadzeniu femtocell słyszę już ładnych parę lat i niestety komercyjnie chyba nadal nicprzecież to by odciążyło operatorom pięknie pasma i sieć.
Chyba tylko dla biznesu?ja.michal pisze:Obecnie Orange to oferuje klientom indywidualnym, ale przez umowę na dwa lata (nie można wybrać trzyletniej jako konsument) opłata aktywacyjno-instalacyjna jest chora. Usługa nazywa się Ekstra Sygnał. O strony technicznej to 3G 2100 MHz dla bojarze czterech urządzeń jednocześnie.
Zwłaszcza ten pierwszy, będący pierwszym chomikarzem, który dopiero teraz przyparty do muru, zaczyna z tym coś robić. Sam nazbierał pasm od liku a teraz pierwszy do krzyku i płaczu. Ale to Polska a nie elegancja Francja.kozien70 pisze:Zarówno Polkomtel jak i P4 już na pewno nie odpuściliby tematu i dążyliby za wszelką cenę do wywrócenia aukcji. N! słusznie więc pomyślało " dobra, weźcie sobie po cztery bloki tej mizernej zasięgowo 2600, a my walczymy o zasięgową 800kę".
Właśnie nie tylko.Mixiorek pisze:Chyba tylko dla biznesu?![]()
Sam się zastanawiam, szczególnie w przypadku takiego Orange, który ma takiego LiveBoxa będącego już kombajnem.Mixiorek pisze:Nie rozumiem czemu femtocell nie weszły do użytku na dużo większą skalę.
Bo sieć mobilna potrafi być często szybsza niż stacjonarna na ADSL.. I zonk, kiedy takie cudeńko by nie działało?ja.michal pisze:Sam się zastanawiam, szczególnie w przypadku takiego Orange, który ma takiego LiveBoxa będącego już kombajnem.
Dokładnie na takim na jakie ma Orange rezerwację. Na innym tego nie mogliby zrobić.kwasek66 pisze:Sama idea wmontowania tego w lifebox fajna, tylko musiałoby być na życzenie i na jakim paśmie? Aby zbyt nie zakłócało ogólnego sygnału Orange.
Może być jeszcze inny scenariusz. Zmienili konfigurację, aby sprawdzić jak będzie wyglądać sytuacja gdy większość ruchu ląduje w U900. Jeśli tak jest to może być sprawdzian przez refarmingiem U2100 do LTE2100.kozien70 pisze:Wtedy oczywiście, w związku z bdb zasięgiem U900 siedzi w nim do końca. Nigdy temu się wcześniej nie przyglądałem, więc nie wiem, czy tak było zawsze, czy może to wynik jakiejś ostatniej optymalizacji/zmiany czy może też jest to efekt np. przeciążonego w tej chwili (i w tej okolicy) U2100.
Czasem kolega nie miał włączonej transmisji danych? Ewentualne zapchany GSM, lub sprawniej dla sieci jest w ostateczności wywalać do GSM?ja.michal pisze:kozien70 pisze:
Wtedy oczywiście, w związku z bdb zasięgiem U900 siedzi w nim do końca. Nigdy temu się wcześniej nie przyglądałem, więc nie wiem, czy tak było zawsze, czy może to wynik jakiejś ostatniej optymalizacji/zmiany czy może też jest to efekt np. przeciążonego w tej chwili (i w tej okolicy) U2100.
Może być jeszcze inny scenariusz. Zmienili konfigurację, aby sprawdzić jak będzie wyglądać sytuacja gdy większość ruchu ląduje w U900. Jeśli tak jest to może być sprawdzian przez refarmingiem U2100 do LTE2100.
Tak, miałem. Zawsze mam włączoną transmisję danych, bo po to mam smartfon a nie Nokię 3310kwasek66 pisze: Czasem kolega nie miał włączonej transmisji danych?
Nie rozumiem tego zdania.kwasek66 pisze: Ewentualne zapchany GSM, lub sprawniej dla sieci jest w ostateczności wywalać do GSM
Za bardzo skróciłem myśl, włączona transmisja+rozmowa, sieć leci LTE>UMTS2100>UMTS900 i ostatecznie GSM - ale tutaj już może wstrzymać transmisję na czas rozmowy. Gdybyś nie miał jej aktywnej, mogło by i polecieć od razu do GSM.kozien70 pisze:Nie rozumiem tego zdania.
To sytuacja idealna, o której piszemy od dawna. Byłoby najlepiej, gdyby tak to się zachowywało, ale tak niestety nie jest.kwasek66 pisze: włączona transmisja+rozmowa, sieć leci LTE>UMTS2100>UMTS900 i ostatecznie GSM .
Nie zgadzam się. Bez transmisji powinno zachowywać się tak samo, jak w wariancie z włączoną transmisją (czyli tak, jak powyżej). Połączenie głosowe w 3G ma dwie przewagi nad 2G: działa HD Voice dla słuchawek obsługujących je tylko w 3G, a poza tym połączenia głosowe w 3G zużywają mniej zasobów, niż w 2G (efektywniejsze wykorzystanie pasma). Voice w 2G powinno zostać sprowadzone do tylko dwóch sytuacji:kwasek66 pisze:
- Gdybyś nie miał jej aktywnej, mogło by i polecieć od razu do GSM .
Dzisiaj pierwszy raz od 14 miesięcy od kiedy jestem w TM, w chacie przy włączonej transmisji danych - wywaliło mnie do 2Gkozien70 pisze: To sytuacja idealna, o której piszemy od dawna. Byłoby najlepiej, gdyby tak to się zachowywało, ale tak niestety nie jest.